Ο ΕΦΕΤ ανακαλεί φρέσκα ζυμαρικά: Μπορεί να περιέχουν αλλεργιογόνο συστατικό

  • Ρούλα Τσουλέα
ζυμαρικά
Μπορεί να περιέχουν αραχίδες (είναι ένα είδος φιστικιού) από διασταυρούμενη επιμόλυνση της πρώτης ύλης.

Φρέσκα ζυμαρικά με σπανάκι και κάσιους, που μπορεί ακούσια να περιέχουν αραχίδες, ανακαλεί από το εμπόριο ο Ενιαίος Φορέας Ελέγχου Τροφίμων (ΕΦΕΤ).

Σε ανακοίνωση που εξέδωσε αναφέρει ότι χώρα προέλευσης των ζυμαρικών είναι η Ιταλία. Οι αραχίδες (σ.σ. είναι ένα είδος φιστικιού) μπορεί να περιέχονται σε αυτά από διασταυρούμενη επιμόλυνση της πρώτης ύλης και δεν αναγράφονται  στα συστατικά τους. Αυτό όμως είναι δυνητικά επικίνδυνο για όσους έχουν αλλεργία στις αραχίδες.

Τα ζυμαρικά φέρουν την ξενόγλωσση ονομασία πώλησης «Girasoli vegani spinaci e anacardi 250×6». Η εμπορική ονομασία τους είναι «Bertagni Plant Cuisine».

Η ελληνική ονομασία πώλησής τους είναι «Φρέσκα Ζυμαρικά με σπανάκι και κάσιους». Οι ημερομηνίες ανάλωσης στις οποίες διαπιστώθηκε το πρόβλημα είναι: 28/4, 5/5, 12/5, 20/5, 27/5, 3/6 και 10/6 2024.

Το προϊόν διακινείται από την εταιρεία «ΑΛΦΑ ΒΗΤΑ ΒΑΣΙΛΟΠΟΥΛΟΣ ΜΟΝΟΠΡΟΣΩΠΗ ΑΕ», διευκρινίζει ο ΕΦΕΤ. Η εταιρεία το έχει ήδη αποσύρει από τα καταστήματά της.

Ο ΕΦΕΤ καλεί τους καταναλωτές που έχουν ήδη προμηθευτεί το προϊόν και είναι αλλεργικοί στις  αραχίδες, να μην το καταναλώσουν.