“Υπερβακτήριο” σταφυλόκοκκου εξαπλώνεται στα νοσοκομεία – Έχει μεγάλη αντίσταση στα αντιβιοτικά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
αντιβιοτικά
Ένα “υπερβακτήριο”, όπως το χαρακτηρίζουν οι ερευνητές, το οποίο αποδεικνύεται πολύ ανθεκτικό σε όλα τα γνωστά αντιβιοτικά και προκαλεί σοβαρές μολύνσεις, ή ακόμη και θάνατο, εξαπλώνεται στους ενδονοσοκομειακούς χώρους χωρίς να εντοπίζεται εγκαίρως, σύμφωνα με επιστήμονες από την Αυστραλία.

Συγκεκριμένα, ερευνητές από το πανεπιστήμιο της Μελβούρνης ανακάλυψαν τρεις παραλλαγές του εν λόγω ανθεκτικού σε πολλαπλά φάρμακα βακτηρίου σε δείγματα από 10 χώρες, μεταξύ των οποίων και από την Ευρώπη, που δεν μπορούν να αντιμετωπιστούν αποτελεσματικά από οποιοδήποτε αντιβιοτικό φάρμακο που κυκλοφορεί επί του παρόντος στην αγορά.

“Ξεκινήσαμε με δείγματα στην Αυστραλία αλλά κάναμε μια παγκόσμια εικόνα και διαπιστώσαμε, ότι το υπερβακτήριο βρίσκεται σε πολλές χώρες και πολλά ιδρύματα υγείας σε όλο τον κόσμο. Φαίνεται να έχει εξαπλωθεί, δήλωσε ο Ben Howden, διευθυντής του Εργαστηρίου Δημόσιας Υγείας του Πανεπιστημίου για μικροβιολογικές διαγνωστικές μονάδες.

Είναι “υπερβακτήριο” σταφυλόκοκκου

Το βακτήριο, γνωστό ως Staphylococcus epidermidis (S. epidermidis), είναι συγγενές με το πιο γνωστό και θανατηφόρο βακτήριο σταφυλόκοκκου, το MRSA.

Υπάρχει με φυσικό τρόπο στο ανθρώπινο δέρμα και συνήθως προσβάλλει ηλικιωμένα άτομα, ή ασθενείς που έχουν προσθετικά υλικά στον οργανισμό τους, όπως καθετήρες και τεχνητές αρθρώσεις.

“Μπορεί να αποδειχτεί θανατηφόρο, αλλά συνήθως συμβαίνει σε ασθενείς που είναι ήδη πολύ άρρωστοι στο νοσοκομείο […] Είναι αρκετά δύσκολο να αντιμετωπιστεί και οι λοιμώξεις που προκαλεί είναι σοβαρές», δήλωσε ο δρ. Howden.

Διαβάστε επίσης: Έτσι εκδηλώνεται ο σταφυλόκοκκος στο δέρμα – Πώς θα τον αναγνωρίσετε [pics]

Η ομάδα του εξέτασε εκατοντάδες δείγματα του S. epidermidis από 78 νοσοκομεία παγκοσμίως. Διαπίστωσαν ότι ορισμένα στελέχη του “υπερβακτηρίου” ανέπτυξαν μια μικρή αλλαγή στο DNA τους, η οποία τα καθιστά πολύ ανθεκτικά σε δύο από τα πιο κοινά αντιβιοτικά, συχνά χορηγούμενα παράλληλα για τη θεραπεία νοσοκομειακών λοιμώξεων.

«Αυτά τα δύο αντιβιοτικά είναι άσχετα μεταξύ τους και δεν θα περίμενε κανείς ότι μία μετάλλαξη θα προκαλέσει την αποτυχία και των δύο αντιβιοτικών», δήλωσε ο Jean Lee, PhD φοιτήτης στο Ινστιτούτο Doherty της Μελβούρνης και συν-συγγραφέας της μελέτης.

Πολλά από τα πιο ισχυρά αντιβιοτικά είναι εξαιρετικά ακριβά, ακόμη και τοξικά, και οι ερευνητές υποστηρίζουν, ότι η πρακτική της χορήγησης πολλαπλών αντιβιοτικών φαρμάκων ταυτόχρονα για την πρόληψη της αντίστασης μπορεί να μην λειτουργεί στην περίπτωση του S. epidermidis.

“Ο μεγαλύτερος κίνδυνος”

Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι το υπερβακτήριο εξαπλώνεται γρήγορα λόγω της ιδιαίτερα υψηλής χρήσης αντιβιοτικών σε μονάδες εντατικής θεραπείας, όπου οι ασθενείς είναι πιο άρρωστοι και τα ισχυρά φάρμακα συνταγογραφούνται ως ρουτίνα.

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας έχει προειδοποιήσει εδώ και καιρό ότι η υπερβολική χρήση αντιβιοτικών οδηγεί στην εμφάνιση νέων στελεχών από βακτήρια, τα οποία είναι ολοένα και πιο ανθεκτικά στα αντιβιοτικά.

Μια άλλη αυστραλιανή μελέτη, που δημοσιεύθηκε τον περασμένο μήνα, έδειξε ότι κάποια ενδονοσοκομειακά βακτήρια γίνονται όλο και περισσότερο πιο ανθεκτικά στα απολυμαντικά που περιέχουν αλκοόλ και βρίσκονται σε κοινόχρηστους χώρους των νοσοκομείων.

Ο δρ. Howden δήλωσε ότι η μελέτη του, που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Nature Microbiology, αποδεικνύει την άμεση ανάγκη καλύτερης κατανόησης του τρόπου διάδοσης των λοιμώξεων και σε ποια ενδονοσοκομειακά βακτήρια πρέπει να εστιάσουμε την προσοχή μας.

«Με τόσα βακτήρια σε ένα νοσοκομειακό περιβάλλον συμβάλλουμε στην δημιουργία ολοένα και πιο ανθεκτικών στελεχών και δεν υπάρχει αμφιβολία ότι αυτή η αντίσταση των βακτηρίων στα αντιβιοτικά είναι ένας από τους μεγαλύτερους κινδύνους για τη νοσηλεία ανθρώπων σε όλο τον κόσμο«, ανέφερε.

Μετάφραση/απόδοση από Iatropedia με πληροφορίες από τα https://www.news.com.auhttps://www.rt.comhttps://medicalxpress.com και http://www.abc.net.au