«ΒΗΜΑ ΜΠΡΟΣΤΑ»: Εκστρατεία Ενημέρωσης για την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα από τη Novartis Hellas

  • Μαρία Τσιλιμιγκάκη
Η Novartis Hellas, στο πλαίσιο των δράσεων της για πρόληψη και καλύτερη ποιότητα ζωής στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιείται, παρουσιάζει την εκστρατεία ενημέρωσης «Βήμα Μπροστά». Πρόκειται για μια πρωτοβουλία ευαισθητοποίησης σχετικά με την Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ), μια χρόνια νόσο που προκαλεί φλεγμονή στις αρθρώσεις της λεκάνης και προοδευτική αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Η εκστρατεία φέρει την επιστημονική αιγίδα της Επιστημονικής Εταιρίας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ).

Η έναρξη του προγράμματος θα πραγματοποιηθεί κατά τη διάρκεια του αθλητικού θεσμού Spetses Mini Marathon, στις Σπέτσες 5-7 Οκτωβρίου, όπου η εκστρατεία συμμετέχει ως επίσημος υποστηρικτής. Πρόκειται για ένα γεγονός με συμβολική σημασία, καθώς η νόσος εμφανίζεται σε άτομα νεαρής ηλικίας και αν δεν αντιμετωπιστεί έγκαιρα, μπορεί να οδηγήσει σε σοβαρά θέματα κινητικότητας.

Στο πλαίσιο της διοργάνωσης, η εκστρατεία «Βήμα Μπροστά», θα συμμετέχει με ειδικά διαμορφωμένο περίπτερο και θα ενημερώνει το κοινό μέσω ειδικού ενημερωτικού εντύπου για τη νόσο. Η εκστρατεία θα βρίσκεται στην Πλατεία Ποσειδωνίου το Σάββατο 6 Οκτωβρίου και ώρες 9:00-14:00 & 17:00-21:00, καθώς και την Κυριακή 7 Οκτωβρίου και ώρες 9:00-14:00.

Η νόσος

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (AΣ) ανήκει στην οικογένεια των χρόνιων φλεγμονωδών νόσων που περιλαμβάνει και την Ψωριασική Αρθρίτιδα. Γενικά, οδηγεί σε σοβαρή υποβάθμιση της κινητικότητας της σπονδυλικής στήλης και της σωματικής λειτουργίας, η οποία έχει σημαντική επίδραση στον τρόπο ζωής των ασθενών με αποτέλεσμα το άγχος, την κοινωνική απομόνωση, την κατάθλιψη και την μειωμένη ικανότητα εργασίας1-3. Συνήθως, προσβάλλει κυρίως άνδρες κατά τη διάρκεια της εφηβείας και κατά τη δεύτερη δεκαετία της ζωής τους4,5. Τα μέλη της οικογένειας των ασθενών με Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) διατρέχουν υψηλότερο κίνδυνο4.

Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα (ΑΣ) προκαλεί πόνο και δυσκαμψία στη σπονδυλική στήλη και στις αρθρώσεις και μπορεί να οδηγήσει σε σημαντική απώλεια κινητικότητας, εάν δεν αντιμετωπιστεί καταλλήλως. Σε σοβαρές περιπτώσεις, μπορεί να παρατηρηθεί αγκύλωση της σπονδυλικής στήλης. Απαιτείται ακτινογραφία και σπανιότερα μαγνητική απεικόνιση (MRI) της σπονδυλικής στήλης ή/και των ιερολαγόνιων αρθρώσεων για την παρακολούθηση της εξέλιξης της Αγκυλοποιητικής Σπονδυλαρθρίτιδας (ΑΣ) και της αποτελεσματικότητας της θεραπείας. Τα δυσδιάκριτα συμπτώματα οδηγούν πολλούς ασθενείς να περνούν αρκετά χρόνια μέχρις ότου να τους διαγνωστεί τελικά η ασθένεια.

«Η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα είναι ένα σοβαρό πρόβλημα δημόσιας υγείας, ιδιαίτερα γιατί προσβάλλει νέους ανθρώπους. Εφόσον η διάγνωση γίνει έγκαιρα και παρασχεθεί η σωστή θεραπεία στον ασθενή από τον ειδικό ιατρό το συντομότερο δυνατόν, αντιμετωπίζεται με εξαιρετικά αποτελέσματα» δήλωσε ο πρόεδρος της Επιστημονικής Εταιρίας για τη Μυοσκελετική Υγεία (ΕΠΕΜΥ), κος Παναγιώτης Τρόντζας, Ρευματολόγος.

Η Επικεφαλής  Επικοινωνίας του ομίλου Novartis, κα Φωτεινή Μπαμπανάρα, δήλωσε:

«Πιστοί στην αποστολή μας να βοηθάμε τους ανθρώπους να ζουν περισσότερο και καλύτερα, με την εκστρατεία «Βήμα Μπροστά», κάνουμε ακόμα ένα βήμα προς την πρόληψη και έγκαιρη ενημέρωση  για ένα σημαντικό και υποδιαγιγνωσκόμενο νόσημα, όπως η Αγκυλοποιητική Σπονδυλαρθρίτιδα.  Δεσμευόμαστε ότι θα είμαστε αρωγοί κάθε σημαντικής πρωτοβουλίας που προάγει την υγεία και την καλύτερη ποιότητα ζωής στις κοινωνίες όπου δραστηριοποιούμαστε».