Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα: Τι έπαθε ο Χιου Τζάκμαν – Όλοι οι δερματικοί κίνδυνοι από τον ήλιο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
O διάσημος ηθοποιός Χιου Τζάκμαν γνωστοποίησε χτες ότι υποβλήθηκε σε νέα επέμβαση αφαίρεσης ενός καρκινώματος (βασικοκυτταρικό καρκίνωμα) που είχε αναπτυχθεί στην μύτη του και προέτρεψε τον κόσμο να φοράει αντηλιακό.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα αυτό είναι ένας από τους τρόπους που εκδηλώνεται στην επιδερμίδα ο καρκίνος του δέρματος. Όπως αναφέρει το ΑΠΕ-ΜΠΕ, ο Τζάκμαν, ηλικίας 47 ετών, ανήρτησε μια φωτογραφία στον λογαριασμό του στον ιστότοπο κοινωνικής δικτύωσης Instagram όπου εικονίζεται με ένα χανζαπλάστ στη μύτη του.

«Ένα παράδειγμα του τι συμβαίνει όταν δεν φοράς αντιηλιακό. Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα. Η ηπιότερη μορφή καρκίνου, εντούτοις σοβαρή. ΣΑΣ ΠΑΡΑΚΑΛΩ ΧΡΗΣΙΜΟΠΟΙΕΙΤΕ ΑΝΤΗΛΙΑΚΟ και να υποβάλλεστε συχνά σε ιατρικούς ελέγχους» έγραψε ο Τζάκμαν στην ανάρτησή του στο Instagram.

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Ήταν η πέμπτη κατά σειρά γνωστή στο ευρύ κοινό αφαίρεση βασικοκυτταρικού καρκινώματος από το 2013 στην οποία υποβλήθηκε ο Αυστραλός ηθοποιός. O Τζάκμαν έχει στο παρελθόν αποδώσει την ασθένειά του στο γεγονός ότι δεν χρησιμοποιούσε αντηλιακό κατά τη διάρκεια των παιδικών του χρόνων στην Αυστραλία. Τώρα υποβάλλεται σε ιατρικούς ελέγχους κάθε τρεις μήνες και προωθεί μια σειρά αντηλιακών για παιδιά.

Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα είναι η συχνότερη μορφή καρκίνου του δέρματος, που παρουσιάζεται στο 90% και πλέον των ασθενών με καρκίνο του δέρματος. Τέτοιου είδους καρκινώματα σπάνια κάνουν μεταστάσεις, ωστόσο εάν δεν αφαιρεθούν ενδέχεται να καταστρέψουν τον περιβάλλοντα μαλακό ιστό.

Μάθετε μέσα από εικόνες τι προκαλεί ο ήλιος στην επιδερμίδα σας

Δείτε πώς τα σημάδια που αφήνει στο δέρμα σας ο ήλιος, εκτός από το απλό “μαύρισμα” ή το γνωστό, απλό “έγκαυμα”:

Έγκαυμα 2ου βαθμού

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Το έγκαυμα 2ου βαθμού καταστρέφει τα βαθιά στρώματα του δέρματος και τις νευρικές απολήξεις. Είναι συνήθως πιο επώδυνο και χρειάζεται περισσότερο χρόνο για να επουλωθεί από το απλό έγκαυμα. Μπορεί να έχετε ερυθρότητα και οίδημα. Αν σχηματιστούν φουσκάλες, μην τις σπάσετε, αφού μπορεί να προκαλέσετε μεγαλύτερη μόλυνση.

Ρυτίδες

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Οι ακτίνες του ήλιου μπορεί να σας κάνουν να φαίνεστε πιο μεγάλοι από την ηλικία σας. Το υπεριώδες φως του ήλιου καταστρέφει τις ίνες στο δέρμα σας, που συνιστούν την ελαστίνη. Όταν συμβαίνει αυτό, το δέρμα αρχίζει να κρεμάει.

Πανάδες (μέλασμα)

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Η υπερβολική έκθεση στον ήλιο δημιουργεί σκούρες επιφάνειες σε μερικές περιοχές του δέρματός σας. Είναι κάτι κοινό μεταξύ των γυναικών που είναι έγκυες, αλλά συμβαίνει και στους άνδρες κάποιες φορές. Χρησιμοποιήστε αντηλιακό ανά πάσα στιγμή, αν έχετε μέλασμα, επειδή το φως της ημέρας μπορεί να κάνει τα πράγματα χειρότερα.

Ακτινική κεράτωση

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτά τα κόκκινα, καφέ, ή στο χρώμα του δέρματος μπαλώματα στο δέρμα είναι μικρά και φολιδωτά. Εκδηλώνονται όταν εκτίθεστε πολύ στον ήλιο. Συνήθως εμφανίζονται στο κεφάλι, το λαιμό, ή τα χέρια, αλλά μπορούν επίσης να εμφανιστούν και σε άλλα μέρη του σώματός σας.

Ακτινική χειλίτιδα

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Εμφανίζεται συνήθως στο κάτω χείλος, και μπορεί να έχει μορφή φολιδωτού μπαλώματος, να είναι ξηρό, να έχει ρωγμές, ή να έχει ελαφρύ πρήξιμο.

Πλακώδες καρκίνωμα

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτός ο τύπος καρκίνου του δέρματος μπορεί να εμφανιστεί σαν ένα κοκκινωπό εξόγκωμα, με φολιδωτή υφή που αιμορραγεί ή έχει κρούστα, ή προκαλεί μια πληγή που δεν επουλώνεται. Εμφανίζεται πιο συχνά στην μύτη, το μέτωπο, τα αυτιά, το κάτω χείλος και τα χέρια.

Νόσος Bowen

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτό είναι ένα είδος καρκίνου του δέρματος που μένει στην επιφάνεια του δέρματός σας. Μπορεί επίσης να το ακούσετε ως ακανθοκυτταρικό καρκίνωμα “in situ”. Σε αντίθεση με το καρκίνωμα των πλακωδών κυττάρων, η νόσος του Bowen δεν εξαπλώνεται στο εσωτερικό του σώματός σας. Εκδηλώνεται με φολιδωτές, κοκκινωπές κηλίδες που μπορεί να δημιουργήσουν κρούστα.

Βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Αυτή είναι η πιο κοινή μορφή καρκίνου του δέρματος, αλλά και η πιο εύκολη να αντιμετωπιστεί. Το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα εξαπλώνεται σιγά-σιγά. Οι όγκοι μπορεί να έχουν πολλές μορφές, συμπεριλαμβανομένου ενός λευκού-περλέ ή κηρώδους εξογκώματος, συχνά με ορατά αιμοφόρα αγγεία, στα αυτιά, το λαιμό, ή το πρόσωπο. Ένας όγκος μπορεί επίσης να εμφανιστεί ως μια επίπεδη, φολιδωτή περιοχή στο χρώμα του σώματος ή καφέ απόχρωσης στην πλάτη ή το στήθος σας.

Μελάνωμα

βασικοκυτταρικό καρκίνωμα

Δεν είναι τόσο κοινή όσο οι άλλες μορφές καρκίνου του δέρματος, αλλά είναι η πιο σοβαρή. Πιθανά συμπτώματα περιλαμβάνουν μια αλλαγή στην όψη μιας ελιάς ή στην όψη μιας πιο χρωματισμένης περιοχή της επιδερμίδας. Το μελάνωμα μπορεί να επηρεάσει το δέρμα μόνο, ή μπορεί και να εξαπλωθεί σε όργανα και οστά. Μπορεί να θεραπευτεί μόνο εάν ακολουθήσετε εγκαίρως την κατάλληλη θεραπεία.

http://www.webmd.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν