Καρκίνος του δέρματος: Η βιταμίνη Β3 μπορεί να μειώσει τον κίνδυνο

  • Iatropedia
Μια νέα μελέτη θα μπορούσε να αλλάξει τον τρόπο που οι γιατροί παίρνουν αποφάσεις για τη θεραπεία ασθενών που διατρέχουν υψηλό κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος.

Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι μια μορφή της βιταμίνης Β3, αποκαλούμενη νικοτιναμίδη (nicotinamide), θα μπορούσε να μειώσει την πιθανότητα επανεμφάνισης καρκίνου του δέρματος σε ασθενείς που έχουν διαγνωστεί με αυτό τον τύπο καρκίνου στο παρελθόν. Μια άλλη δημοφιλής μορφή της βιταμίνης Β3, η νιασίνη, δεν χρησιμοποιήθηκε σε αυτή την μελέτη.

Για τις ανάγκες της έρευνας, επιστήμονες στην Αυστραλία εξέτασαν τις περιπτώσεις περίπου 400 ατόμων που είχαν τουλάχιστον δύο καρκίνους του δέρματος πλην του μελανώματος. Διαπίστωσαν ότι οι ασθενείς που λάμβαναν βιταμίνη Β3 δύο φορές την ημέρα μείωσαν τον πιθανότητές τους για την ανάπτυξη νέων καρκίνων του δέρματος κατά 23%.

Πώς επιτυγχάνεται αυτό; Η υπεριώδεις (UV) ακτίνες του ήλιου μπορούν να προκαλέσουν βλάβη του DNA στα κύτταρα του δέρματος, αυξάνοντας τον κίνδυνο για καρκίνο του δέρματος. Οι ερευνητές υποστηρίζουν ότι η βιταμίνη Β3 δίνει στα κύτταρα του δέρματος μια “ώθηση ενέργειας”, βοηθώντας τα να επιδιορθώσουν τη ζημιά.

Οι δύο πιο κοινές μορφές της νόσου, το βασικοκυτταρικό καρκίνωμα και το καρκίνωμα πλακωδών κυττάρων, συνήθως μπορούν να θεραπευθούν με επιτυχία.

Οι γιατροί που εμπλέκονται στη μελέτη είναι ενθουσιασμένοι από τα ευρήματά τους ως προς την βιταμίνη Β3, νικοτιναμίδη. “Είναι ασφαλές συμπλήρωμα, πολύ φθηνό και είναι ήδη άφθονα διαθέσιμο στο εμπόριο”, υποστηρίζει η δρ Diona Damian, επικεφαλής της μελέτης και καθηγήτρια Δερματολογίας στο πανεπιστήμιο του Σίδνεϊ.

Προσθέτει, ωστόσο, ότι χρειάζεται περισσότερη έρευνα προτού βγουν οριστικά επιστημονικά συμπεράσματα για τις ιδιότητες της νικοτιναμίδης. “Δεν είναι κάτι συνιστούμε ακόμα σε αυτό το στάδιο για τον γενικό πληθυσμό”, δήλωσε χαρακτηριστικά. Επισήμανε, δε, ότι οι ευεργετική επίδραση της βιταμίνης Β3 υποχωρεί, όταν οι ασθενείς παύουν να λαμβάνουν τα συμπληρώματα.

Τα αποτελέσματα της μελέτης θα παρουσιαστούν επισήμως στο ετήσιο συνέδριο της Αμερικανικής Εταιρείας Κλινικής Ογκολογίας αργότερα αυτό τον μήνα.

http://www.cancertherapyadvisor.com/

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

ΣΟΚ: Η φωτό που σάρωσε το διαδίκτυο από κοπέλα με καρκίνο του δέρματος (ΒΙΝΤΕΟ)

Πότε μια ελιά είναι επικίνδυνη; Τα σημάδια SOS