Τρώτε λιγότερο: προφυλάσσει από Αλτσχάιμερ και δεν γερνάει …το μυαλό σας

  • Iatropedia
Μέχρι πρόσφατα πιστεύαμε ότι το πολύ φαγητό, μπορεί να κάνει έναν άνθρωπο υπέρβαρο, ή και παχύσαρκο. Πρόσφατη μελέτη Ιταλών ιατρών έδειξε όμως ότι το πολύ φαγητό μπορεί να βλάψει και ... τον εγκέφαλο μας. Η υπερκατανάλωση φαγητού μπορεί να κάνει τον εγκέφαλο μας να γερνάει πιο γρήγορα. Αντίθετα η αυτοσυγκράτηση και η δίαιτα, ενεργοποιούν ένα μόριο που βοηθάει τον εγκέφαλο να παραμείνει νέος.

Η ομάδα του καθηγητή Τζιβαμπατίστα Πάνι της Ιατρικής σχολής του καθολικού πανεπιστημίου της Ρώμης και το Ινστιτούτο γενικής Παθολογίας, ύστερα από χρόνιες έρευνες ανακοίνωσαν την ανακάλυψη ενός συγκεκριμένου μορίου του CREB1 το οποίο “πυροδοτείται” στον εγκέφαλο όταν γίνεται διατροφή με λίγες θερμίδες. Το CREB1, ενεργοποιεί με τη σειρά του μια ομάδα πρωτεϊνών, τις σιρτουίνες οι οποίες συνδέονται με την μακροζωία και την υγιή λειτουργία του εγκεφάλου.

Η μελέτη δημοσιεύτηκε στο περιοδικό PNAS, της εθνικής Ακαδημίας επιστημών των ΗΠΑ και τα πειράματα έγιναν στον εγκέφαλο ποντικών. Ο Ιταλός ερευνητής τόνισε ότι : “ στόχος πλέον είναι να βρεθεί ένας τρόπος, όπως για παράδειγμα ένα φάρμακο που θα ενεργοποιεί το συγκεκριμένο μόριο, ώστε ο εγκέφαλος να διατηρείται φρέσκος και υγιής, χωρίς καν να χρειάζεται να υποβληθούμε σε αυστηρή δίαιτα. Η διατροφή με περιορισμένες θερμίδες σημαίνει μακροζωία”

Το μόριο αυτό ενεργοποιήθηκε στις μελέτες, όταν τα πειραματόζωα κατανάλωναν το 70% της καθημερινής τους τροφής. Είχαν καλύτερη μνήμη, οι νοητικές τους λειτουργίες δούλευαν σχεδόν στο άριστα και ήταν λιγότερο επιθετικά. Άλλη σημαντική ανακάλυψη των Ιταλών επιστημόνων έχει να κάνει με τη νόσο Αλτσχάιμερ.

Κάποια από τα πειραματόζωα που ακολούθησαν τη σωστή διατροφή, άργησαν να εμφανίσουν συμπτώματα της νόσου και όταν την εμφάνισαν τα συμπτώματα της νόσου ήταν λιγότερο σοβαρά σε σχέση με τα ζώα που έτρωγαν πολύ. Επιπλέον τα “ζώα σε δίαιτα” έζησαν έως και 40% περισσότερο από τα άλλα.

Σε γενικές γραμμές οι Ιταλοί επιστήμονες υποστηρίζουν ότι η δράση του μορίου αυξάνεται όταν η διατροφή είναι ελλιπής σε θερμίδες, ακόμη λένε πως όταν γερνάει κάποιος η δράση του μορίου εξασθενεί, μπορεί όμως εαν προσέχει τη διατροφή του να ενεργοποιήσει πάλι την συγκεκριμένη δράση .