Τρέξτε …για να σωθείτε το νέο χρόνο! Συμβουλές για άθληση εξπρές και καλή υγεία μετά τις γιορτές

  • Iatropedia
Οι διακοπές των Χριστουγέννων και της Πρωτοχρονιάς συνδυάζονται με με πολυφαγία τραπέζια και κεράσματα. Η αρχή του νέου χρόνου είναι ευκαιρία για να θέσουμε νέους στόχους και να σχεδιάσουμε τις προτεραιότητες του νέου έτους. Είναι ευκαιρία λοιπόν να θέσουμε ως στόχο την ένα υγιεινό τρόπο διαβίωσης και να βάλουμε την άσκηση στην καθημερινή μας ζωή. Διαβάστε συμβουλές ...επιβίωσης για το νέο χρόνο δια χειρός του ορθοπαιδικού Αθανάσιου Μπαδέκα.

Πρώτος Στόχος να χάσουμε τα παραπανίσια κιλά των εορτών.

Ένας ωραίος τρόπος σε συνδυασμό με την υγιεινή διατροφή είναι το τρέξιμο.

Παρακάτω σας παραθέτουμε 7 χρήσιμες συμβουλές που θα σας γλυτώσουν από τραυματισμούς και

αθλητικές κακώσεις αλλά θα βελτιώσουν ταυτόγχρονα την απόδοση σας στο τρέξιμο.

1.Αγόρασε και βάλε τα κατάλληλα υποδήματα για τρέξιμο.

Φορώντας τα κατάλληλα αθλητικά υποδήματα αυξάνουμε την απόδοση και την άνεση στο τρέξιμο και μειώνουμε τους τραυματισμούς. Υπάρχουν ειδικά αθλητικά υποδήματα που αντιστοιχούν στο είδος και στην επιφάνεια τρεξίματος και καθώς και στις ανατομικές παραλλαγές (πλατυποδία, κοιλοποδία κτλ) και ιδιαιτερότητες που έχει το πόδι μας. Επίσης βεβαιωθείτε ότι τα υποδήματα δεν είναι φθαρμένα και κυρίως μονομερώς φθαρμένα, πχ από την μέσα ή έξω πλευρά είναι αιτία δημιουργίας συνδρόμων καταπόνησης.

2. Ακολουθήστε πρόγραμμα προθέρμανσης και αποθεραπείας

Ένα καλό ζέσταμα δίνει το σύνθημα στον οργανισμό μας ότι θα αρχίσει να εργάζεται σύντομα. Αυξάνοντας τον καρδιακό μας ρυθμό σταδιακά μειώνουμε το καρδιακό stress κατά την διάρκεια της άσκησης. Καλό είναι να αρχίσουμε με γρήγορο περπάτημα ακολουθούμενο από ελαφρύ τρέξιμο.

Κάνουμε το ίδιο στην αποθεραπεία ώστε να επιτρέψουμε στην καρδιά μας να επανέλθει στους φυσιολογικούς ρυθμούς σταδιακά. Χρειάζεται επίσης ένα πρόγραμμα ασκήσεων διατάσεως πριν και μετά.

3.Τρέξε με σωστό στυλ

Ο τρόπος που τρέχουμε παίζει ρόλο στην αποφυγή κούρασης και τραυματισμών. Το άτσαλο στυλ μπορεί να οδηγήσει σε πόνους στον αυχένα, τους ώμους και την μέση. Προσπαθείτε όταν τρέχετε να διατηρείτε τα χέρια στο ύψος της μέσης σαν να χτενίζουν τους γλουτούς, οι βραχίονες σε 90 μοίρες γωνία και οι αγκώνες κοντά στο σώμα. Όταν τρέχετε το σώμα πρέπει να είναι σε όρθια θέση το κεφάλι ψηλά και η πλάτη ίσια.

4. Μην ανησυχείτε για το πόσο γρήγορα τρέχετε

Σαν αρχάριος ξεκινάτε με γρήγορο περπάτημα τόσο ώστε να έχετε την δυνατότητα να μπορείτε να κουβεντιάζεται με τον διπλανό σας, θα πρέπει να μπορείτε επίσης να αναπνέετε χωρίς να λαχανιάζετε. Αφού περάσετε το τεστ άνετου περπατήματος αρχίζετε σταδιακά να αυξάνεται ρυθμό, έτσι προλαβαίνουμε σύνδρομα υπέρχρησης και καταπόνησης και δεν χάνουμε προπονήσεις.

5. Δοκίμασε την μέθοδο τρεξίματος/περπατήματος

Οι περισσότεροι αρχάριοι καλό είναι να ξεκινήσουν με την μέθοδο τρεξίματος/περπατήματος και σταδιακά όταν αυξάνει η αεροβική τους ικανότητα και η αντοχή να μειώνουν τα στάδια περπατήματος και να αυξάνουν τα διαστήματα τρεξίματος.

6 .Μην κάνετε πάρα πολλά πολύ γρήγορα

Πολλοί νέοι δρομείς έχουν την αγωνία η τον ενθουσιασμό να κάνουν πολλά χιλιόμετρα πολύ γρήγορα. Αυτό αν δεν συνδυάζεται με την αντίστοιχη ικανότητα μπορεί να οδηγήσει σε τραυματισμό. Καλό είναι να μην αυξάνουμε πάνω από 10% την απόσταση που διανύουν εβδομαδιαία. Αν θέλετε να κάνετε κάτι περισσότερο καλό είναι να κάνετε και εναλλακτικές μορφές άσκησης όπως κολύμπι, ποδήλατο και όχι αποκλειστικά τρέξιμο.

7. Να αναπνέετε σωστά από το στόμα και την μύτη

Πολλοί νέοι δρομείς αναπνέουν μόνο με την μύτη, θα πρέπει να αναπνέουμε και από το στόμα και από την μύτη για ν παίρνουμε το απαραίτητο οξυγόνο για την άσκηση μας και για την καρδιά και τους πνεύμονες και για τους μύες. Μην ξεχνάτε να παίρνετε βαθιές αναπνοές όσο τρέχετε.

ΚΑΛΗ ΕΠΙΤΥΧΙΑ

Αθανάσιος Μπαδέκας

Ορθοπαιδικός Χειρουργός Τραυματιολόγος

τηλ 2108985630

e-mail: thanosbadekas@gmail.com