Το #1 σύμπτωμα ότι οι αλλεργίες σας είναι στην πραγματικότητα COVID-19

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορωνοϊός
Το φθινόπωρο μόλις ξεκίνησε και όσοι έχουν εποχικές αλλεργίες έχουν αρχίσει ήδη να το αισθάνονται. Καθώς τα φύλλα πέφτουν και ο καιρός αλλάζει, υπάρχουν περισσότερα αλλεργιογόνα στον αέρα που ερεθίζουν τα μάτια και την μύτη.

Και ενώ το φτέρνισμα και το συνάχι είναι πάντα δυσάρεστα, εν μέσω πανδημίας ακόμη και η παραμικρή βουλωμένη μύτη, ή ο απλός βήχας μπορεί να προκαλέσει τον φόβο ότι πρόκειται για κρούσμα COVID-19.

Αν και πολλά από τα συμπτώματα των αλλεργιών και του κορονοϊού είναι κοινά, οι γιατροί λένε ότι υπάρχει ένα σημάδι ότι τα συμπτώματά σας πιθανότατα δεν είναι από αλλεργίες.

Εάν έχετε πυρετό, δεν είναι αλλεργία

Αν και οι ήπιες περιπτώσεις COVID-19 και οι αλλεργίες μοιράζονται τα ίδια συμπτώματα, οι ειδικοί λένε ότι υπάρχει ένα που διαφοροποιεί τα δύο. «Οι αλλεργίες δεν θα προκαλέσουν ποτέ πυρετό. Εάν έχετε πυρετό, δεν μπορείτε να το αποδώσετε στις αλλεργίες σας», λέει η δρ. Casey Mabry.

Ο δρ. Jay Shi επεσήμανε επίσης αυτή τη σημαντική διάκριση. «Οι εποχιακές αλλεργίες δεν προκαλούν πυρετό. Εάν έχετε πυρετό, θα πρέπει να επικοινωνήσετε με τον γιατρό σας ή να ζητήσετε άμεσα τεστ κορονοϊού«.

Ωστόσο, είναι σημαντικό να σημειωθεί ότι ο πυρετός δεν είναι πάντα παρών σε περίπτωση COVID-19. Εάν λοιπόν έχετε συμπτώματα, είναι καλύτερα να είστε ασφαλείς και να κάνετε το σχετικό τεστ.

Εάν αντιμετωπίζετε μυϊκούς πόνους, ή ναυτία, είναι επίσης πιο πιθανό να έχετε COVID-19

Ο πυρετός είναι η μεγαλύτερη απόκλιση μεταξύ κρούσματος κορονοϊού και αλλεργιών, επειδή ο πυρετός είναι ένα κοινό σύμπτωμα του κορονοϊού, που δεν εμφανίζεται ποτέ με αλλεργίες.

Αλλά υπάρχουν μερικά άλλα συχνά σημάδια της COVID-19, που σπάνια, ή ποτέ δεν βλέπετε με αλλεργίες: Οι μυϊκοί πόνοι, η ναυτία, ο έμετος και η διάρροια δεν εμφανίζονται ποτέ με αλλεργίες, αλλά μερικές φορές μπορεί να είναι σύμπτωμα κορονοϊού. Επιπλέον, ο πονόλαιμος είναι σπάνιος όταν πρόκειται για αλλεργίες, αλλά συχνά εντοπίζεται σε συνδυασμό με την COVID-19.

Εάν έχετε φαγούρα στην μύτη, το στόμα ή τα μάτια, πιθανότατα έχετε αλλεργίες

Μερικά από τα συμπτώματα που αλληλεπικαλύπτονται μεταξύ αλλεργιών και COVID-19 περιλαμβάνουν βήχα, καταρροή, κόπωση και ερυθρότητα στα μάτια. Αλλά εάν έχετε φαγούρα στην μύτη, στο στόμα, στα μάτια, ή στο εσωτερικό αυτί, είναι πιθανό να έχετε απλώς αλλεργίες, καθώς αυτά τα συμπτώματα δεν έχουν αναφερθεί ευρέως ως συμπτώματα κορονοϊού.

Επιπλέον, εάν τα συμπτώματά σας επιδεινώνονται όταν βγαίνετε έξω, το πιο πιθανό είναι να έχετε αλλεργίες. Εάν έχετε COVID-19, τα συμπτώματα γενικά θα επιδεινώνονται σταθερά με την πάροδο του χρόνου, είτε είστε μέσα, είτε έξω.

Πηγές: https://www.sclhealth.org, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

COVID-19 και βαφές μαλλιών: Αλλεργικές αντιδράσεις μετά από νόσηση – Τι ξέρουμε μέχρι τώρα και τι να προσέχετε

Κορονοϊός: Πόσο επικίνδυνα είναι τα εμβόλια για τους αλλεργικούς

Τροφική δηλητηρίαση ή τροφική αλλεργία; Σε τι διαφέρουν για να ξέρετε τι να κάνετε

Αλλεργία στα μάτια: Αντιμετώπιση για φαγούρα, κοκκίνισμα και δάκρυα