COVID-19 και βαφές μαλλιών: Αλλεργικές αντιδράσεις μετά από νόσηση – Τι ξέρουμε μέχρι τώρα και τι να προσέχετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
βαφές μαλλιών
Άτομα που είχαν προσβληθεί προηγουμένως από την COVID-19 αναφέρουν ξαφνικές αλλεργικές αντιδράσεις σε βαφές μαλλιών, παρά το γεγονός ότι χρησιμοποιούσαν τα ίδια προϊόντα χωρίς να έχουν αντιμετωπίσει κάποια αντίδραση στο παρελθόν.

Η βρετανική Εθνική Ομοσπονδία Μαλλιών και Ομορφιάς (NHBF), ο εμπορικός φορέας που εκπροσωπεί τους κομμωτές και τους αισθητικούς, συμβουλεύει τους κομμωτές σε όλο το Ηνωμένο Βασίλειο να πραγματοποιούν πάντοτε δοκιμαστικά “μπαλώματα” βαφής σε ένα σημείο του τριχωτού της κεφαλής, τουλάχιστον 48 ώρες πριν χρησιμοποιήσουν την όποια βαφή μαλλιών στα μαλλιά των πελατών τους, για να αποφευχθούν αλλεργικές αντιδράσεις και πιθανές μηνύσεις από μέρους των πελατών.

Μία γυναίκα είπε στο BBC ότι η αντίδρασή της σε βαφή μαλλιών ήταν σοβαρή, αφότου είχε περάσει COVID-19, με τον κομμωτή της να λέει ότι άλλοι πελάτες είχαν επίσης αναφέρει εξανθήματα και εγκαύματα!

Η γυναίκα, η οποία είχε αναρρώσει πρόσφατα από τον κορονοϊό, είπε ότι υπέστη αλλεργική αντίδραση σε ένα δοκιμαστικό “μπάλωμα” βαφής στο κεφάλι της, από την ίδια βαφή μαλλιών που χρησιμοποιούσε επί 10 χρόνια.

Ταυτόχρονα, επιστήμονες στο Imperial College London ερευνούν το πώς η COVID-19 μπορεί να επηρεάσει το ανοσοποιητικό μας σύστημα, με παρόμοιο τρόπο που το επηρεάζουν άλλες ασθένειες.

Ο καθηγητής Danny Altmann είπε στο BBC ότι ένα από τα αποτελέσματα που εξετάζονται είναι το πώς ο κορονοϊός έχει καταφέρει να “επαναπρογραμματίσει και να ρυθμίσει διαφορετικά κάποια μέρη της ανοσολογικής απάντησης του ανθρώπινου οργανισμού”.

Πόσο πρέπει να ανησυχούν για τις βαφές μαλλιών όσοι και όσες έχουν περάσει COVID-19;

Στην ερώτηση για το αν αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις οφείλονται στον κορονοϊό, οι ειδικοί απαντούν ότι αν και η έρευνα βρίσκεται σε εξέλιξη, δεν υπάρχουν προς το παρόν στοιχεία που να συνδέουν άμεσα τις αλλεργίες με την COVID-19 και πως αυτές οι αλλεργικές αντιδράσεις θα μπορούσαν να είναι αποτέλεσμα κάτι άλλου.

Το Εθνικό Σύστημα Υγείας της Μ. Βρετανίας (NHS) λέει ότι ορισμένοι άνθρωποι είναι επιρρεπείς σε δερματική αντίδραση που ονομάζεται δερματίτιδα εξ επαφής, η οποία αφήνει το δέρμα τους κόκκινο, ξηρό και με φλεγμονή, όταν έρχεται σε επαφή με ορισμένες χημικές ουσίες.

Πολλές βαφές μαλλιών περιέχουν μια χημική ουσία που ονομάζεται παραφαινυλενοδιαμίνη (paraphenylenediamine, ή PPD), η οποία είναι γνωστό ερεθιστικό και αλλεργιογόνο και είναι ο κύριος “ένοχος” για αλλεργικές αντιδράσεις.

Προς το παρόν, δεν υπάρχουν επιστημονικά στοιχεία που να υποδεικνύουν ότι ο κορονοϊός αυξάνει την αλλεργική αντίδραση στις βαφές μαλλιών ή σε οποιαδήποτε άλλη θεραπεία ομορφιάς.

Η φιλανθρωπική οργάνωση Anaphylaxis Campaign, που βοηθά άτομα με σοβαρές αλλεργίες, δηλώνει ότι οι άνθρωποι μπορεί να γίνουν αλλεργικοί στην ουσία PPD ανά πάσα στιγμή, ακόμη και αν έχουν εκτεθεί στο παρελθόν σε αυτήν χωρίς προβλήματα.

Ο Richard Lambert, διευθύνων σύμβουλος της NHBF, δήλωσε: «Μια αλλεργική αντίδραση μπορεί να εμφανιστεί ανά πάσα στιγμή λόγω πολλών παραγόντων, ένας εκ των οποίων ένα το εξασθενημένο ανοσοποιητικό σύστημα».

Η NHBF είχε προτείνει προηγουμένως ότι οι αλλεργικές αντιδράσεις στις βαφές μαλλιών μπορεί να είναι αποτέλεσμα αυξημένης ευαισθησίας, καθώς οι άνθρωποι δεν έβαφαν τα μαλλιά τους για μεγάλο χρονικό διάστημα λόγω των lockdown.

Αλλεργικές αντιδράσεις στις βαφές μαλλιών μετά από COVID-19: Τι πρέπει να κανετε

Η φιλανθρωπική οργάνωση Anaphylaxis Campaign συμβουλεύει όποιον πιστεύει ότι μπορεί να είναι αλλεργικός σε βαφές μαλλιών να συμβουλευτεί τον γιατρό του, που θα μπορούσε να τον παραπέμψει σε ειδικό δερματολόγο. Αυτός μπορεί να πραγματοποιήσει ειδικές δοκιμές για τον εντοπισμό της πηγής της αντίδρασης.

Το πρωτόκολλο στους κομμωτές μέλη της NHBF είναι να κάνουν δοκιμές στους πελάτες και τις πελάτισσές τους κάθε έξι μήνες για βαφές μαλλιών, ανεξάρτητα από το αν ένα άτομο έχει αλλάξει την επιλογή χρώματος, ή το κομμωτήριο του.

Εάν κάποιο άτομο αλλάξει βαφή, ή κομμωτήριο, η NHBF συνιστά δοκιμαστικά μπαλώματα πριν από την κανονική βαφή σε κάθε ραντεβού. Αυτά πρέπει να γίνονται τουλάχιστον 48 ώρες πριν από το τελικό ραντεβού για κάθε ξεχωριστό προϊόν, ή απόχρωση που χρησιμοποιείται, εάν ο κομμωτής χρησιμοποιεί προϊόντα από πολλαπλούς κατασκευαστές.

Όσον αφορά τις έτοιμες βαφές μαλλιών σε κουτί, που υπάρχουν στα ράφια των καταστημάτων, οι χρήστες πρέπει να διαβάζουν προσεκτικά τις οδηγίες στην συσκευασία και να τις ακολουθούν πιστά.

Το δοκιμαστικό μπάλωμα πρέπει να πραγματοποιείται κάθε φορά που τα μαλλιά χρωματίζονται, καθώς μπορεί να αναπτυχθεί αλλεργία με την πάροδο του χρόνου, ενώ και τα συστατικά θα μπορούσαν να έχουν αλλάξει.

Πηγές: https://www.bbc.com, https://inews.co.ukhttps://www.imperial.ac.uk

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Το κεφάλι της «διογκώθηκε στο διπλάσιο» από αλλεργική αντίδραση σε βαφή μαλλιών!

Αν δείτε αυτό στα μαλλιά σας σημαίνει ότι δεν λούζεστε όσο πρέπει

Πώς να κάνετε πιστολάκι στα μαλλιά χωρίς να καταστρέφονται οι τρίχες

Κορονοϊός: Έχετε COVID ή ίωση; Το σύμπτωμα που κάνει τη διαφορά