Θάνατος Μαζωνάκη: Πώς χάθηκε πολύτιμος χρόνος πριν την ΚΑΡΠΑ – Οι δραματικές τελευταίες στιγμές και οι καταθέσεις των νοσηλευτριών
Πολύτιμος χρόνος φέρεται να χάθηκε μέσα στο ιατρείο της οδού Καρνεάδου, στο Κολωνάκι, όπου κατέληξε ο Γιώργος Μαζωνάκης. Σύμφωνα με πληροφορίες του newsit.gr, η 61χρονη νοσηλεύτρια κατέθεσε στον ανακριτή ότι από την ώρα που σήμανε συναγερμός στο δωμάτιο που γινόταν η πλασμαφαίρεση, μέχρι να ξεκινήσει ο 58χρονος γιατρός να του κάνει ΚΑΡΠΑ μεσολάβησε πολύτιμος χρόνος. κατά τον οποίο ο τραγουδιστής θα μπορούσε να είχε σωθεί.
Εξίσου βαριές για την προφυλακισμένη 56χρονη γιατρό είναι και οι υπόλοιπες καταθέσεις. Η αναισθησιολόγος που συνεργαζόταν περιστασιακά με το ιατρείο επιβεβαιώνει ότι δέχθηκε τηλεφώνημα με την ερώτηση αν η προποφόλη έχει αντίδοτο. Η διασώστρια του ΕΚΑΒ καταθέτει ότι κανείς από τους δύο κατηγορούμενους γιατρούς δεν έδωσε ιατρικό ιστορικό ούτε ζήτησε να συνοδεύσει τον ασθενή στο ασθενοφόρο.
Οι τελευταίες στιγμές: Ζωτικές ενδείξεις στο μόνιτορ και πίεση που χανόταν
Κομβική για την έρευνα είναι η κατάθεση της 53χρονης νοσηλεύτριας. Για πρώτη φορά τοποθετεί τον 58χρονο γιατρό, σύζυγο της κατηγορούμενης, μέσα στο δωμάτιο θεραπείας από τα πρώτα συμπτώματα του τραγουδιστή. Περιγράφει επίσης ότι, όταν εκείνος μπήκε, ο Μαζωνάκης είχε ακόμη ζωτικές ενδείξεις στο μόνιτορ. Σύμφωνα με πληροφορίες, κάτι τέτοιο δεν αναφέρει η 56χρονη.
Σύμφωνα με την κατάθεσή της, «μετά από δεκαπέντε λεπτά περίπου» η γιατρός φώναξε εκείνη και την 61χρονη συνάδελφό της στο δωμάτιο θεραπείας. Ήταν πολύ αναστατωμένη και πήγε στο γραφείο του συζύγου της να τον φωνάξει. Εκείνος ήρθε επίσης πάρα πολύ αναστατωμένος, κάτι που η νοσηλεύτρια έβλεπε για πρώτη φορά, και φώναζε ότι ο ασθενής δεν πάει καλά. Τους ζήτησε να του σηκώσουν τα πόδια. Η 61χρονη έφερε οξυγόνο, ενώ η 53χρονη πρόσεχε να μη σπάσει η φλέβα στο δεξί χέρι, από όπου η γιατρός θα χορηγούσε φυσιολογικό ορό.
Όταν μπήκαν στο δωμάτιο, ο Μαζωνάκης ήταν χλωμός και χωρίς αισθήσεις. Η θεραπεία είχε σταματήσει, γιατί δεν υπήρχε πλέον φλεβοκέντηση στο αριστερό χέρι. Στο μόνιτορ η πίεσή του φαινόταν κανονική, 11 με 7. Ο κορεσμός οξυγόνου, με τη μάσκα στο πρόσωπο, ήταν 89-90, χαμηλότερος από τα φυσιολογικά επίπεδα. Υπήρχε ένδειξη καρδιακού παλμού, πιο χαμηλού, χωρίς η ίδια να δει τα νούμερα.
Μετά από κάποια λεπτά, ο γιατρός έπιασε το χέρι του ασθενούς και δεν ένιωσε σφυγμό. Τότε ζήτησε αδρεναλίνη και ξεκίνησε ΚΑΡΠΑ. Την αδρεναλίνη την ετοίμασε σε άλλο δωμάτιο η 61χρονη, σε αραίωση ένα προς δέκα, όπως είχε ζητήσει ο γιατρός: 1 ml αδρεναλίνης σε 9 ml φυσιολογικού ορού. Η 61χρονη τοποθετεί το διάστημα από την είσοδό τους στο δωμάτιο μέχρι την έναρξη της ΚΑΡΠΑ στα «πέντε με δέκα λεπτά το πολύ».
Η 56χρονη έφερε τον απινιδωτή, όμως όταν προσπάθησαν να τον θέσουν σε λειτουργία, δεν λειτουργούσε. Η γιατρός φώναξε στην 61χρονη να τηλεφωνήσει στον τεχνικό. Εκείνος απάντησε ότι η συσκευή έπρεπε να είναι ήδη φορτισμένη και θα λειτουργούσε κανονικά με το πάτημα ενός κουμπιού. Η 53χρονη δήλωσε ότι δεν γνώριζε καν ότι υπήρχε απινιδωτής στο ιατρείο.
Η ίδια υποστηρίζει ακόμη ότι είχε ενστάσεις για τη χρήση του μηχανήματος της πλασμαφαίρεσης, το οποίο δεν θεωρούσε ασφαλές γιατί η θεραπεία ήταν ιδιαίτερα επεμβατική και διαρκούσε πάρα πολύ. Όπως αναφέρει, κάποιοι ασθενείς είχαν κάνει εμετό ή είχαν ζάλη μετά τη θεραπεία.
Η διασώστρια διαψεύδει τη γιατρό για το ασθενοφόρο
Το ΕΚΑΒ, όπως προκύπτει από όλες τις μαρτυρίες, έφτασε πολύ γρήγορα. Ως τότε όμως η γιατρός είχε ήδη πετάξει τα φίλτρα. Το ερώτημα που έθεσε και ο ανακριτής είναι γιατί δεν συνόδευσε στο νοσοκομείο τον ασθενή που κατέρρευσε στα χέρια της.
Η ίδια ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να μπει στο ασθενοφόρο, αλλά οι διασώστες της ζήτησαν να αποχωρήσει λόγω έλλειψης χώρου. Η 28χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ καταθέτει το αντίθετο: κανείς από τους δύο κατηγορούμενους γιατρούς δεν ζήτησε να συνοδεύσει τον Μαζωνάκη.
Η 28χρονη διασώστρια του ΕΚΑΒ καταθέτει ότι κανείς από τους δύο κατηγορούμενους γιατρούς δεν ζήτησε να συνοδεύσει τον Μαζωνάκη στο ασθενοφόρο. Η διασώστρια περιγράφει επίσης ότι ρώτησε τον γιατρό τι είχε συμβεί, αν ο ασθενής είχε ιστορικό, αν έπαιρνε φάρμακα και αν του είχαν χορηγηθεί φάρμακα νωρίτερα. Εκείνος απάντησε ότι δεν ήξερε και ότι θα τα έλεγε η γιατρός του, χωρίς ποτέ να της δείξει ποια ήταν. Όταν τον ρώτησε την ειδικότητά του, απάντησε «παθολόγος». Όπως θυμάται, δεν μίλησε με κανέναν άλλον.
Η εκδοχή της γιατρού και τα σβησμένα ίχνη
Στην απολογία της, η 56χρονη δίνει τη δική της εκδοχή για όσα έγιναν μέσα στο ιατρείο. Όπως παρουσιάζει αποκλειστικά το Live News, περιγράφει επανειλημμένες αστοχίες στην εύρεση φλέβας και διαδοχικά ιατρικά προβλήματα κατά τη θεραπεία. Μιλά επίσης για την επιδείνωση του ασθενούς και για τις προσπάθειες ανάνηψης με αδρεναλίνη και ΚΑΡΠΑ, που έκανε η ίδια μαζί με τον σύζυγό της μέχρι να φτάσει το ΕΚΑΒ
Σύμφωνα με το ρεπορτάζ, στη δική της περιγραφή δεν αναφέρει ότι ο ασθενής είχε ακόμη ζωτικές ενδείξεις στο μόνιτορ όταν μπήκε ο σύζυγός της στο δωμάτιο.
Υποστηρίζει ότι ο απινιδωτής λειτούργησε κανονικά και έδειξε ασυστολία, δηλαδή απουσία καρδιακής δραστηριότητας. Για το ασθενοφόρο, ισχυρίζεται ότι προσπάθησε να επιβιβαστεί για να συνοδεύσει τον ασθενή, αλλά της ζητήθηκε να αποχωρήσει λόγω έλλειψης χώρου. Τον ισχυρισμό αυτό διαψεύδει η διασώστρια του ΕΚΑΒ. Αρνείται επίσης ότι ζήτησε να καθαριστεί το ιατρείο. Για τη φωτογραφία που έστειλε στον υπνωτιστή, υποστηρίζει ότι την έστειλε στις 14:45, μία ώρα πριν από το συμβάν.
Το τηλεφώνημα για το αντίδοτο της προποφόλης
Σύμφωνα με την 61χρονη νοσηλεύτρια, την ώρα που ο ασθενής κατέρρεε, η γιατρός ζήτησε από συνάδελφο να τηλεφωνήσει στην αναισθησιολόγο και να ρωτήσει ποιο είναι το αντίδοτο της προποφόλης. Η προποφόλη είναι αναισθητικό που χρησιμοποιείται για τη μέθη των ασθενών.
Η αναισθησιολόγος επιβεβαίωσε στον ανακριτή ότι την Τετάρτη 9 Σεπτεμβρίου δέχθηκε τηλεφώνημα από το ιατρείο. Όπως κατέθεσε, αναγνώρισε τη γιατρό από τη φωνή της και εκείνη τη ρώτησε αν η προποφόλη έχει αντίδοτο. Της απάντησε αμέσως ότι δεν έχει και η συνομιλία έκλεισε εκεί. Η ίδια λέει ότι δεν διέκρινε ανησυχία ούτε άκουσε φασαρία.
Ερωτηθείσα από τον ανακριτή, η αναισθησιολόγος απάντησε αρνητικά στο αν η προποφόλη μπορεί να χρησιμοποιηθεί σε ιδιωτικό ιατρείο. Εξήγησε ότι πριν από τη χορήγησή της πρέπει να ελέγχεται αν ο ασθενής έχει παθήσεις που θα μπορούσαν να λειτουργήσουν επιβαρυντικά, όπως ο κίνδυνος άπνοιας. Σημείωσε ότι δεν έχει δει ποτέ ανακοπή μετά από χρήση προποφόλης, διευκρινίζοντας όμως ότι η εμπειρία της περιορίζεται στο χειρουργικό περιβάλλον.
Φωτογραφία: EUROKINSSI




