Tips υγείας για να καταπολεμήστε την αϋπνία!

  • Iatropedia
Η αυπνία απασχολεί πλήθος κόσμου και ευθύνεται για την έλλειψη ενέργειας και ζωντάνιας την επόμενη μέρα. Εκτός από την κακή ποιότητα της ζωής μπορεί να προκαλέσει και σημαντικά προβλήματα υγείας αν διαρκεί για μεγάλο χρονικό διάστημα. Διαβάστε στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί πως να αντιμετωπίσετε την αυπνία φυσικά.

Γράφει η Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Ένας καλός τρόπος για να αντιμετωπίσετε την αυπνία αρχικά είναι να πηγαίνετε για ύπνο την ίδια ώρα κάθε βράδυ. Το ίδιο θα πρέπει να ισχύει και τα Σαββατοκύριακα, ώστε να προγραμματίσετε το σώμα και τον οργανισμό σας σε έναν φυσιολογικό κύκλο ύπνου. Για να πραγματοποιηθεί αυτό επιλέξτε μία ώρα που συνήθως νιώθετε υπνηλία και κουρασμένοι.

Επιπλέον η κρεβατοκάμαρα πρέπει να είναι ήσυχη, σκοτεινή και να έχει μία φυσιολογική και άνετη θερμοκρασία χωρίς να σας ενοχλεί κάτι. Πολλές φορές ένα κατοικίδιο ζώο που κοιμάται μαζί σας στην κρεβατοκάμαρα θα ήταν προτιμότερο να μετακινηθεί σε άλλο χώρο, καθώς ο θόρυβος που κάνει το βράδυ μπορεί να είναι ενοχλητικός. Η τακτική αερόβια άσκηση, οι ασκήσεις χαλάρωσης και ένα ζεστό μπάνιο μπορεί να σας ανακουφίσουν από την ένταση δημιουργήθηκε και συσσωρεύτηκε στο σώμα σας κατά τη διάρκεια της ημέρας.

Βεβαιωθείτε όμως οτι η άσκηση πραγματοποιείται τουλάχιστον 2 ώρες πριν την προγραμματισμένη ώρα ύπνου. Μειώστε την ποσότητα της καφεινης, ειδικά από το απόγευμα και μετά γιατί δρα διεγερτικά στο σώμα.

Επίσης το αλκοόλ αν και αρχικά θα επιφέρει μία χαλάρωση και θα σας βοηθήσει να κοιμηθείτε στη συνέχεια μπορεί να διαταράξει τον ύπνο σας. Μην τρώτε μεγάλες μερίδες το βράδυ και αποφύγετε τα πικάντικα, τα λιπαρά και τα τηγανιτά.

Προσπαθήστε να διώξετε τις έγνοιες και τις ανησυχίες σας όταν πάτε για ύπνο. Αν σας είναι δύσκολο ακούστε πρώτα λίγη μουσική, διαβάστε ένα βιβλίο και στη συνέχεια προσπαθήστε να κοιμηθείτε και πάλι.

Χριστίνα Ι. Μπουντούρη

Γενικός – Οικογενειακός Ιατρός

Email: cbountouri@gmail.com

www.bountouri.gr

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

Τι μπορείτε να πίνετε πριν τον ύπνο για να αντιμετωπίσετε τις αϋπνίες

Βγείτε νικητής στην μάχη με την αϋπνία!