Τα βακτήρια του εντέρου συνδέονται με την νόσο του Πάρκινσον

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πάρκινσον
Οι θάνατοι και οι βλάβες λόγω του Πάρκινσον αυξάνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη νευρολογική διαταραχή παγκοσμίως.

Μια πρόσφατη μελέτη υποδηλώνει ότι η νόσος του Πάρκινσον, κατά την οποία τμήματα του εγκεφάλου καταστρέφονται προοδευτικά για πολλά χρόνια, μπορεί πραγματικά να ξεκινήσει από το έντερο.

Σχεδόν το 30% των βακτηρίων του εντέρου σε ασθενείς με νόσο του Πάρκινσον διέφερε από εκείνους χωρίς τη νόσο, σύμφωνα με την μελέτη Βρετανών και Αμερικανών ερευνητών.

Η συν-συγγραφέας της μελέτης, Ayse Demirkan, ανώτερη λέκτορας στο πανεπιστήμιο του Surrey, σημείωσε ότι οι θάνατοι και οι βλάβες λόγω του Parkinson αυξάνονται ταχύτερα από οποιαδήποτε άλλη νευρολογική διαταραχή παγκοσμίως. Τα διαγνωσμένα κρούσματα έχουν υπερδιπλασιαστεί τα τελευταία 25 χρόνια.

“Αυτό είναι πολύ ανησυχητικό, καθώς δεν υπάρχει γνωστή θεραπεία. Ωστόσο, όσο περισσότερα μαθαίνουμε για τα αίτια της νόσου, τόσο πιο ενημερωμένοι μπορούμε να αναπτύξουμε νέες θεραπείες και, τελικά, μια ολική θεραπεία”, είπε η Demirkan.

Το Πάρκινσον είναι μια διαταραχή του εγκεφάλου που μπορεί να προκαλέσει ανεξέλεγκτες κινήσεις όπως τρέμουλο, δυσκαμψία των άκρων και δυσκολία στην ισορροπία και τον συντονισμό.

Προηγούμενη έρευνα είχε επισημάνει μια πιθανή συσχέτιση μεταξύ των βακτηρίων του εντέρου και της νόσου, είπε η Demirkan, αν και εκείνες οι μελέτες ήταν μικρές.

Πώς έγινε η νέα έρευνα

Η νέα μελέτη στρατολόγησε 490 άτομα με νόσο του Parkinson και 234 νευρολογικώς υγιή άτομα. Ο καθένας παρείχε ένα δείγμα κοπράνων και πληροφορίες για τον εαυτό του.
Όταν αναλύθηκαν τα δείγματα, οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι τα βακτήρια, τα γονίδια και οι βιολογικές οδοί διέφεραν κατά περισσότερο από 30% σε άτομα με νόσο του Parkinson σε σύγκριση με τα υγιή.

Ένα παράδειγμα ήταν το βακτηριακό είδος Bifidobacterium dentium, το οποίο είναι γνωστό ότι προκαλεί λοιμώξεις όπως εγκεφαλικά αποστήματα. Ήταν επτά φορές υψηλότερα σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον, ενώ τα επίπεδα του Roseburia intestinalis, ενός βακτηρίου που βρίσκεται σε υγιές παχύ έντερο, ήταν 7,5 φορές χαμηλότερα. Η δυσκοιλιότητα είναι ένα αναγνωρισμένο σύμπτωμα της νόσου του Parkinson.

Ένα σύμπλεγμα βακτηρίων που είναι γνωστό ότι προκαλούν λοιμώξεις (Escherichia coli, Klebsiella pneumonia και Klebsiella quasipneumoniae) βρέθηκε επίσης αυξημένο σε άτομα με νόσο του Πάρκινσον.

“Η τρέχουσα έρευνά μας δεν έχει σχεδιαστεί για να απαντήσει εάν τα ίδια τα βακτήρια είναι η αρχική αιτία της νόσου. Ορισμένα μπορεί επίσης να είναι συνέπεια της νόσου ή μπορεί ακόμη και να επηρεάζονται από τη γενετική σύνθεση του ατόμου”, είπε η Demirkan.

Τα ευρήματα δημοσιεύτηκαν στο Nature Communications.

Πηγές: https://www.surrey.ac.uk, https://www.newsmax.com, https://www.medicalnewstoday.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάρκινσον: Προσοχή σε πρώιμο σύμπτωμα στο στόμα – Κάντε εξετάσεις αν το προσέξετε

Πάρκινσον: Κάντε εξετάσεις αν έχετε ασυνήθιστη εφίδρωση – Τι μπορεί να σας συμβαίνει

Πάρκινσον: Η απώλεια ακοής εμφανίζεται ως πρώιμο σύμπτωμα έως και 5 χρόνια πριν από τη διάγνωση

Πιθανό πρώιμο σημάδι Πάρκινσον αν προσέξετε αυτό στο μεγάλο δάχτυλο του ποδιού