Πάρκινσον: Κάντε εξετάσεις αν έχετε ασυνήθιστη εφίδρωση – Τι μπορεί να σας συμβαίνει

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική κινητική διαταραχή που επηρεάζει το κεντρικό νευρικό σύστημα και μπορεί να προκαλέσει συμπτώματα που επηρεάζουν τα πάντα, από τη συμπεριφορά μέχρι την ομιλία.

Αν και οι περισσότεροι άνθρωποι συνδέουν τη νόσο Πάρκινσον με τα κινητικά συμπτώματά της, όπως ο τρόμος (τρέμουλο) και η δυσκαμψία, υπάρχουν πολλά λιγότερο γνωστά μη κινητικά συμπτώματα που τείνουν να περνούν απαρατήρητα.

Για παράδειγμα, οι ειδικοί λένε, ότι υπάρχει ένα φαινομενικά άσχετο δερματικό σύμπτωμα που μπορεί να παραπέμπει στη νόσο του Parkinson και οι ασθενείς συχνά δεν γνωρίζουν τη σύνδεσή του με τη νόσο.

Εάν αισθάνεστε υπερβολική εφίδρωση, είναι σώφρον να κάνετε εξέταση για Πάρκινσον

Οι ειδικοί λένε ότι η υπερβολική εφίδρωση -γνωστή και ως υπεριδρωσία- μπορεί να έχει πολλές υποκείμενες αιτίες που δεν σχετίζονται με τη νόσο του Πάρκινσον. Ωστόσο, θα πρέπει να υποβληθείτε σε έλεγχο για Parkinson, εάν παρατηρήσετε αυτό το σύμπτωμα μαζί με οποιαδήποτε άλλα σημάδια της ασθένειας.

“Η υπερβολική εφίδρωση είναι ένα σχετικά κοινό σημάδι της νόσου του Parkinson, ιδιαίτερα εάν η ασθένεια δεν αντιμετωπίζεται με κάποια θεραπεία”, σύμφωνα με το American Parkinson Disease Foundation (APDA). Μάλιστα, αυτό το σύμπτωμα συνήθως επηρεάζει το άνω μέρος του σώματος.

Οι ειδικοί λένε, ότι αυτό συμβαίνει, επειδή όσοι πάσχουν από Πάρκινσον υφίστανται σημαντικές αλλαγές στο αυτόνομο νευρικό σύστημα, το οποίο ελέγχει την εφίδρωση. Αυτό μπορεί να έχει σοβαρές συνέπειες για τους ασθενείς με Parkinson, οι οποίοι μπορεί εύκολα να υπερθερμανθούν χωρίς την κατάλληλη ρύθμιση του συστήματος εφίδρωσης του οργανισμού.

“Επειδή μερικοί ασθενείς με Πάρκινσον μπορεί να έχουν μειωμένη όσφρηση, μπορεί να μην αντιλαμβάνονται τις σωματικές οσμές που προκαλούνται από την υπερβολική εφίδρωση”, σύμφωνα με την φιλανθρωπική οργάνωση Parkinson’s UK.

Αυτό το σύμπτωμα μπορεί επίσης να συνδέεται με το θεραπευτικό πλάνο

Για ορισμένους ασθενείς με Parkinson, η υπερβολική εφίδρωση έρχεται και φεύγει σε έναν κύκλο που συνδέεται με το σχέδιο θεραπείας τους. Σύμφωνα με το Parkinson’s UK, η υπερβολική εφίδρωση συμβαίνει τις περισσότερες φορές εάν τα φάρμακα για το Parkinson “εξαντληθούν”. Ωστόσο, μπορεί επίσης να εμφανιστεί και σε άλλες περιόδους του κύκλου «on-off» ενός διαρκούς πλάνου θεραπείας με λεβοντόπα, ειδικά εάν έχετε δυσκινησία (μη ελεγχόμενες μυϊκές κινήσεις ή σπασμούς).

Οι επιστήμονες έχουν διερευνήσει τρόπους για να ελαχιστοποιήσουν τις διακυμάνσεις των συμπτωμάτων που σχετίζονται με την φαρμακευτική αγωγή για το Πάρκινσον. “Η ανακατανομή της δόσης της λεβοντόπα, που μπορεί να σημαίνει μικρότερες, συχνότερες δόσεις ή λιγότερο συχνές αυξήσεις, μπορεί να είναι χρήσιμη στον έλεγχο των συμπτωμάτων σε ορισμένους ασθενείς”, αναφέρει μελέτη που δημοσιεύθηκε στο περιοδικό Journal of Neurology, Neurosurgery & Psychiatry.

Μπορεί επίσης να παρατηρήσετε μια αύξηση άλλων συμπτωμάτων σε συνδυασμό με την υπερβολική εφίδρωση, χάρη στο ίδιο φαινόμενο “κύκλου on-off”.

«Σε μερικούς ασθενείς, τα κινητικά συμπτώματα όπως ο τρόμος μπορεί να είναι το πρώτο σημάδι, ενώ για άλλους μπορεί να είναι η δυσκαμψία και η δυσκολία στην έναρξη της κίνησης. Αλλά η εξάντληση των συμπτωμάτων μπορεί να μην σχετίζεται καθόλου με την κίνηση και μπορεί να εμφανιστεί με την μορφή αυξημένου άγχους , κόπωσης, αλλαγής στη διάθεση, δυσκολίας στην σκέψη, ανησυχίας και εφίδρωσης”, εξηγεί η Ευρωπαϊκή Ένωση για τη Νόσο του Πάρκινσον (EPDA).

Πιο σπάνια οι ασθενείς με Πάρκινσον μπορεί να έχουν το αντίθετο: μειωμένη εφίδρωση

Αν και λιγότερο συχνά από την υπερβολική εφίδρωση, ορισμένοι ασθενείς Πάρκινσον αναφέρουν ότι δεν ιδρώνουν αρκετά. Αυτή η πάθηση, γνωστή ως υποϊδρωσία, συνδέεται συχνά με την χρήση αντιχολινεργικών, μιας κατηγορίας φαρμάκων για το Parkinson.

“Η έλλειψη εφίδρωσης μπορεί να επηρεάσει μέρη ή ολόκληρο το σώμα”, εξηγούν ειδικοί του Parkinson στο Ηνωμένο Βασίλειο. Συνιστούν να αναζητήσετε ιατρική θεραπεία, εάν διαπιστώσετε ότι δεν ιδρώνετε πολύ, ή καθόλου, όταν κάνει ζέστη έξω, ή αν αισθάνεστε ότι ζεσταίνεστε περισσότερο απ’ ό,τι πρέπει. Όπως η υπερβολική εφίδρωση, έτσι και η έλλειψη ιδρώτα μπορεί να σας θέσει σε αυξημένο κίνδυνο υπερθέρμανσης.

Πηγές: https://www.epda.eu.com, https://www.parkinsons.org.uk, https://www.apdaparkinson.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Σημάδι για Πάρκινσον σε αρχικό στάδιο αν κάνετε ασυναίσθητα αυτό με τα δάχτυλά σας

Πιθανό σημάδι Πάρκινσον αν προσέξετε να συμβαίνει αυτό στο στόμα σας

Πιθανό σύμπτωμα Πάρκινσον εμφανίζεται 20 χρόνια πριν τη διάγνωση! Είναι αυτή η καθημερινή ενόχληση

Πιθανό σημάδι Πάρκινσον αν παρατηρήσετε να κάνουν αυτό τα μάτια σας