Πιθανό σημάδι Πάρκινσον αν προσέξετε να συμβαίνει αυτό στο στόμα σας

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
Πάρκινσον
Η νόσος του Πάρκινσον είναι μια προοδευτική διαταραχή της κίνησης που επηρεάζει την κινητική λειτουργία.

Παρόλο η εξέλιξή της διαφέρει από ασθενή σε ασθενή, γενικώς τα άτομα με Πάρκινσον τείνουν να αντιμετωπίζουν ακούσια δυσκαμψία, βραδύτητα και προβλήματα ισορροπίας, καθώς η κατάστασή τους επιδεινώνεται.

Ωστόσο, στα αρχικά στάδια της νόσου, τα συμπτώματα μπορεί να είναι τόσο λεπτά, που συχνά απορρίπτονται ως μια “απλή ενόχληση”. Αυτό μπορεί να οδηγήσει σε καθυστερημένη διάγνωση και παρέμβαση, που μακροπρόθεσμα επηρεάζει την ποιότητα ζωής. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αναγνωρίσετε τα λεπτά σημάδια που θα μπορούσαν να σας οδηγήσουν σε όσο το δυνατόν πιο έγκαιρη διάγνωση για Parkinson.

Οι ειδικοί λένε ότι ένα τέτοιο σύμπτωμα εκδηλώνεται σε μια περιοχή του σώματος που ίσως δεν περιμένατε: στο στόμα σας.

Ένας τρόμος στα χείλη, το σαγόνι ή την γλώσσα μπορεί να είναι ένα πρώιμο σημάδι Πάρκινσον

Η ανάπτυξη ενός τρόμου (τρέμουλο) είναι ένα από τα πιο κοινά συμπτώματα της νόσου του Πάρκινσον, που επηρεάζει περίπου το 80% των ασθενών. Αυτοί οι τρόμοι εμφανίζονται συχνά στα χέρια, τα πόδια ή τα πέλματα και τείνουν να αναπτύσσονται ασύμμετρα μόνο στην μία πλευρά του σώματος.

Ωστόσο, υπάρχει ένα λιγότερο γνωστό μέρος του σώματος που μπορεί επίσης να επηρεαστεί από τους τρόμους του Πάρκινσον, σύμφωνα με την Αμερικανική Ένωση Ασθενειών Πάρκινσον (APDA). Οι ειδικοί αυτής της φιλανθρωπικής οργάνωσης λένε ότι ο «αργός και ρυθμικός» τρόμος στη γνάθο, το πηγούνι, το στόμα ή την γλώσσα μπορεί να υποδηλώνει διάγνωση Πάρκινσον.

Πάρκινσον: Οι τρόμοι εμφανίζονται μόνο όταν είστε σε ηρεμία

Δεν οφείλονται όλοι οι τρόμοι στο Parkinson. Πολλοί έχουν άλλες υποκείμενες αιτίες. Ένας τρόπος για να γίνει διάκριση μεταξύ ενός τρόμου από Πάρκινσον και κάτι άλλου είναι ότι στην πρώτη περίπτωση οι τρόμοι εκδηλώνονται μόνο σε κατάσταση ηρεμίας. Αυτό σημαίνει ότι συμβαίνουν μόνο όταν αυτό το μέρος του σώματος είναι ανενεργό.

«Ο τρόμος εμφανίζεται όταν οι μύες είναι χαλαροί και δεν είναι συγκεντρωμένοι στην ανάληψη δράσης», εξηγεί η APDA. Εάν ο τρόμος σας συνεχίζεται παρά την σκόπιμη κίνηση αυτού του μέρους του σώματος, πιθανότατα υπάρχει άλλη εξήγηση. Για τον λόγο αυτό, πολλοί ασθενείς Πάρκινσον με τρόμο στο σαγόνι, το στόμα ή τη γλώσσα, διαχειρίζονται αυτό το σύμπτωμα μασώντας τσίχλες όλη την ημέρα.

Εάν ο τρόμος σας επιμένει όταν κινείστε, η αιτία μπορεί να είναι ένας γενικευμένος καλοήθης τρόμος

Εάν ο τρόμος επιμένει παρά την σκόπιμη κίνηση, η πιο πιθανή αιτία ο λεγόμενος Essential Tremor (Βασικός Τρόμος), γνωστός και ως Benign Familial Tremor (Καλοήθης Οικογενειακός Τρόμος). Όπως και στο Πάρκινσον, αυτή η κατάσταση μπορεί να προκαλέσει ρυθμικό κούνημα σε οποιοδήποτε μέρος του σώματος και μερικές φορές διαγιγνώσκεται εσφαλμένα ως Parkinson.

«Μπορεί να είναι δύσκολο να καταλάβουμε αν ένας τρόμος στο σαγόνι προέρχεται από το Essential Tremor ή το Parkinson», εξηγεί η APDA. “Δυστυχώς, ορισμένοι άνθρωποι μπορεί να έχουν και τις δύο διαταραχές”, προσθέτει η οργάνωση, σημειώνοντας ότι ορισμένοι ερευνητές βρήκαν μια σχέση μεταξύ των δύο παθήσεων. Έτσι “περισσότερα άτομα με νόσο του Πάρκινσον έχουν βασικό τρόμο από ό,τι νομίζουμε”. Ωστόσο, απαιτείται περισσότερη έρευνα για να κατανοηθεί πλήρως η σύνδεση μεταξύ των δύο καταστάσεων.

Πάρκινσον: Δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά η έγκαιρη διάγνωση είναι κλειδί

Τα άτομα με Parkinson εμφανίζουν τρόμο επειδή, καθώς η ασθένεια εξελίσσεται και βλάπτει τους νευρώνες στον εγκέφαλο. Αυτά τα νευρικά κύτταρα είναι υπεύθυνα για την παραγωγή ντοπαμίνης, ενός νευροδιαβιβαστή που διατηρεί την ομαλή λειτουργία των κινητικών λειτουργιών του σώματος. Καθώς περισσότερα κύτταρα καταστρέφονται ή πεθαίνουν, η επικοινωνία στην περιοχή των βασικών γαγγλίων του εγκεφάλου εξασθενεί. Μέχρι τη στιγμή που οι ασθενείς με Πάρκινσον εμφανίζουν κινητικά συμπτώματα, το 60-80% των νευρώνων που παράγουν ντοπαμίνη έχουν ήδη υποστεί βλάβη ή καταστροφή, λένε οι ειδικοί.

Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο είναι τόσο σημαντικό να αναζητήσετε άμεση ιατρική φροντίδα εάν υποψιάζεστε συμπτώματα Parkinson. Προς το παρόν δεν υπάρχει θεραπεία, αλλά ένας συνδυασμός φαρμάκων και παρεμβάσεων στον τρόπο ζωής μπορεί να βοηθήσει στην άμβλυνση των συμπτωμάτων σας. Επιπλέον, μελέτες έχουν διαπιστώσει ότι έως και το 90% των ασθενών με αναπηρία τρόμου βλέπουν βελτιώσεις στα συμπτώματά τους μετά από εγχείρηση βαθιάς εγκεφαλικής διέγερσης. Όσο πιο γρήγορα αναζητήσετε ιατρική αξιολόγηση, τόσο πιο γρήγορα μπορείτε να βρείτε μια στρατηγική φροντίδας που θα λειτουργήσει καλά για εσάς.

Πηγές: https://www.apdaparkinson.org, https://parkinsonsdisease.net, https://www.mayoclinic.org, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάρκινσον: Βραδυκινησία, υποκινησία, «πάγωμα» και ταλάντωση χεριών είναι πρώιμα σημάδια στο περπάτημα

Πιθανό σύμπτωμα Πάρκινσον εμφανίζεται 20 χρόνια πριν τη διάγνωση! Είναι αυτή η καθημερινή ενόχληση

Πιθανό σημάδι Πάρκινσον αν παρατηρήσετε να κάνουν αυτό τα μάτια σας

Πάρκινσον: Πρόβλεψη 10 χρόνια πριν εμφανιστεί με τεστ ζωγραφικής και οσμής