Τα «έξυπνα» ρολόγια ανιχνεύουν τη νόσο Πάρκινσον πολλά χρόνια πριν εκδηλωθεί

  • Ρούλα Τσουλέα
έξυπνα ρολόγια
Τι έδειξε νέα μελέτη σε χιλιάδες εθελοντές που φορούσαν συνεχώς smartwatches. Τι λένε οι ερευνητές.

Τα έξυπνα ρολόγια (smartwatches) μπορεί να ανιχνεύουν τη νόσο Πάρκινσον πολλά χρόνια πριν εκδηλωθούν τα κύρια συμπτώματά της, αναφέρουν επιστήμονες από την Ουαλία.

Σε μεγάλη ανάλυση που πραγματοποίησαν κατέληξαν στο συμπέρασμα ότι η ταχύτητα της βάδισής μας στη διάρκεια μίας εβδομάδας είναι αρκετή για να προβλέψουν με μεγάλη ακρίβεια ποιοι θα εκδηλώσουν σε βάρος χρόνου τη νόσο.

Οι αργές κινήσεις (βραδυκινησία) αποτελούν το χαρακτηριστικό γνώρισμα της νόσου, το οποίο εκδηλώνουν όλοι οι πάσχοντες. Το τρέμουλο (τρόμος) που είναι το πιο γνωστό σύμπτωμά της, το εκδηλώνουν οι δύο στους τρεις ασθενείς. Άλλα κινητικά συμπτώματα της νόσου είναι η δυσκαμψία σε ένα ή περισσότερα άκρα και η αστάθεια στη βάδιση.

Οι ερευνητές λένε πως μολονότι τα ευρήματά τους είναι ελπιδοφόρα για έγκαιρη διάγνωση της ασθένειας, πρέπει να επαληθευτούν από περαιτέρω μελέτες.

Η νέα μελέτη

Η νέα μελέτη δημοσιεύεται στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Οι ερευνητές ανέλυσαν τα δεδομένα από τα έξυπνα ρολόγια που φορούσαν 103.712 Βρετανοί, για να καταγράφουν διάφορους δείκτες της υγείας τους.

Οι ερευνητές εστίασαν στις καταγραφές για την ταχύτητα των κινήσεών τους, στη διάρκεια μίας εβδομάδας μεταξύ 2013 και 2016. Ύστερα συνέκριναν τα δεδομένα από υποομάδα πασχόντων από νόσο Πάρκινσον με εκείνα των υπολοίπων εθελοντών.

Όπως διαπίστωσαν, τα δεδομένα από τα ρολόγια ήταν αρκετά για να ξεχωρίσουν τους υγιείς από τους ασθενείς εθελοντές. Ήταν επίσης αρκετά για να αναγνωρίσουν τους εθελοντές που επρόκειτο να διαγνωστούν με τη νόσο εντός των επομένων 7 ετών. Μπορούσαν επίσης να υπολογίσουν σε πόσα χρόνια θα γινόταν η διάγνωση.

Όπως εξήγησε η επικεφαλής ερευνήτρια Dr. Kathryn Peall, λέκτορας Νευροεπιστήμης στο Πανεπιστήμιο του Κάρντιφ, σκοπός της μελέτης ήταν να εξακριβωθεί εάν η ταχύτητα της κίνησης μπορεί να αποτελεί προειδοποιητική ένδειξη για τη νόσο.

«Διαπιστώσαμε ότι μίας εβδομάδας στοιχεία από τα έξυπνα ρολόγια είναι αρκετά για έγκαιρη διάγνωση του Πάρκινσον», είπε. «Εφ’ όσον επαληθευτούν τα ευρήματά μας σε διαφορετικούς πληθυσμούς ασθενών, θα μπορέσουμε να δημιουργήσουμε ένα αξιόπιστο εργαλείο έγκαιρης διάγνωσης. Αυτό θα έχει σημαντικό αντίκτυπο τόσο σε ερευνητικό επίπεδο, όσο και στην καθημερινή κλινική πρακτική».

Η μέλαινα ουσία

Η νόσος του Πάρκινσον οφείλεται σε βλάβες που προοδευτικά αναπτύσσονται στη μέλαινα ουσία. Πρόκειται για μία δομή του εγκεφάλου που παίζει καθοριστικό ρόλο στην κίνηση, δεδομένου ότι περιέχει τα κύτταρα που παράγουν ντοπαμίνη.

Η ντοπαμίνη είναι μία βασική ουσία (νευροδιαβιβαστής) για την εκτέλεση πολλών εγκεφαλικών λειτουργιών. Η σημαντικότερη λειτουργία της, όμως, είναι η ρύθμιση των κινήσεων. Οι ασθενείς με νόσο Πάρκινσον έχουν απώλεια ντοπαμίνης, με συνέπεια να εκδηλώνουν ποικίλα κινητικά και μη-κινητικά συμπτώματα.

Δυστυχώς, έως ότου εκδηλωθούν τα συμπτώματα του Πάρκινσον, οι ασθενείς έχουν χάσει σχεδόν τη μισή μέλαινα ουσία τους, εξήγησε η Dr. Peall. Τον σκόπελο αυτό ίσως μπορούν να αντιμετωπίσουν τα έξυπνα ρολόγια.

Η μελέτη έδειξε ακόμα ότι τα δεδομένα από τα smartwatches που υποδηλώνουν νόσο Πάρκινσον είναι χαρακτηριστικά. Μάλιστα είναι διαφορετικά από εκείνα που υποδηλώνουν ότι ένα άτομο έχει κάποια άλλη νευροεκφυλιστική νόσο, οστεοαρθρίτιδα ή άλλη πάθηση.

Φωτογραφία: iStock