Η γρίπη των πτηνών μπορεί να εξαπλωθεί σε αγελάδες εκτός ΗΠΑ, προειδοποιεί ο ΠΟΥ

  • Ρούλα Τσουλέα
αγελάδες
Η διασπορά μπορεί να γίνει μέσω των μεταναστευτικών πτηνών. Απαιτείται συνεχής επαγρύπνηση.

Ο ιός της γρίπης των πτηνών που μεταλλάχθηκε για να προσβάλλει τις αγελάδες στις ΗΠΑ μπορεί κάλλιστα να εξαπλωθεί και σε άλλες χώρες, προειδοποιεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

Η διασπορά του μπορεί να γίνει μέσω μεταναστευτικών πτηνών, εκτίμησε σήμερα αξιωματούχος του Οργανισμού.

«Με τον ιό να μεταφέρεται ανά τον κόσμο από τα μεταναστευτικά πουλιά, σίγουρα υπάρχει κίνδυνος να μολυνθούν αγελάδες σε άλλες χώρες , δήλωσε η Dr. Wenqing Zhang,  επικεφαλής του Παγκόσμιου Προγράμματος Γρίπης του ΠΟΥ.

Η Dr. Zhang επανέλαβε ότι ο ΠΟΥ πιστεύει πως ο κίνδυνος από τον ιό Η5Ν1 για τη δημόσια υγεία γενικώς παραμένει χαμηλός. Συνέστησε όμως να συνεχιστεί η επαγρύπνηση.

Ερωτηθείσα για τον έως τώρα χειρισμό της κρίσης από τις αμερικανικές Αρχές, η αξιωματούχος του ΠΟΥ είπε ότι ο Οργανισμός λαμβάνει συχνές ενημερώσεις. Συνεχάρη επίσης τη χώρα για την απόφαση να δημοσιοποιηθεί άμεσα η γενετική αλληλούχηση που έγινε σε δείγματα από μολυσμένες αγελάδες.

«Πιστεύω ότι η συνεργασία που έχουμε με τα αμερικανικά CDC και οι πληροφορίες που λαμβάνουμε, μας επιτρέπουν να επιτηρούμε την κατάσταση και να αναθεωρούμε τα μέτρα ετοιμότητας», είπε.

Η Dr. Zhang έκανε τις δηλώσεις αυτές στη διάρκεια συνέντευξης Τύπου στη Γενεύη, αναφέρει το ειδησεογραφικό πρακτορείο Reuters.

Φωτογραφία: iStock