ΕΟΦ: «Συναγερμός» για προϊόντα μελιού που περιέχουν δραστικές ουσίες – Ποια είναι

  • Iatropedia newsroom
ΕΟΦ
Ο ΕΟΦ προειδοποιεί για προϊόντα μελιού που διακινούνται με φαρμακευτικούς ισχυρισμούς για ενίσχυση της λίμπιντο, χωρίς την έγκρισή του.

Ο Εθνικός Οργανισμός Φαρμάκων (ΕΟΦ) προειδοποιεί τους καταναλωτές για προϊόντα μελιού που μπορεί να διακινούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου και περιέχουν δραστικές φαρμακευτικές ουσίες, χωρίς την έγκριση του οργανισμού.

Σύμφωνα με την ενημέρωση των αρχών της Ολλανδίας και μέσω του συστήματος Διοικητικής συνδρομής και συνεργασίας (AAC), σε προϊόντα μελιού βρέθηκε, κατόπιν εργαστηριακών εξετάσεων, να περιέχουν δραστικές φαρμακευτικές ουσίες sildenafil, tadalafil και flibanserin που δεν αναγράφονται στη συσκευασία. Διακινούνται δε με φαρμακευτικούς ισχυρισμούς για ενίσχυση της λίμπιντο. Τα προϊόντα αυτά που παρουσιάζονται σαν τρόφιμα θέτουν σε κίνδυνο τη Δημόσια Υγεία αφού περιέχουν φαρμακευτικές δραστικές ουσίες που δεν προβλέπονται. Αυτά τα προϊόντα ενδέχεται να προωθούνται στην Ελλάδα μέσω διαδικτύου.

Τα προϊόντα αυτά είναι: VIP Vital Honey caviar, Original Gouttes D’armour, Black Horse extra Vital honey, Black Horse Vital Honey, DoseVital Vital Honey for her, Miel Soudan original, VitaferL, Erkexin ultimate bex booster, La Luz Honey For Her, La LUZ Honey For Him, Power52 Royal Jelly for Him, ETUMAX Royal Honey VIP, SUWEN dogal butik urunler, Seltat Epemedyumlu macun bitkisel Karisim, THEMRA Epimedymlu Macum, Etumax, Miel Soudan, Jaguar Power, Royal Honey VIP, Black Horse Vital Honey.

Σε δεύτερη ανακοίνωση, η υπηρεσία ενημερώνει και για ακόμη δύο προϊόντα μελιού, το VITAMAX DOUBLESHOT ENERGY HONEY και το ROYAL HONEY, στα οποία βρέθηκε η δραστική ουσία sildenafil. Η ενημέρωση ήρθε από τις αρχές της Γερμανίας, μέσω του συστήματος WGEO RAS.

«Κατόπιν όλων των ανωτέρω ο ΕΟΦ καλεί τους καταναλωτές να μην προβούν σε προμήθεια και χρήση των συγκεκριμένων προϊόντων και σε περίπτωση που έρθει στην κατοχή τους τα προϊόντα, να μην τα χρησιμοποιήσουν και να ενημερώσουν άμεσα τον ΕΟΦ. Επισημαίνουμε ότι η αγορά προϊόντων αρμοδιότητας ΕΟΦ από μη αξιόπιστες πηγές, όπως είναι το διαδίκτυο, μπορεί να θέσει σε κίνδυνο την υγεία του καταναλωτή», αναφέρεται στην ανακοίνωση του Οργανισμού.

Φωτογραφία iStock