Σημαντικό επίτευγμα: Αποτελεσματική η πρώτη θεραπεία για την ανθεκτική γονόρροια

  • Ρούλα Τσουλέα
γονόρροια
Είναι το πρώτο νέο αντιβιοτικό που αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες για την βλεννόρροια, όπως επίσης λέγεται η νόσος.

Ένα νέο αντιβιοτικό που καταπολεμά την ανθεκτική στα φάρμακα γονόρροια μπορεί σύντομα να έχουν στη διάθεσή τους οι γιατροί. Είναι το πρώτο που αναπτύσσεται εδώ και δεκαετίες για τη νόσο, η οποία γίνεται ολοένα πιο ανθεκτική στα υπάρχοντα αντιβιοτικά.

Το νέο φάρμακο δοκιμάστηκε σε μεγάλη, τελικής φάσης (φάση ΙΙΙ)  μελέτη  και πέτυχε όλους τους στόχους που είχαν θέσει οι ερευνητές.

Η βλεννόρροια ή γονόρροια είναι το τρίτο συχνότερο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ) υπολογίζει ότι σε ετήσια βάση 82,4 εκατομμύρια ενήλικες 15-49 ετών μολύνονται από το υπαίτιο βακτήριο. Εάν δεν γίνει αντιληπτή, ώστε να αντιμετωπιστεί, μπορεί να προκαλέσει υπογονιμότητα σε άνδρες και γυναίκες.

Μπορεί επίσης να προκαλέσει και άλλες σεξουαλικές και αναπαραγωγικές επιπλοκές. Αυξάνει επίσης τον κίνδυνο μολύνσεως από τον ιό HIV που προκαλεί AIDS.

Δυστυχώς, αυξάνεται διαρκώς η αντοχή του υπαίτιου βακτηρίου στα υπάρχοντα αντιβιοτικά και πλέον είναι ορατός ο κίνδυνος να γίνει ανίατη, τονίζει ο ΠΟΥ.

Η θεραπεία της βασίζεται στα αντιβιοτικά που ανήκουν στις κεφαλοσπορίνες. Η θεραπεία επιλογής, σύμφωνα με τον ΠΟΥ, είναι το αντιβιοτικό κεφτριαξόνη, που συνήθως χορηγείται με ένεση. Αν η θεραπεία αυτή δεν είναι εφικτή χορηγείται κεφιξίμη μαζί με ένα άλλο αντιβιοτικό, την αζιθρομυκίνη. Ωστόσο ολοένα συχνότερα χορηγείται κεφτριαξόνη (ενέσιμη) μαζί με αζιθρομυκίνη (από το στόμα).

Το νέο αντιβιοτικό

Το νέο αντιβιοτικό λέγεται zoliflodacin (ζολιφλοδακίνη). Στην τελική του μορφή την αναπτύσσει ο Παγκόσμιος Συνασπισμός Αντιβιοτικής Έρευνας & Ανάπτυξης (GARDP), ένας μη κερδοσκοπικός οργανισμός στη Γενεύη, αναφέρει η επιστημονική επιθεώρηση Nature.  Η ανάπτυξη γίνεται σε συνεργασία με την εταιρεία Entasis Therapeutics, στη Μασαχουσέτη.

Στη νέα μελέτη εντάχθηκαν 930 πάσχοντες από γονόρροια από Νότιο Αφρική, Ταϋλάνδη, ΗΠΑ, Βέλγιο και Ολλανδία. Χωρίσθηκαν τυχαία σε δύο ομάδες, ώστε να λάβουν είτε το zoliflodacin είτε την καθιερωμένη θεραπεία.

Οι ασθενείς είχαν μη επιπλεγμένη (χωρίς επιπλοκές) γονόρροια. Μεταξύ τους συμπεριλαμβάνονταν γυναίκες, έφηβοι και φορείς του ιού HIV/AIDS.

Η μελέτη έδειξε ότι το νέο αντιβιοτικό είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα παλαιότερα στην θεραπεία της βλεννόρροιας. Είναι επίσης ασφαλές και καλά ανεκτό.

Τα αποτελέσματα αυτά «συνιστούν σημαντικό επίτευγμα», δήλωσε στο Nature ο Dr. Magnus Unemo, αναπληρωτής καθηγητής Μικροβιολογίας στο Πανεπιστήμιο Örebro, της Σουηδίας.

«Ανθεκτικά στην κεφτριαξόνη στελέχη του βακτηρίου N. Gonorrhoeae, που προκαλεί γονόρροια, έχουν εντοπιστεί σε πολλές χώρες του κόσμου. Σε κάποιες κυκλοφορούν ευρέως», εξήγησε. «Μερικά έχουν αποκτήσει αντοχή και στην αζιθρομυκίνη».

Η κατάσταση αυτή όπως εξελίσσεται «είναι πολύ ανησυχητική», συνέχισε. «Υπάρχει κίνδυνος η γονόρροια να γίνει ανίατη».

Κίνδυνος από την κακή χρήση

Ωστόσο τα στελέχη αυτά παραμένουν ευαίσθητα στο zoliflodacin, όπως έχουν δείξει έρευνες στο εργαστήριο. Φυσικά υπάρχει περίπτωση να γίνουν ανθεκτικά και στο νέο αντιβιοτικό, αλλά μόνο αν γίνει υπέρχρηση ή λανθασμένη χρήση, τονίζουν οι ειδικοί.

Αυτό μπορεί λ.χ. να συμβεί εάν το φάρμακο δεν ληφθεί για επαρκές χρονικό διάστημα, ώστε να εξαλειφθεί από τον οργανισμό των ασθενών. Με κάτι τέτοια λάθη «η γονόρροια έχει κατορθώσει να αναπτύξει αντοχή σε όλα τα αντιβιοτικά που δοκιμάστηκαν εναντίον της», δήλωσε ο Dr. Manica Balasegaram, εκτελεστικός διευθυντής του GARDP.

Τα νέα ευρήματα έδωσε στη δημοσιότητα το GARDP. Για να μειωθεί το ενδεχόμενο αντοχής, το νέο αντιβιοτικό αναπτύσσεται μόνο ως θεραπεία για τη γονόρροια και άλλα σεξουαλικώς μεταδιδόμενα νοσήματα. Ωστόσο οι ρυθμιστικές Αρχές θα αποφασίσουν εάν θα χορηγηθεί και για άλλες παθήσεις.

 

Φωτογραφία: iStock