Οστεοαρθρίτιδα γόνατος: Εξέταση αίματος εντοπίζει σημάδια 8 χρόνια νωρίτερα από τις ακτινογραφίες

  • Iatropedia newsroom
πόνος, οστεοαρθρίτιδα γόνατος
Οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν μικρό αριθμό βιοδεικτών που διακρίνουν τις γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα από εκείνες που δεν την έχουν

Μια αιματολογική εξέταση θα μπορούσε να βοηθήσει τους γιατρούς να εντοπίζουν την οστεοαρθρίτιδα του γόνατος τουλάχιστον οκτώ χρόνια πριν «εμφανιστεί» στις ακτινογραφίες, ισχυρίζεται νέα μελέτη.

Αφού ανέλυσαν δείγματα αίματος από 200 Βρετανίδες, οι μισές από τις οποίες είχαν διαγνωστεί με οστεοαρθρίτιδα γόνατος και οι μισές χωρίς, οι ερευνητές ανακάλυψαν έναν μικρό αριθμό βιοδεικτών που διακρίνουν τις γυναίκες με οστεοαρθρίτιδα από εκείνες που δεν την έχουν.

«Διαπιστώσαμε ότι καταφέραμε να εντοπίσουμε άτομα που κινδυνεύουν από οστεοαρθρίτιδα του γόνατος, αλλά αυτό που ήταν συναρπαστικό ήταν ότι μπορέσαμε να το αναγνωρίσουμε οκτώ χρόνια πριν από οποιεσδήποτε αλλαγές στις ακτίνες Χ», δήλωσε η ανώτερη συγγραφέας της μελέτης Δρ Virginia Byers Kraus, καθηγήτρια στα τμήματα Ιατρικής, Παθολογίας και Ορθοπαιδικής Χειρουργικής στο Duke University School of Medicine, στο Durham, N.C.

Η μελέτη, που δημοσιεύτηκε στις 26 Απριλίου στο περιοδικό Science Advances, βασίζεται σε προηγούμενη έρευνα όπου η εξέταση αίματος έδειξε ακρίβεια 74% στην πρόβλεψη της εξέλιξης της αρθρίτιδας του γόνατος και 85% ακρίβεια στη διάγνωση της αρθρίτιδας του γόνατος.

Η αρθρίτιδα του γόνατος χτυπά περίπου 35 εκατομμύρια ενήλικες στις Ηνωμένες Πολιτείες. Αν και δεν υπάρχουν θεραπείες, η επιτυχία των νέων θεραπειών θα μπορούσε να εξαρτάται από την έγκαιρη διάγνωση και την επιβράδυνση της εξέλιξής της.

Οι ερευνητές τόνισαν ότι όπως ακριβώς και οι καρδιακές παθήσεις, η οστεοπόρωση ή η νόσος του Αλτσχάιμερ, η οστεοαρθρίτιδα του γόνατος είναι μια χρόνια διαταραχή που συνήθως διαγιγνώσκεται αργά. Αν εντοπιζόταν νωρίτερα, οι γιατροί θα μπορούσαν ενδεχομένως να σταματήσουν την ασθένεια προτού γίνει εξουθενωτική, είπαν οι ερευνητές.

Φωτογραφία: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ΙΣΑ: Ζητά παρέμβαση του ΕΣΡ για την υπόθεση Καλλιάνου

Καμπανάκι για τη σύφιλη: Πολλοί ασθενείς έχουν ασυνήθιστα συμπτώματα, λένε οι γιατροί

Λάκης Λαζόπουλος: Στο νοσοκομείο μετά από λιποθυμικό επεισόδιο