Που οφείλεται η μακροζωία των κατοίκων της Μεσογείου

  • Γιάννα Σουλάκη
ελαιόλαδο
Στα πολλαπλά οφέλη του ελαιόλαδου στην ανθρώπινη υγεία και κυρίως στη λειτουργία της καρδιάς έχουν επικεντρωθεί μέχρι σήμερα πολυάριθμες επιστημονικές έρευνες, οι οποίες είχαν ως αφετηρία τους τη διαπίστωση ότι οι κάτοικοι της Μεσογείου έχουν υψηλό προσδόκιμο επιβίωσης.

Του καρδιολόγου Δημήτρη Ρίχτερ, MD, FESC, FAHA*

Το Ελαιόλαδο, ο χυμός της ελιάς είναι το έλαιο που λαμβάνεται από τους καρπούς του ελαιόδεντρου με μηχανικά μέσα και  με φυσική επεξεργασία.

Είναι  ένα απόλυτα  φυσικό προϊόν, που μπορεί να καταναλωθεί μόλις ολοκληρωθεί η διαδικασία παραλαβής του. Αφομοιώνεται από τον οργανισμό κατά 98% ενώ αποδίδει τον ίδιο αριθμό θερμίδων με όλα τα άλλα φυτικά έλαια που είναι 9,3 ανά γραμμάριο. Αποτελεί τη βασική  πηγή λιπαρών στη Μεσογειακή Διατροφή.  Όπως όλα τα λιπαρά φυτικής προέλευσης περιέχει  περισσότερα πολυακόρεστα και μονοακόρεστα λιπαρά οξέα και θεωρείται  φιλικό,  για τον οργανισμό και την υγεία, ενώ δεν περιέχει  καθόλου χοληστερίνη.  Η  σύνθεση αυτή έρχεται σε αντίθεση με τα ζωικά λιπαρά που περιέχουν μεγάλο αριθμό κορεσμένων λιπαρών οξέων και χοληστερίνης και μπορούν να δημιουργήσουν προβλήματα  στην υγεία και τον οργανισμό

Μελέτες αναφέρουν μείωση του κινδύνου εμφράγματος του μυοκαρδίου, της θνησιμότητας από στεφανιαία νόσο και της συνολικής θνησιμότητας , στα άτομα που ακολουθούν την Μεσογειακή δίαιτα και συνεπώς καταναλώνουν ελαιόλαδο. Στη πρόσφατη μελέτη PREDIMED είδαμε πως η κατανάλωση 20 ml περίπου έξτρα παρθένου ελαιόλαδου ημερησίως μειώνει κατά 30% τον κίνδυνο εμφάνισης καρδιαγγειακών επεισοδίων.

Η ακριβής επίδραση του ελαιολάδου στο κίνδυνο εμφάνισης ή πρόληψης στεφανιαίων νοσημάτων δεν έχει πλήρως διαλευκανθεί.

Η κατανάλωση ελαιολάδου είναι συνδεδεμένη :

  • με την βελτίωση ορισμένων δεικτών  ρίσκου για καρδιαγγειακά νοσήματα,
  • με καλύτερο έλεγχο της αρτηριακής πίεσης , ( δεν είναι τυχαία η ένδειξη Ια – η ισχυρότερη δυνατή- που πήρε στις πρόσφατες κατυεθύντηριες οδηγίες για την υπέρταση η κατανάλωση ελαιολάδου καθημερινά)
  • με μείωση των επιπέδων τριγλυκεριδίων και γλυκόζης  στο αίμα,
  • με μείωση της ολικής και της LDL (κακής) χοληστερόλης , καθώς και
  • με αντιπηκτικές ιδιότητες

Σε άτομα με καρδιακή νόσο, έχει φανεί ότι το ελαιόλαδο χάρη στις πολυφαινόλες του, με σημαντικότερες εξ αυτών την τυροσόλη και την υδροξυτυροσόλη, συμβάλλει στην μείωση της C-αντιδρώσας πρωτεΐνης (CRP). [η CRP είναι δείκτης που χρησιμοποιείται ευρέως για την εκτίμηση της φλεγμονής]. Έχει επίσης αναφερθεί, ότι το ελαιόλαδο μειώνει την δραστικότητα του κύκλου του αραχιδονικού οξέος ο οποίος υποκινεί φλεγμονώδεις διαδικασίες στον οργανισμό. Αυτά τα αντιφλεγμονώδη οφέλη του ελαιολάδου δεν απαιτούν την πρόσληψη μεγάλων ποσοτήτων. Φαίνεται ότι η πρόσληψη 1-2 κουταλιών εξαιρετικού παρθένου ελαιολάδου συνδέονται με σημαντικά αντιφλεγμονώδη οφέλη.

Αποτελέσματα πολλών ερευνών και η διεθνής βιβλιογραφία, δείχνουν, ότι το ποσοστό των αντιοξειδωτικών που περιέχονται στο ελαιόλαδο είναι ιδιαίτερα σημαντικό. Υπάρχουν πλέον πολυάριθμες αποδείξεις σχετικά με την ισχυρή αντιοξειδωτική δράση των φαινολικών συστατικών του ελαιολάδου, τόσο in vitro όσο και in vivo.

To 2011 η EFSA ( European Food Safety Committee), κάτι ανάλογο του ΕΟΦ για τα τρόφιμα σε Ευρωπαϊκό επίπεδο αφού έλεγξε όλα τα επιστημονικά δεδομένα κατέληξε πως υπάρχει άμεση και αιτιολογική συσχέτιση μεταξύ της κατανάλωσης 5 mg υδροξυτυροσόλης από ελαιόλαδο και της προστασίας της LDL απ το οξειδωτικό στρες.

Η μακροζωία πολλών κατοίκων μεσογειακών χωρών και το χαμηλό ποσοστό καρδιαγγειακών νοσημάτων κέντρισε από παλιά το ενδιαφέρον πολλών ερευνητών. Είναι πλέον ευρέως αποδεκτό ότι πολλά θέματα υγείας συνδέονται στενά με την διατροφή. Το Ελαιόλαδο είναι ένα από τα κύρια συστατικά της μεσογειακής δίαιτας και η κύρια πηγή διαιτητικών λιπαρών.

* Ο καρδιολόγος Δημήτρης Ρίχτερ, είναι Διευθυντής Καρδιολογικής Κλινικής της Ευρωκλινικής Αθηνών

Σχετικά με τη μελέτη Predimed

Η αξία της μεσογειακής διατροφής στην πρόληψη των καρδιαγγειακών παθήσεων όσο και η υπεροχή της, έναντι της διατροφής με χαμηλά λιπαρά, αναδείχθηκε πρόσφατα από την μελέτη Predimed, η οποία δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

Συγκεκριμένα, η μελέτη υπέδειξε σημαντικά μικρότερη εμφάνιση καρδιαγγειακών επεισοδίων (30% μείωση) σε εκείνους που ακολούθησαν μεσογειακή δίαιτα με βάση το ελαιόλαδο, σε σύγκριση με εκείνους που ακολούθησαν δίαιτα χαμηλών λιπαρών.

Τι δείχνουν νέες μελέτες για τα συμπληρώματα διατροφής με ελαιόλαδο

Πληθαίνουν οι δημοσιεύσεις που αφορούν συμπληρώματα διατροφής τα οποία μπορούν να ισχυροποιήσουν τον οργανισμό ενάντια στο οξειδωτικό στρες και την αθηρωματική πλάκα, αλλά και -σύμφωνα με νεότερες έρευνες- να προσφέρουν προστασία ακόμα και από την παχυσαρκία.

Σύμφωνα με την τελευταία μελέτη της ερευνητικής ομάδας της InterMed, που διεξήχθη στο Λαϊκό Πανεπιστημιακό Νοσοκομείο, η χορήγηση του συμπληρώματος διατροφής OlivoMed της φαρμακοβιομηχανίας InterMed, σε υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα μπορεί να επιφέρει σημαντικά αποτελέσματα.

Ειδικότερα, στην μελέτη διάρκειας 6 μηνών, εντάχθηκαν 30 παχύσαρκες ή υπέρβαρες γυναίκες και φάνηκε πως η καθημερινή κατανάλωση 15mg υδροξυτυροσόλης σε 3 δόσεις πριν από τα γεύματα, είναι αποτελεσματική στη μείωση του σωματικού βάρους καθώς και του σωματικού και σπλαγχνικού λίπους.

Τα αποτελέσματα της μελέτης παρουσιάστηκαν από την ιατρό Παθολόγο κυρία Χριστίνα Φυτιλή στη διάρκεια του13ου Πανελλήνιου Ιατρικού Συνεδρίου Παχυσαρκίας, που πραγματοποιήθηκε το διάστημα 28 Φεβρουαρίου -2 Μαρτίου 2019, στο ξενοδοχείο Hilton στην Αθήνα.

Το σκεύασμα Olivomed περιέχει ελληνικό ελαιόλαδο Κορωνέϊκης ποικιλίας, ιδιαίτερα πλούσιο σε αντιοξειδωτικές πολυφαινόλες. Οι κυριότερες πολυφαινόλες του ελαιοκάρπου που δρουν ως αντιοξειδωτικά, είναι η τυροσόλη και η υδροξυτυροσόλη.

Η παράδοση της μεσογειακής διατροφής συμπυκνωμένη σε μία κάψουλα σχεδιασμένη ειδικά για εσάς που αγαπάτε την υγεία σας.