Πόσο πρέπει να περπατάτε κάθε μέρα για να διατηρείτε την καρδιά σας υγιή

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
περπάτημα
Το περπάτημα κάθε μέρα αθροίζεται και προσμετράται στον τελικό στόχο.

Σύμφωνα με τις οδηγίες των ειδικών, οι ενήλικες θα πρέπει να προσπαθούν να κάνουν τουλάχιστον 150 λεπτά μέτριας σωματικής δραστηριότητας την εβδομάδα.

Αν και τα 150 λεπτά σωματικής δραστηριότητας μπορεί να ακούγονται σαν ένας υψηλός στόχος, αν τα κατακερματίσετε μέρα με τη μέρα, μπορείτε να τα καταφέρετε περπατώντας για περίπου 20 λεπτά την ημέρα.

Η πραγματικότητα είναι ότι λιγότεροι από 1 στους 4 ενήλικες είναι σε θέση να ανταποκριθούν στη συνιστώμενη ποσότητα σωματικής δραστηριότητας και ορισμένες ομάδες (π.χ. ηλικιωμένοι και άτομα χαμηλότερης κοινωνικοοικονομική κατάστασης) είναι ακόμη λιγότερο πιθανό να επιτύχουν τον στόχο.

Πόσο χρειάζεστε για να περπατήσετε για υγιή καρδιά

Οι ειδικοί, λοιπόν, υποστηρίζουν ότι ο ημερήσιος στόχος άσκησης των 20 λεπτών μπορεί να είναι αθροιστικός: Το περπάτημα κάθε μέρα αθροίζεται και προσμετράται στον τελικό στόχο.

“Το να πηγαίνεις για ένα γρήγορο περπάτημα σε κάνει να κινηθείς προς αυτόν τον στόχο”, είπε ο δρ. Gerald Jerome, καθηγητής στο τμήμα Κινησιολογίας στο πανεπιστήμιο Towson. “Το να ανεβείτε τις σκάλες ή να παρκάρετε λίγο πιο μακριά από το σπίτι ή τη δουλειά σας, βοηθά επίσης να πιάσετε τον στόχο σας”.

Πώς το περπάτημα βελτιώνει την υγεία της καρδιάς

Ο δρ. Smadar Kort, καρδιολόγος και διευθυντής του προγράμματος Ηχοκαρδιογραφίας και Δομικής Απεικόνισης Καρδιάς στο Stony Brook Heart Institute, υποστηρίζει ότι το περπάτημα αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό, ώστε η καρδιά να μπορεί να αντλεί περισσότερο οξυγόνο και θρεπτικά συστατικά στους μύες σας. Βελτιώνει επίσης τη ροή του αίματος στο σώμα σας, μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση και μπορεί να κάνει την καρδιά σας πιο δυνατή με την πάροδο του χρόνου.

“Το περπάτημα μπορεί να βοηθήσει ένα άτομο να διατηρήσει ένα υγιές βάρος -ή να χάσει βάρος εάν είναι υπέρβαρο- και μπορεί να μειώσει την αρτηριακή πίεση”, πρόσθεσε ο δρ. Kort.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα, όπως το περπάτημα, βοηθάει στην μείωση της “κακής” χοληστερόλης (LDL) και στην αύξηση της “καλής” χοληστερόλης (HDL). Αυτό μπορεί να είναι ακόμα ένα βήμα προς τη σωστή κατεύθυνση για την υγεία της καρδιάς, επειδή με τα υψηλά επίπεδα LDL φράζουν οι αρτηρίες και αυξάνεται ο κίνδυνος καρδιακών παθήσεων και εγκεφαλικού επεισοδίου.

Η τακτική σωματική δραστηριότητα μπορεί επίσης να μειώσει τη φλεγμονή σε όλο το σώμα και να μειώσει τον κίνδυνο χρόνιων ασθενειών, όπως ο διαβήτης, ο καρκίνος και η στεφανιαία νόσος. Επιπλέον, είναι καλό και για την ψυχική σας υγεία.

“Το περπάτημα, ειδικά στη φύση, μπορεί να βοηθήσει στην μείωση του άγχους, είπε ο δρ. Kort. “Γνωρίζουμε ότι το άγχος έχει αρνητική επίδραση στην υγεία μας, συμπεριλαμβανομένης της καρδιαγγειακής”.

Άλλοι τρόποι για να κάνετε την καρδιά σας πιο δυνατή

Εκτός από το να είστε σωματικά δραστήριοι και να περπατάτε όσο μπορείτε, οι ειδικοί υποστηρίζουν ότι υπάρχουν και μερικά άλλα πράγματα που μπορείτε να κάνετε για να βελτιώσετε την υγεία και τη δύναμη της καρδιάς σας:

  • Ακολουθήστε μια θρεπτική διατροφή (με πολλά φρούτα και λαχανικά, καθώς και πρωτεΐνη από φυτά και θαλασσινά)
  • Μειώστε τα τρόφιμα με υψηλή περιεκτικότητα σε ζάχαρη (όπως γλυκά και αναψυκτικά) και περιορίστε εκείνα με πολύ αλάτι (όπως “έτοιμα” κατεψυγμένα γεύματα, σνακ και κονσέρβες)
  • Αποφύγετε το κάπνισμα
  • Περιορίστε την κατανάλωση αλκοόλ
  • Διαχειριστείτε τα επίπεδα άγχους σας
  • Επισκεφθείτε τακτικά τον γιατρό σας για ελέγχους και εξετάσεις υγείας

Πηγή: https://www.verywellhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τι να τρώτε για καλύτερη μνήμη και καρδιακή υγεία: Τροφές με συγκεκριμένη φυσική ουσία

Παλμοί καρδιάς: Φυσιολογικά όρια ανά ηλικία

Καρδιά: Τα ασυνήθιστα “σήματα” που στέλνει το σώμα όταν υπάρχει πρόβλημα

Καρδιά: Οι 5 πιο κοινές αιτίες που κάποιος έχει αίσθημα παλμών

φωτό: iStock