Τι να τρώτε για καλύτερη μνήμη και καρδιακή υγεία: Τροφές με συγκεκριμένη φυσική ουσία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
φλαβανόλες
Υπάρχουν πολλοί καλοί λόγοι για να τρώτε φρούτα και λαχανικά κάθε μέρα.

Τα φρούτα και τα λαχανικά, όχι μόνο περιέχουν πολλές από τις σημαντικές βιταμίνες και μέταλλα που χρειάζεται το σώμα μας για να λειτουργήσει όσο το δυνατόν καλύτερα, αλλά διατηρούν επίσης το έντερο μας υγιές και μπορεί ακόμη και να συμβάλει στη διατήρηση ενός υγιούς βάρους.

Ωστόσο, ορισμένες φυτικές τροφές μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για την υγεία από άλλες, χάρη σε μια ομάδα φυσικών ενώσεων που ονομάζονται φλαβανόλες.

Για παράδειγμα, μια πρόσφατη μελέτη έδειξε, ότι τα άτομα που ακολουθούν μια πλούσια σε τροφές με φλαβανόλες διατροφή, μπορεί να έχουν καλύτερη μνήμη. Μια προηγούμενη μελέτη διαπίστωσε επίσης ότι τα άτομα με χαμηλή πρόσληψη φλαβανολών διέτρεχαν υψηλότερο κίνδυνο καρδιακής νόσου.

Συνολικά, υπάρχουν πειστικά στοιχεία ότι οι φλαβανόλες έχουν σημαντικά οφέλη για την υγεία.

Ωστόσο, είναι σημαντικό για τους καταναλωτές να γνωρίζουν ότι δεν περιέχουν όλα οι πλούσιες σε φλαβανόλες τροφές την ίδια ποσότητα φλαβανολών. Αυτό σημαίνει ότι ορισμένες μπορεί να είναι πιο ωφέλιμες για την υγεία από άλλες.

Φυτικές ενώσεις

Οι φλαβανόλες είναι μια ομάδα ενώσεων που βρίσκονται σε πολλά φυτά, όπως τα μήλα, τα μούρα, τα δαμάσκηνα και ακόμη και ποτών, όπως το τσάι.

Υπάρχουν δύο κύριες ομάδες φλαβανολών, με πολλές διαφορετικές υποομάδες. Κάθε φυτό περιέχει επίσης διαφορετικούς συνδυασμούς φλαβανολών. Αυτές οι ενώσεις έχουν διαφορετικές δομές και διαφορετικές επιδράσεις στο σώμα. Αυτό σημαίνει ότι δεν είναι όλες οι φλαβανόλες ίσες μεταξύ τους.

Για παράδειγμα, μια μερίδα βατόμουρα και ένα φλιτζάνι τσάι μπορεί να περιέχουν την ίδια ποσότητα ολικών φλαβανολών, αλλά αποτελούνται από εντελώς διαφορετικούς τύπους φλαβανολών, κάτι που έχει εντελώς διαφορετικές επιπτώσεις στην υγεία.

Επομένως, προκειμένου να διερευνηθούν οι επιπτώσεις των φλαβανολών στην υγεία, είναι σημαντικό να χρησιμοποιήσετε μια πηγή που περιλαμβάνει ένα ευρύ φάσμα διαφορετικών τύπων. Αυτός είναι ο λόγος για τον οποίο οι φλαβανόλες που εξάγονται από το κακάο είναι ένα ιδανικό μοντέλο, καθώς περιέχουν τους δύο κύριους τύπους φλαβανολών. Επιτρέπει επίσης στους ερευνητές να υπολογίσουν ποια άλλα τρόφιμα είναι πιθανό να έχουν οφέλη με βάση το πόσο όμοιες είναι οι φλαβονόλες τους με εκείνες του κακάο.

Δεδομένου ότι τροφές, όπως το κακάο, τα μούρα και το τσάι, περιέχουν έναν συνδυασμό πολλών τύπων φλαβανολών, δεν είναι σαφές ποιες μεμονωμένες ενώσεις έχουν οφέλη για την υγεία. Ωστόσο, ορισμένες έρευνες έχουν συνδέσει μια συγκεκριμένη φλαβανόλη, την επικατεχίνη, με καλύτερη αγγειακή λειτουργία. Το κακάο και το τσάι περιέχουν και τα δύο επικατεχίνη.

Πολλά διαφορετικά είδη

Ένα άλλο πράγμα που πρέπει να γνωρίζετε είναι ότι ακόμα κι αν ένα τρόφιμο περιέχει φλαβανόλες, μπορεί να περιέχει μικρότερες ποσότητες σε σύγκριση με άλλα.

Για να κατανοήσουμε καλύτερα πώς η πρόσληψη φλαβανόλης επηρεάζει την υγεία, πριν από μερικά χρόνια αναπτύχθηκε ένα τεστ που χρησιμοποιεί τα ούρα για την μέτρηση της πρόσληψης φλαβανόλης. Το τεστ βασίζεται στον τρόπο με τον οποίο το ανθρώπινο σώμα επεξεργάζεται τις φλαβανόλες και μας λέει εάν κάποιος έχει φάει μεγάλες, μικρές ή μηδενικές ποσότητες.

Αυτό το τεστ, έδειξε επίσης ότι τα άτομα με υψηλή πρόσληψη φλαβανόλης είχαν χαμηλότερη αρτηριακή πίεση και καλύτερη μνήμη. Ανέδειξε και το πώς επηρεάζεται ο οργανισμός από διαφορετικούς τύπους φλαβανολών και τροφών. Αυτό επέτρεψε να υπολογιστεί η ποσότητα διαφορετικών τροφών που χρειάζεται να καταναλώνει ένα άτομο για να επιτύχει τον στόχο των περίπου 500 mg φλαβανολών την ημέρα (παρόμοια με την ποσότητα που χρησιμοποιείται σε μελέτες, η οποία έχει αποδειχθεί ότι έχει κλινικό όφελος).

Σύμφωνα με την έρευνα αυτή, μόνο δυόμισι φλιτζάνια πράσινο τσάι χρειάζονται καθημερινά για να λάβουμε τα συνιστώμενα 500 mg φλαβανολών.

Αλλά αν προσπαθείτε να πάρετε τις φλαβανόλες σας από ένα είδος φρούτων και λαχανικών, η έρευνα δείχνει ότι θα πρέπει να καταναλώνετε μεγάλες ποσότητες από το καθένα για να επιτύχετε τη συνιστώμενη ποσότητα. Για παράδειγμα, θα χρειαστεί να καταναλώσετε σχεδόν 15 φλιτζάνια σμέουρα για να πάρετε 500 mg φλαβανολών.

Ως εκ τούτου, ο καλύτερος τρόπος για να λαμβάνετε αρκετές φλαβανόλες καθημερινά είναι η κατανάλωση ενός συνδυασμού διαφορετικών φρούτων και λαχανικών.

Για παράδειγμα, δύο μήλα, μια μερίδα καρύδια πεκάν και μια μεγάλη μερίδα φράουλες μπορούν να επιτύχουν τον στόχο των 500 mg.

Είναι επίσης σημαντικό να σημειωθεί ότι αν και οι φλαβανόλες που χρησιμοποιούνται σε πολλές μελέτες εξήχθησαν από κακάο, δυστυχώς η σοκολάτα (ακόμη και η μαύρη σοκολάτα) είναι μια πολύ φτωχή πηγή φλαβανολών. Αυτό συμβαίνει επειδή αυτές οι φλαβανόλες χάνονται κατά την επεξεργασία.

Αν και υπάρχουν ακόμη πολλά που δεν γνωρίζουμε για τις φλαβανόλες (όπως το γιατί έχουν την επίδραση που έχουν σε τόσες πτυχές της υγείας μας) είναι σαφές από την έρευνα, ότι είναι πολύ πιθανό να είναι ευεργετικές τόσο για την μνήμη όσο και για την υγεία της καρδιάς.

Πηγή: https://medicalxpress.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Αλτσχάιμερ: Οι αντιοξειδωτικές φλαβονόλες μειώνουν τον κίνδυνο – Σε ποιες τροφές υπάρχουν

Φλαβονοειδή: Προστατεύουν από καρκίνο, καρδιά – Ποια τρόφιμα τα περιέχουν

φωτό: iStock