Καρδιά: Οι 5 πιο κοινές αιτίες που κάποιος έχει αίσθημα παλμών

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
έμφραγμα
Οι γιατροί ονομάζουν τις βραχύβιες αλλαγές στους παλμούς της καρδιάς “αίσθημα παλμών”.

Αν δεν υπάρχουν άλλα συμπτώματα, ο γρήγορος καρδιακός παλμός πιθανώς να μην είναι κάτι επικίνδυνο, λέει ο καρδιολόγος δρ. Justin Lee.

Εάν αισθάνεστε αίσθημα παλμών μαζί με πράγματα, όπως υψηλός καρδιακός ρυθμός (110 παλμοί ανά λεπτό ή υψηλότερος), ζάλη, πόνος στο στήθος ή δυσκολία στην αναπνοή, μιλήστε με έναν γιατρό ή πηγαίνετε στο νοσοκομείο. Διαφορετικά, ένα περιστασιακό άτυπο χτύπημα της καρδιάς σας μπορεί να είναι απολύτως φυσιολογικό.

Τι είναι το αίσθημα παλμών της καρδιάς

Το αίσθημα παλμών είναι μια βραχύβια αλλαγή στον καρδιακό σας ρυθμό. Η καρδιά μας αντλεί διαρκώς για να μετακινήσει αίμα μέσα στο σώμα μας, αλλά συνήθως δεν το νιώθουμε. Έτσι, όταν ξαφνικά παρατηρήσετε την καρδιά σας να χτυπά, μπορεί να σας ανησυχήσει.

Οι χαμένοι παλμοί στους άνω θαλάμους της καρδιάς σας ονομάζονται κολπικά κοιλιακά συμπλέγματα (AVC). Όταν προέρχονται από τους κάτω θαλάμους της καρδιάς σας, ονομάζονται πρόωρα κοιλιακά συμπλέγματα (PVC).

“Το πολύ συχνό αίσθημα παλμών θα πρέπει να εξεταστεί από έναν γιατρό”, λέει ο δρ. Lee. “Αλλά αν αισθάνεστε κάτι σαν φτερούγισμα 1-2 φορές την ημέρα με φυσιολογικό καρδιακό ρυθμό, μπορεί να υπάρχει κάτι στη ζωή σας που το πυροδοτεί”.

Το να βρείτε το έναυσμα σημαίνει ότι μπορείτε να το αποφύγετε και να ηρεμήσετε την καρδιά σας.

Οι πιο κοινές αιτίες για το αίσθημα παλμών

“Συχνά, οι μη απειλητικοί παλμοί της καρδιάς οφείλονται σε αύξηση των επιπέδων αδρεναλίνης στο σώμα σας”, σημειώνει ο δρ. Lee. Η αδρεναλίνη είναι η ορμόνη που φέρνει το σώμα σε κατάσταση εγρήγορσης: επιταχύνει τους καρδιακούς παλμούς για να προετοιμάσει το σώμα σας για κάποια επικείμενη απειλή.

Η δρ. Lee εξηγεί μερικές κοινές αιτίες:

1. Έντονα συναισθήματα

Τα δυνατά συναισθήματα μπορούν να προκαλέσουν καρδιακούς παλμούς, όπως:

  • θυμός
  • ανησυχία
  • φόβος
  • νευρικότητα
  • πανικός
  • στρες

“Συχνά, οι καρδιές μας αρχίζουν να χτυπούν γρήγορα όταν νιώθουμε έντονα συναισθήματα ή αισθανόμαστε άβολα σε μια κατάσταση. Αυτό είναι το συμπαθητικό νευρικό μας σύστημα (απόκριση μάχης ή φυγής) που μας βοηθά να αμυνθούμε σε κάτι που θεωρεί απειλή. Αυτή η ενεργοποίηση μπορεί να κάνει την καρδιά να χτυπά ή να φτερουγίζει για σύντομο χρονικό διάστημα”.

2. Υπερβολική κατανάλωση καφεΐνης

Οι ερευνητές λένε ότι σε τουλάχιστον μία μελέτη, η κατανάλωση καφεΐνης συσχετίστηκε με 54% αύξηση των καρδιακών παλμών.

Η καφεΐνη είναι διεγερτική ουσία. “Ξυπνά” το κεντρικό νευρικό σύστημα, δίνοντάς σας μια ώθηση ενέργειας και βάζοντας το σώμα σας σε αυξημένη εγρήγορση. Αλλά η υπερβολική καφεΐνη μπορεί να προκαλέσει προβλήματα.

Το πόση καφεΐνη χρειάζεται για να προκαλέσει αίσθημα παλμών εξαρτάται από την ευαισθησία του καθενός στην καφεΐνη και από άλλους παράγοντες. Οι υγιείς ενήλικες δεν πρέπει να πίνουν έως τέσσερα φλιτζάνια καφέ την ημέρα.

3. Κάπνισμα

Όπως η καφεΐνη, έτσι και η νικοτίνη είναι μια διεγερτική ουσία που μπορεί να αυξήσει τον καρδιακό σας ρυθμό και να προκαλέσει αίσθημα παλμών. Η νικοτίνη είναι επίσης εθιστική και επικίνδυνη για την καρδιά, τους πνεύμονες και άλλα.

Η διακοπή του καπνίσματος είναι ένας από τους καλύτερους τρόπους για να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων, καρκίνου και άλλων θανατηφόρων καταστάσεων.

4. Εγκυμοσύνη

Όταν είστε έγκυος, ο όγκος του αίματός σας αυξάνεται πολύ (κατά περίπου 50%) για να υποστηρίξει το αναπτυσσόμενο έμβρυο. Το σώμα σας πρέπει να εργαστεί πολύ σκληρά για να μετακινήσει αυτό το αίμα, κάτι που μπορεί να οδηγήσει περιστασιακά σε αίσθημα παλμών. Το αίσθημα παλμών λόγω εγκυμοσύνης είναι κάτι κοινό, ειδικά στο τρίτο τρίμηνο της κύησης.

5. Αρρυθμία

Υπάρχει διαφορά ανάμεσα στο αίσθημα παλμών (μια φευγαλέα αλλαγή στον καρδιακό σας παλμό) και την αρρυθμία (καρδιακός παλμός που είναι πολύ γρήγορος ή πολύ αργός για παρατεταμένο χρονικό διάστημα). Ορισμένες αρρυθμίες μπορεί να οδηγήσουν σε εγκεφαλικό επεισόδιο και καρδιακή ανεπάρκεια.

Οι ταχυπαλμίες είναι τα συμπτώματα που μπορεί να αισθανθείτε από το υποκείμενο πρόβλημα. Ο καρδιακός ρυθμός λέει πόσο γρήγορα χτυπάει η καρδιά σας.

“Το αίσθημα παλμών μπορεί να έχει μια σειρά από αιτίες που δεν είναι λόγοι ανησυχίας”, λέει η δρ. Lee. “Αλλά εάν αισθάνεστε αίσθημα παλμών και ο καρδιακός σας ρυθμός είναι υψηλός ή χαμηλός, θα πρέπει να αναζητήσετε ιατρική βοήθεια”.

Εάν αισθάνεστε αίσθημα παλμών, η δρ. Lee προτείνει να ελέγχετε τον καρδιακό σας ρυθμό, είτε νιώθοντας τους σφυγμούς σας είτε χρησιμοποιώντας μια συσκευή όπως ένα έξυπνο ρολόι που διαθέτει παρακολούθηση καρδιακών παλμών.

Ένας φυσιολογικός καρδιακός ρυθμός σε κατάσταση ηρεμίας είναι συνήθως μεταξύ 60 και 100 παλμών ανά λεπτό για ενήλικες.

Πηγή: https://health.clevelandclinic.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Καρδιά: Φυσιολογικοί παλμοί σε κάθε στάδιο της ζωής και το τεστ για την ηλικία της καρδιάς σας

Το νου σας σε αυτά τα συμπτώματα. Είναι ύποπτα για καρδιακή ανεπάρκεια

Έχετε 420 δευτερόλεπτα χρόνο; Δείτε τι μπορείτε να κάνετε για την καρδιά σας!

Καρδιακός αποκλεισμός: Το πρόβλημα με τα ηλεκτρικά σήματα της καρδιάς – Συμπτώματα

φωτό: iStock