Πως θα μείνετε στα …κιλά σας;

  • Iatropedia
Μπορεί η απώλεια βάρους να είναι ένας εφικτός στόχος αν υπάρχει αποφασιστικότητα και καλή διάθεση αλλά η μακροπρόθεσμη διατήρησή του συνιστά ένα δύσκολο πρόβλημα. Εξάλλου δεν είναι λίγοι εκείνοι που μετά από δίαιτα αναγκάζονται να ζούν μετρώντας θερμίδες και γραμμάρια ενώ διακατέχονται από το μόνιμο άγχος να μην ξαναπάρουν τα χαμένα κιλά. Πως όμως θα μείνετε στο νέο σας βάρος; Ποιο είναι το μυστικό για να μην δείτε την ζυγαριά να ανεβαίνει; Απαντήσεις στο επιστημονικό άρθρο που ακολουθεί.

Του Δημήτρη Μουτζούρη

Ειδικού Παθολόγου, Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

Άσκηση:

Υπάρχουν σοβαρές ενδείξεις ότι η συστηματική άσκηση παίζει σημαντικό ρόλο και στη διατήρηση του φυσιολογικού βάρους. Αυτό σημαίνει ότι ο παχύσαρκος πρέπει πρώτα να αποκτήσει το φυσιολογικό του βάρος και μετά να το διατηρήσει με ένα τρόπο που να είναι ενταγμένος στην καθημερινή του δραστηριότητα ώστε να μην σκέφτεται πως θα κρατηθεί στα κιλά του, μετρώντας θερμίδες και γραμμάρια αλλά να είναι μια αυτοματοποιημένη διαδικασία.

Άρα μιλάμε για διατήρηση σωματικού βάρους σε ασθενείς που έφτασαν στο ιδανικό τους βάρος και όχι σε αυτούς που έχασαν μερικά έως αρκετά κιλά αλλά όχι αυτά που έπρεπε ώστε ο οργανισμός να επανακαθορισθεί εκ νέου στα νέα δεδομένα.

Διαφορετική επίδραση ασκούν στον μεταβολισμό ορμόνες όπως η ινσουλίνη η λεπτίνη ,τα οιστρογόνα και διαφορετική η τεστοστερόνη ,τα ανδρογόνα και η μελατονίνη. Από μελέτες έχει βρεθεί ότι η δράση των ορμονών δεν είναι επιφανειακή αλλά βαθειά και επηρεάζει το DNA και την έκφραση του.

Την κατεύθυνση που παίρνει το σώμα το καθορίζουν γονίδια τα οποία επηρεάζονται σημαντικά από την περίσσεια ή την έλλειψη των ορμονών ή άλλων παραγόντων.

Σαν άσκηση ή σαν φυσική δραστηριότητα εννοούμε κάθε ρυθμική δραστηριότητα που αυξάνει τον καρδιακό ρυθμό με την χρήση μιας μεγάλης ομάδας μυών ή με την συγχρονισμένη λειτουργία πολλών μυϊκών ομάδων (π.χ. περπάτημα, ποδήλατο, κολύμπι, γυμναστήριο, τρέξιμο κ.ά.).

Ο πιο εύκολος και πρακτικός τρόπος άσκησης είναι το ζωηρό περπάτημα για 45΄/ημέρα 5ημέρες την εβδομάδα. Χρειάζονται 2 μέρες ξεκούρασης ώστε ο μυϊκός ιστός να αναπλασθεί.

Ο συνδυασμός σωστής διατροφής και άσκησης θεωρείται το μυστικό για τη διατήρηση του νέου βάρους. Αυτό σημαίνει ότι πρέπει να εντάξουμε την φυσική δραστηριότητα στην καθημερινότητά μας, όχι σαν αγγαρεία, αλλά ως ουσιαστικό στοιχείο για την σωματική μας ευεξία.

Έχει παρατηρηθεί ότι άτομα που πετυχαίνουν μόνιμη απώλεια βάρους, συνήθως γυμνάζονται για 30-60 λεπτά την ημέρα.

Η διατήρηση του βάρους προϋποθέτει επομένως, μόνιμες αλλαγές στις συνήθειες του ατόμου, την υιοθέτηση μιας ισορροπημένης διατροφικής συμπεριφοράς και την συχνή φυσική δραστηριότητα, διαδικασίες ενσωματωμένες στην καθημερινότητα.

Δημήτρης Μουτζούρης

Ειδικός Παθολόγος, Μέλος της Ελληνικής Ιατρικής Εταιρείας Παχυσαρκίας

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν