Πως ο άσχημος ύπνος διαταράσσει την μνήμη;

  • Iatropedia
Ναι σωστά διαβάσατε στον τίτλο. Ο ύπνος αλλά και ο τρόπος που κοιμόμαστε έχει άμεση σχέση με την μνήμη που θα έχουμε όταν φτάσουμε στην τρίτη ηλικία. Και αυτό γιατί μια περιοχή εγκεφαλικού φλοιού στο μέτωπο συρρικνώνεται όσο γερνάμε, η συγκεκριμένη συρρίκνωση επιφέρει άσχημο ύπνο και καταστρέφει την ποιότητα του, και η κακή ποιότητα ύπνου κάνει κακό στη μνήμη. Και εάν μπερδευτήκατε με αυτή την “αλυσίδα” που σας αναφέραμε, διαβάστε παρακάτω τι ακριβώς συμβαίνει...

Αμερικάνοι επιστήμονες προσπάθησαν να κατανοήσουν γιατί όσο κανείς γερνάει, δεν κοιμάται καλά και ο κακός ύπνος δεν βοηθάει τη μνήμη. Με απλά λόγια οι ηλικιωμένοι άνθρωποι και δεν κοιμούνται καλά και δεν θυμούνται καλά. Η επιστημονική ομάδα μάλιστα διαπίστωσε πως όταν κάποιος ηλικιωμένος καταφέρει να κοιμηθεί καλά την επόμενη ημέρα η μνήμη του θα είναι και πιο δυνατή.

Η έρευνα έγινε από επιστήμονες του πανεπιστημίου Μπέρκλεϊ, με επικεφαλής τον νευροεπιστήμονα Μπράις Μάντερ και δημοσιεύτηκε στο περιοδικό νευροεπιστήμης «Nature Neuroscience». Οι επιστήμονες έκαναν πειράματα μνήμης σε δύο ομάδες εθελοντών, η πρώτη 18 ατόμων με μέση ηλικία 20 ετών και η δεύτερη 15 ατόμων με μέση ηλικία 70 ετών.

Οι συμμετέχοντες έπρεπε να θυμηθούν ζεύγη λέξεων μερικά λεπτά αφότου τις είχαν δει, καθώς και την επόμενη ημέρα αφού είχαν κοιμηθεί, ενώ κατά τη διάρκεια του ύπνου τους γινόταν καταγραφή της δραστηριότητας του εγκεφάλου τους με εγκεφαλογράφημα. Η έρευνα έδειξε το αυτονόητο, ότι οι ηλικιωμένοι είχαν χειρότερη μνήμη από τους νέους (κατά 25% έως 55%), καθώς επίσης και σημαντικά μειωμένη λειτουργία των εγκεφαλικών κυμάτων τους, όταν κοιμόντουσαν βαθιά.

Και όσο πιο μειωμένη ήταν η εγκεφαλική δραστηριότητα στον ύπνο, τόσο χειρότερη ήταν η ικανότητα μνήμης των ηλικιωμένων. Η μελέτη ακόμα έδειξε ότι η μείωση της εγκεφαλικής δραστηριότητας και της μνήμης σχετιζόταν άμεσα με τον βαθμό συρρίκνωσης της φαιάς ουσίας στην περιοχή του μέσου προμετωπιαίου φλοιού που βρίσκεται πίσω από το κέντρο του μετώπου.

«Γνωρίζουμε εδώ και δεκαετίες ότι ο ύπνος διαταράσσεται στους ηλικιωμένους, όμως δεν ξέραμε γιατί. Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η εκφύλιση του εγκεφάλου, η κακή μνήμη και ο άσχημος ύπνος δεν είναι ανεξάρτητα πράγματα, αλλά αντίθετα συσχετίζονται σε σημαντικό βαθμό» δήλωσε ο επικεφαλής της έρευνας Μπράις Μάντερ.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

ποιο είναι το χειρότερο υπνωτικό;

το βαρύ ροχαλητό του πατέρα και ο άγρυπνος τρομαγμένος μπόμπιρας. ΒΙΝΤΕΟ

με 6 ώρες ύπνο τη μέρα, χάνετε κιλά.

η χρήση κινητών πριν κοιμηθούμε επηρεάζει τον ύπνο;

όταν η αυπνία σκοτώνει το σεξ

ύπνος και αλτσχάιμερ

10 άχρηστες αλλά τόσο χρήσιμες συμβουλές

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν