Πόνος στις αρθρώσεις και αλλαγή του καιρού: Τι δείχνουν οι… αναζητήσεις στην Google

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
πόνος στις αρθρώσεις
Πολλοί είναι εκείνοι που ισχυρίζονται ότι με κάθε αλλαγή του καιρού επιδεινώνεται ο πόνος στις αρθρώσεις τους. Αλλά μια νέα έρευνα επάνω στην ρευματοειδή αρθρίτιδα αμφισβητεί ευθέως αυτήν τη σύνδεση.

Πόνος στις αρθρώσεις – Συγκεκριμένα, μια μελέτη που δημοσιεύθηκε τον Αύγουστο του 2017 στο περιοδικό PLoS One διαπίστωσε ότι δεν υπήρχε καμία συσχέτιση μεταξύ της συχνότητας αναζήτησης στο διαδίκτυο για πόνο αρθρίτιδας και για την αλλαγή του καιρού. Ερευνητές από τη Ιατρική Σχολή του πανεπιστημίου της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ εξέτασαν τις καιρικές συνθήκες των 50 μεγαλύτερων πόλεων στις Ηνωμένες Πολιτείες για μια πενταετή περίοδο και στη συνέχεια εξέτασαν πόσο συχνά οι χρήστες πραγματοποιούσαν έρευνες στο διαδίκτυο σχετικά με όρους όπως «πόνος στο γόνατο» και «αρθρίτιδα». Χρησιμοποίησαν ως βάση της έρευνάς τους την υπηρεσία Google Trends, όπου η γνωστή μηχανή αναζήτησης παρέχει πληροφορίες για τη συχνότητα σε όρους αναζήτησης ανά χρονική περίοδο.

Διαδικτυακές αναζητήσεις και «αρθρίτιδα» και «πόνος στις αρθρώσεις»

«Όταν διερευνήσαμε τη σχέση ανάμεσα σε αυτούς του δύο όρους, δεν βρήκαμε άμεσες ενδείξεις ότι υπάρχει επίδραση των καιρικών συνθηκών στους όρους αναζήτησης για την αρθρίτιδα», λέει ο Scott Telfer, διδάκτωρ μηχανικής, κύριος συγγραφέας της μελέτης και βοηθός καθηγητής στο τμήμα Ορθοπεδικής και Αθλητικής Ιατρικής στο πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον. «Αυτό δεν σημαίνει ότι η αλλαγή του καιρού δεν επιφέρει πόνο στις αρθρώσεις, αλλά θα παίρναμε αρκετά πειστικές αποδείξεις αν βρίσκαμε τέτοια σύνδεση και στις αναζητήσεις στην Google», είπε.

Είναι αλήθεια ότι περισσότεροι άνθρωποι ψάχνουν για πληροφορίες για την αρθρίτιδα, όταν αλλάζουν οι καιρικές συνθήκες;

Για χρόνια υπάρχει η υποψία και έχουν γίνει μελέτες σχετικά με την ιδέα ότι τα καιρικά φαινόμενα επηρεάζουν τα συμπτώματα της αρθρίτιδας. Αλλά αυτή η νέα έρευνα διερεύνησε τη συσχέτιση στις αλλαγές του καιρού με τις αναζητήσεις πόνου στο διαδίκτυο. Οι ερευνητές εξέτασαν τις αλλαγές καιρού που σχετίζονται με τη θερμοκρασία, την υγρασία, τη βαρομετρική πίεση και τις βροχοπτώσεις σε 50 πόλεις των ΗΠΑ, στη συνέχεια ανέλυσαν δεδομένα από 45 πόλεις, για τις αναζητήσεις στην Google από την 1η Ιανουαρίου 2011 έως τις 31 Δεκεμβρίου 2015.

Σύγχρονες συμπεριφορές γύρω από τον πόνο και προβλήματα υγείας

Ο δρ. Telfer και ο συνάδελφός του δρ. Nick Obradovich, εξέτασαν τους όρους αναζήτησης στο διαδίκτυο, επειδή αντανακλούν αυτό που κάνουν οι άνθρωποι όταν αισθάνονται πόνο. «Μας ενδιαφέρει πολύ το γεγονός ότι το διαδίκτυο έχει αλλάξει πραγματικά τον τρόπο με τον οποίο οι άνθρωποι παίρνουν πληροφορίες για την υγεία», λέει ο δρ. Telfer. «Κάθε φορά που αντιμετωπίζετε κάποιο πρόβλημα, το πρώτο πράγμα που κάνετε είναι να μην βλέπετε πλέον γιατρό, αλλά να πληκτρολογείτε μια πρόταση στην Google», πρόσθεσε.

Ποιος αναζητά ηλεκτρονικά ιατρικές πληροφορίες;

Σημείωσε ότι ενώ πολλοί άνθρωποι χρησιμοποιούν τις έρευνες στο διαδίκτυο, ένας περιορισμός αυτής της μεθόδου είναι ότι υπάρχουν συνήθως λιγότεροι ηλικιωμένοι που τη χρησιμοποιούν, σε σύγκριση με τους νεότερους ανθρώπους. Όμως η έρευνα του 2014 έδειξε, ότι πάνω από το ήμισυ όλων των ατόμων ηλικίας άνω των 65 ετών είναι συνδεδεμένοι στο διαδίκτυο, ενώ οι νέοι μπορεί να ψάχνουν για λογαριασμό των πιο ηλικιωμένων.

Τα ευρήματα σχετικά με τις τάσεις αναζήτησης και τη θερμοκρασία του καιρού

Αυτό που έδειξε η μελέτη είναι ότι οι όροι αναζήτησης που σχετίζονται με τον πόνο στις αρθρώσεις και το πρήξιμο του γονάτου και του ισχίου αυξάνονται κυρίως όταν αυξάνεται και η θερμοκρασία. Χρησιμοποιώντας ένα εύρος από -5 έως 30 βαθμούς Κελσίου, οι αναζητήσεις για τον πόνο στο γόνατο ήταν πιο συχνές στους 23 βαθμούς Κελσίου και εκείνοι για τον πόνο του ισχίου ήταν πιο εμφανείς στους 28 βαθμούς Κελσίου. Σε υψηλότερες θερμοκρασίες, οι αναζητήσεις μειώθηκαν ελαφρά. Ούτε η βροχή, ούτε η υγρασία επηρέασαν τη συχνότητα αναζήτησης! Η βαρομετρική πίεση έδειξε μια συσχέτιση με τις αναζητήσεις για πόνο στο γόνατο που σχετίζεται με κάποιο τραύμα, αλλά όχι για τον πόνο που σχετίζεται με την αρθρίτιδα.

Τι να κάνετε εάν αισθάνεστε περισσότερο πόνο κατά την αλλαγή του καιρού

Τι σημαίνουν όλα αυτά για άτομα με ρευματοειδή αρθρίτιδα; Ο δρ. Telfer αναφέρει ότι τα αποτελέσματα ήταν σύμφωνα με προηγούμενες έρευνες που δεν έχουν βρει κάποια σύνδεση μεταξύ του πόνου των αρθρώσεων και των κλιματικών αλλαγών. Ζητήστε συμβουλές από γιατρούς (και όχι μόνο από το Google!) εάν ο καιρός επιδεινώνει τον πόνο σας από την αρθρίτιδα. Μπορεί να υπάρχουν άλλες θεραπείες για τον πόνο!

https://www.everydayhealth.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πόνος στις αρθρώσεις: Το μπαχαρικό που προσφέρει ανακούφιση

Πόνος στις αρθρώσεις: Τι επιλογές έχετε για να βρείτε ανακούφιση [vid]

Αρθρίτιδα – Συμπτώματα: Πώς μειώνετεαι ο πόνος στις αρθρώσεις με αυτά τα συστατικά στο μαγείρεμα [vid]

Πόνος χαμηλά στην πλάτη: Αίτια, ανάλυση και ποιες κινήσεις θα σας ανακουφίσουν [vids]

Πόνος στο γόνατο: Πως αντιμετωπίζεται