Κονδυλώματα: Όσα ΕΠΙΒΑΛΛΕΤΑΙ να γνωρίζετε – Πλήρης οδηγός

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κονδυλώματα
Η λοίμωξη των γεννητικών οργάνων από τον ιό HPV είναι πολύ συχνή: 5,5 εκατομμύρια νέες περιπτώσεις εμφανίζονται κάθε χρόνο και περίπου 20 εκατομμύρια άνδρες και γυναίκες εκτιμάται ότι έχουν ενεργό HPV σε κάθε δεδομένη χρονική στιγμή.

Τα κονδυλώματα παρουσιάζονται και στα δύο φύλα. Από τους 100 τύπους του ιού HPV, οι 30-40 είναι σεξουαλικά μεταδιδόμενοι και προκαλούν λοίμωξη των γεννητικών οργάνων. Ο HPV είναι ο ίδιος ιός που προκαλεί τις μυρμηγκιές (τα στελέχη 2 και 4).

Τι είναι τα κονδυλώματα

Τα οξυτενή κονδυλώματα είναι μία σεξουαλικώς μεταδιδόμενη λοίμωξη που προκαλείται από τον ιό των ανθρώπινων θηλωμάτων (HPV), ο οποίος προκαλεί διαφορετικές βλάβες ανάλογα με τον τύπο του ιού. Προσβάλλει κυρίως δερματικούς ιστούς και τα γεννητικά όργανα. Εκτιμάται ότι τουλάχιστον 50% των σεξουαλικά ενεργών ανδρών και γυναικών θα προσβληθούν από τον HPV κατά τη διάρκεια της ζωής τους.

Συγκεκριμένοι τύποι του ιού (από τους 100 που έχουν περιγραφεί ), έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο εμφάνισης νεοπλασίας. Κάποιοι από αυτούς τους τύπους, όπως οι 16 και 18, έχουν συσχετιστεί με τον καρκίνο των γεννητικών οργάνων στις γυναίκες. Οι τύποι 6 και 11 προκαλούν κονδυλώματα (καλοήθεις βλάβες) στην πρωκτογεννητική περιοχή, τα οποία στους άνδρες εμφανίζονται σε υγρές επιφάνειες, όπως είναι η περιοχή από την ακροποσθία, ή η περιοχή της βαλανοποσθικής αύλακας, εντός του έξω στομίου της ουρήθρας ή και μέσα στην ουρήθρα, στο σώμα του πέους ή στο όσχεο. Μπορούν επίσης να εμφανιστούν στην περιπρωκτική περιοχή και το ορθό, ή και στο στόμα ως αποτέλεσμα στοματογεννητικής επαφής (σπάνια περίπτωση).

Σύμφωνα με τελευταία επιδημιολογικά δεδομένα, ο ιός HPV και συγκεκριμένα οι τύποι HPV-16 και HPV-18, συσχετίζονται με το 80-90% των καρκίνων του φάρυγγα καθώς και με το 68% της στοματικής κοιλότητας.

Προεξέχοντες αδένες γύρω από από το κεφαλάκι (βάλανος) μιμούνται τα κονδυλώματα αλλά δεν είναι (σμηγματογόνοι αδένες).

«Περίοδος επώασης»

Η περίοδος επώασης, όπως λέγεται, δηλαδή το διάστημα από τη μόλυνση έως την εμφάνιση των συμπτωμάτων ποικίλει από εβδομάδες (το νωρίτερο ένα μήνα) έως και μήνες (3 μήνες) καμιά φορά μέχρι και δύο χρόνια μετά. Δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό μετά από την μόλυνση θα εμφανιστούν τα κονδυλώματα. Είναι επίσης πιθανόν κάποιος να μολυνθεί από τον ιό, αλλά να μην εμφανίσει ποτέ κονδυλώματα. Αυτό εξαρτάται από την κατάσταση του ανοσοποιητικού του συστήματος. Τα κονδυλώματα μπορεί να εμφανιστούν σε περιόδους που το ανοσοποιητικό εξασθενεί και δεν μπορεί να καταστείλει τον ιό.

Ο ιός μπορεί να υπάρχει στον οργανισμό για χρόνια πριν εκδηλωθεί με συμπτώματα και διαγνωστεί. Επομένως μερικές φορές δεν είναι εύκολο να βρεθεί από που και πότε τον κολλήσατε.

Πρόσφατες μελέτες αναφέρουν ότι σε ποσοστό 70% των ανθρώπων που έχουν μολυνθεί από τον ιό HPV ,ο ίδιος ο οργανισμός θα απομακρύνει ή θα θέσει σε έλεγχο τον ιό μέσα σε 3-4 χρόνια από τη διάγνωση. Βέβαια δεν αποκλείεται να ξαναμολυνθεί κάποιος με τον ίδιο ή διαφορετικό τύπο του ιού.

Κονδυλώματα: Παράγοντες κινδύνου

  • Πολλαπλοί ερωτικοί σύντροφοι
  • Άγνοια για το εάν ο ερωτικός σύντροφος πάσχει από κάποιο σεξουαλικώς μεταδιδόμενο νόσημα
  • Η κατανάλωση οινοπνεύματος και το κάπνισμα
  • Άλλες ιογενείς λοιμώξεις (όπως λοίμωξη από τον ιό HIV ή τον ιό του έρπητα)
  • Ψυχολογική πίεση, stress
  • Μη χρήση προφυλακτικού

Κονδυλώματα: Πως αντιμετωπίζονται;

Η θεραπεία είναι συντηρητική με ειδικά φάρμακα (επάλειψη των βλαβών), και η χειρουργική με ηλεκτροκαυτηρίαση ή laser. Μπορεί να γίνει «πάγωμα» με υγρό άζωτο (κρυοπηξία) . Εάν τα κονδυλώματα βρίσκονται στην ακροποσθία και είναι πολλά, θα πρέπει να γίνεται περιτομή.

Τα κονδυλώματα θα πρέπει να αντιμετωπίζονται θεραπευτικά μέχρι της εξαφανίσεώς τους, λόγω κινδύνου μετάδοσης της νόσου στον ερωτικό σύντροφο κατά τη σεξουαλική επαφή, καθώs και κινδύνου κακοήθους εξαλλαγής (σπάνια στον άνδρα).

Ένα μεγάλο πρόβλημα της θεραπείας των κονδυλωμάτων είναι η τάση τους για υποτροπές. Μπορούν να υποτροπιάσουν μήνες μετά από τη θεραπεία, οπότε παραμένει η δυνατότητα μετάδοσης τους.

Επίσης δεν είναι ξεκάθαρο πόσο καιρό μετά από τη θεραπεία θα πάψει να μεταδίδεται ο ιός από τη θεραπευμένη περιοχή. Στην πράξη, αν μερικούς μήνες μετά από τη θεραπεία δεν εμφανιστούν νέα κονδυλώματα συνήθως η περιοχή θεωρείται θεραπευμένη.

Προτείνεται η χρήση προφυλακτικού έως και 6 μήνες μετά τη θεραπεία των κονδυλωμάτων, ως μέτρο πρόληψης σε περίπτωση υποτροπής.

Σήμερα υπάρχει η δυνατότητα ανίχνευσης του ιού σε ασυμπτωματικούς άνδρες ,που η σύντροφος τους έχει μολυνθεί από τον ιό. Η εξέταση λέγεται HPV-DNA, αξιολογείται, όμως, μόνο το θετικό αποτέλεσμα, δηλαδή ένα αρνητικό αποτέλεσμα δεν αποκλείει την μόλυνση από τον ιό. Η εξέταση γίνεται με υλικό που λαμβάνεται από την ουρήθρα με ειδικό βουρτσάκι. Επίσης, υπάρχει η δυνατότητα λήψης τεμαχιδίου από ένα σχετικά ευμεγέθες κονδύλωμα, για ταυτοποίηση του στελέχους (τύπου) του ιού, καθότι, όπως αναφέραμε, μόνο ορισμένοι τύποι έχουν συσχετιστεί με υψηλό κίνδυνο ανάπτυξης κακοήθειας.

Κονδυλώματα: Τι γίνεται με τον εμβολιασμό έναντι του ιού HPV;

Ο εμβολιασμός έναντι του ιού HPV εφαρμόζεται σήμερα σε 116 χώρες σε όλο τον κόσμο. Χώρες όπως η Γαλλία, η Γερμανία και το Βέλγιο έχουν καθιερώσει το συστηματικό και οργανωμένο εμβολιασμό με αποτέλεσμα να έχει εμβολιασθεί μια μεγάλη μερίδα του πληθυσμού. Στην Αυστραλία, σε έναν μόλις χρόνο από τη μαζική εφαρμογή του εμβολιασμού παρουσιάσθηκε σημαντική μείωση, σε ποσοστό περίπου 50% των γεννητικών κονδυλωμάτων.

Τα αποτελέσματα αυτά δείχνουν, ότι σύντομα μπορούμε να περιμένουμε μείωση στην εμφάνιση και προκαρκινωματωδών βλαβών του τραχήλου και αργότερα μπορούμε να περιμένουμε μείωση και του καρκίνου του τραχήλου της μήτρας.

Οι κλινικές μελέτες των HPV εμβολίων παρουσιάζουν μία εντυπωσιακή αποτελεσματικότητα που προσεγγίζει το 100% για όλα τα νοσήματα του γεννητικού συστήματος που στοχεύονται με τον εμβολιασμό. Ωστόσο, σήμερα, δεν υπάρχουνμόνο στοιχεία από τις κλινικές μελέτες, αλλά υπάρχουν πολύ σημαντικά στοιχεία και από την εφαρμογή του εμβολιασμού στην κλινική πράξη, όπου φαίνεται η επίδραση που ασκείται στα νοσήματα.