Η ασπιρίνη μειώνει τον κίνδυνο καρκίνου του τραχήλου της μήτρας

  • Iatropedia
Η μακροπρόθεσμη, τακτική λήψη ασπιρίνης μπορεί να μειώσει το κίνδυνο εκδήλωσης της συγκεκριμένης μορφής καρκίνου σχεδόν κατά το ήμισυ, υποστηρίζουν ερευνητές.

Η λήψη ασπιρίνης επτά ή περισσότερες φορές την εβδομάδα φέρεται να περιορίζει σχεδόν κατά 47% τον κίνδυνο εκδήλωσης καρκίνου του τραχήλου της μήτρας σε όσες γυναίκες την χρησιμοποιούσαν συχνά, ασχέτως διάρκειας, ενώ το ποσοστό για εκείνες που έπαιρναν τακτικά ασπιρίνη επί πέντε και πλέον χρόνια φθάνει το 41%, υποστηρίζει νέα μελέτη. Όπως επισημαίνουν στην επιθεώρηση Journal of Lower Genital Tract Disease ερευνητές από το Roswell Park Cancer Institute (RPCI) η χρήση της ακεταμινοφαίνης δεν είχε συσχετισθεί με την μείωση του κινδύνου για την συγκεκριμένη μορφή καρκίνου –μέχρι τώρα.

Η Kirsten Moysich, καθηγήτρια Ογκολογίας στο Τμήμα Πρόληψης και Ελέγχου Καρκίνου του Roswell Park και επικεφαλής της πρώτης σχετικής έρευνας στις Ηνωμένες Πολιτείες, θεωρεί πως η ασπιρίνη είναι μια ελκυστική επιλογή καθώς όπως λέει είναι πιο πιθανό ο κόσμος να παίρνει ασπιρίνη παρά να κάνει σημαντικές αλλαγές στον τρόπο ζωής του, να κόψει το κάπνισμα, να ασκείται περισσότερο και να αρχίσει υγιεινή διατροφή. Ωστόσο, οι ειδικοί τονίζουν ότι πριν αρχίσει κανείς να παίρνει ασπιρίνες κατά… βούληση, θα πρέπει οπωσδήποτε να συμβουλευτεί πρώτα γιατρό.

Η ασπιρίνη δεν είναι τόσο αθώα για να λαμβάνεται αβασάνιστα. Μόλις πριν τρεισήμισι μήνες, ερευνητές του Baylor College of Medicine στο Χιούστον του Τέξας προειδοποιούσαν ότι η ανάρμοστη χρήση της συνδέεται με αυξημένο κίνδυνο αιμορραγίας του εντέρου ή του στομάχου και αιμορραγικού εγκεφαλικού επεισοδίου. Όπως ανέφεραν χαρακτηριστικά, μπορεί τα σοβαρά στεφανιαία επεισόδια να μειώνονται κατά 18% με την ασπιρίνη αλλά αυξάνονται κατά 54% οι μείζονες εξωκρανιακές αιμορραγίες!