Ποια είναι η σχέση του καρκίνου με τις πολυβιταμίνες…;

  • Iatropedia
Τελικά τα πολυβιταμινούχα σκευάσματα προσφέρουν ή όχι στον οργανισμό; Βοηθούν ουσιαστικά, ή είναι μια φούσκα; Μια πρόσφατη έρευνα έδειξε όχι την προσφορά των πολυβιταμινούχων στον οργανισμό με την έννοια της δύναμης, ή της αντοχής, αλλά κατέδειξε τη σχέση που μπορεί να έχουν με τη μείωση του κινδύνου για εμφάνιση καρκίνου. Άλλοι ερευνητές πάλι επιμένουν ότι η καλύτερη προστασία είναι τα φρούτα και τα λαχανικά και όχι τα σκευάσματα...

Οι άνδρες που παίρνουν κάθε ημέρα μια πολυβιταμίνη, μπορούν να μειώσουν κατά τουλάχιστον 8% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου, σύμφωνα με μια νέα αμερικανική επιστημονική έρευνα. Η μελέτη, η οποία έγινε σε άτομα μέσης και τρίτης ηλικίας, έδειξε ότι τα σκευάσματα με πολυβιταμίνες παρέχουν μια μέτρια προστασία κατά του καρκίνου και δεν φαίνεται να έχουν επικίνδυνες παρενέργειες.

Πάντως, άλλοι ειδικοί προειδοποίησαν πως μερικές προηγούμενες μελέτες για τις βιταμίνες κατέληξαν μάλλον στο αντίθετο αποτέλεσμα, ενώ, όπως είπαν, μια ισορροπημένη δίαιτα με φρούτα και λαχανικά παρέχει καλύτερη προστασία. Κάποιες από τις μελέτες έχουν συμπεράνει ότι οι βιταμίνες, όταν λαμβάνονται από υγιείς ανθρώπους, μπορούν να κάνουν περισσότερο κακό παρά καλό, ενώ άλλες δεν είχαν δείξει κάποια ευεργετική δράση για τον καρκίνο.

Συνολικά, οι προηγούμενες έρευνες για διάφορες βιταμίνες δεν είχαν καταλήξει σε κάποιο ξεκάθαρο συμπέρασμα, αλλά η νέα μεγαλύτερου εύρους μελέτη φαίνεται να δείχνει ότι υπάρχει όφελος, που προέρχεται κυρίως από ένα ευρύ συνδυασμό διατροφικών συμπληρωμάτων, όπως αυτός που προσφέρουν οι πολυβιταμίνες.

Οι ερευνητές, με επικεφαλής τον επιδημιολόγο Μάικλ Γκατσιάνο της Ιατρικής Σχολής του πανεπιστημίου Χάρβαρντ, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό του Αμερικανικού Ιατρικού Συλλόγου (JAMA) και παρουσίασαν τα ευρήματά τους σε συνέδριο για τον καρκίνο στην Καλιφόρνια, επεσήμαναν ότι η πρωταρχική χρήση και αξία των πολυβιταμινών δεν είναι αντικαρκινική, αλλά για να εμποδίζουν τις ελλείψεις του οργανισμού σε διάφορα θρεπτικά στοιχεία.

Οι περίπου 50.000 συμμετέχοντες στην έρευνα (γιατροί στο επάγγελμα, άνω των 50 ετών), η οποία διήρκεσε πάνω από δέκα χρόνια, έπαιρναν καθημερινά είτε μια πολυβιταμίνη είτε ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο).

Η μελέτη έδειξε ότι υπήρχαν 17 καρκίνοι ανά 1.000 ανθρώπους που έπαιρναν πολυβιταμίνες, έναντι 18 καρκίνων ανά 1.000 ατόμων που έπαιρναν πλασέμπο.

Η μείωση του κινδύνου αφορά γενικά τις διάφορες μορφές καρκίνου, αν και δεν φαίνεται οι πολυβιταμίνες να παρέχουν κάποια προστασία από τον καρκίνο του προστάτη, το συνηθέστερο τύπο καρκίνου στους άνδρες. Αν εξαιρεθεί ο καρκίνος του προστάτη, η έρευνα διαπίστωσε ότι η καθημερινή λήψη πολυβιταμινών μειώνει κατά περίπου 12% τον κίνδυνο εμφάνισης καρκίνου γενικώς, ενώ το όφελος φαίνεται να είναι ακόμα μεγαλύτερο για όσους είχαν υπάρξει καρκινοπαθείς στο παρελθόν.

Οι ερευνητές δήλωσαν ότι χρειάζονται περαιτέρω μελέτες για να διαπιστωθεί αν υπάρχει ανάλογη προστατευτική δράση στις γυναίκες και τους νέους.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν