Πάρκινσον: Εμφύτευμα βοήθησε άνδρα με προχωρημένη νόσο να ξαναπερπατήσει

  • Ρούλα Τσουλέα
Πάρκινσον
Το πειραματικό εμφύτευμα τοποθετήθηκε πριν από 2 χρόνια σε έναν ασθενή με καθημερινές, πολλαπλές πτώσεις.

Ένας άνδρας με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον κατόρθωσε να περπατήσει ξανά, χάρη σε ένα ειδικό εμφύτευμα που τοποθετήθηκε στη σπονδυλική στήλη του για να διεγείρει τα νεύρα των ποδιών του.

Ο 63χρονος Marc Gauthier, από το Μπορντώ της Γαλλίας, είναι ο πρώτος άνθρωπος στον κόσμο στον οποίο τοποθετήθηκε η συσκευή.

Όπως δήλωσε στους δημοσιογράφους, η συσκευή που έδωσε δεύτερη ευκαιρία στη ζωή. Πλέον μπορεί να βαδίζει πολλά χιλιόμετρα, ενώ πριν την τοποθέτησή της έμενε κλεισμένος στο σπίτι και είχε καθημερινά αρκετές πτώσεις.

Οι γιατροί του περιγράφουν την εξέλιξη αυτή στην ιατρική επιθεώρηση Nature Medicine. Όπως εξηγούν, πολλοί ασθενείς με προχωρημένη νόσο Πάρκινσον παρουσιάζουν πτώσεις, οι οποίες συχνά οφείλονται στο freezing.

Με τον όρο αυτό περιγράφεται η αιφνίδια, αθέλητη διακοπή της κίνησης την ώρα που ο ασθενής βαδίζει, με συνέπεια να χάνει την ισορροπία του και να πέφτει.

Πριν από την τοποθέτησή της, το να κάνει ο κ. Gauthier μερικά βήματα χωρίς να πέσει, αποτελούσε αληθινό άθλο. Τώρα, όμως, μόλις την ενεργοποιήσει, η βάδισή του μοιάζει σχεδόν φυσιολογική.

«Το να μπω έστω στο ασανσέρ ήταν ακατόρθωτο. Τώρα όμως δεν έχω πρόβλημα. Ανάβω τον διεγέρτη μου το πρωί και τον σβήνω το βράδυ. Αυτό μου επιτρέπει να βαδίζω καλύτερα και να είμαι σταθεροποιημένος», είπε. «Τώρα πια δεν φοβάμαι να κατέβω τις σκάλες. Κάθε Κυριακή πάω βόλτα, διασχίζοντας χωρίς διακοπή σχεδόν 6 χιλιόμετρα. Είναι εκπληκτικό».

Ο κ. Gauthier πρόσθεσε πως νιώθει ένα ελαφρύ «μυρμήγκιασμα» όσο η συσκευή είναι ενεργοποιημένη, αλλά δεν τον ενοχλεί.

Στην οσφυϊκή μοίρα

Ο νέος ερευνητικός (πειραματικός) διεγέρτης για ασθενείς με προχωρημένο νόσο Πάρκινσον τοποθετείται στην οσφυϊκή μοίρα της σπονδυλικής στήλης. Είναι μία μικρή συσκευή που στέλνει ηλεκτρικά μηνύματα στους μυς των ποδιών.

Τον έλεγχο των κινήσεών του εξακολουθεί να έχει ο ασθενής. Απλώς η συσκευή συμβάλλει στο να υπάρχει μια συνεχόμενη, ομαλή κίνηση, κατά τη βούλησή του.

Ο διεγέρτης συνδέεται με μια μικροσκοπική γεννήτρια με δική της παροχή ρεύματος, που εμφυτεύεται υποδορίως (κάτω από το δέρμα) στην κοιλιά του ασθενούς.

Διαβάστε ακόμα Πάρκινσον: Σε ποιους ασθενείς είναι απαραίτητη η επεμβατική θεραπεία 

Νόσος Πάρκινσον: Ποιο είναι το κρίσιμο στάδιο στην πορεία της

Μετά την εμφύτευση, ο κ. Gauthier υπεβλήθη επί εβδομάδες σε πρόγραμμα αποκατάστασης, κατά το οποίο έφερε αισθητήρες στα πόδια και στα παπούτσια του. Οι αισθητήρες έστελναν πληροφορίες στον διεγέρτη για να ρυθμιστεί με βάση τις δικές του κινήσεις.

Η τεχνολογία για τους ασθενείς με Πάρκινσον είναι παρόμοια με αυτήν που δοκιμάζεται εδώ και χρόνια σε ασθενείς με παραπληγία από τραύμα στο νωτιαίο μυελό, εξήγησε η Dr. Jocelyne Bloch, καθηγήτρια Νευροχειρουργικής στο Πανεπιστήμιο της Λωζάνης.

«Είναι εντυπωσιακός ο τρόπος με τον οποίο η στοχευμένη διέγερση του νωτιαίου μυελού μπορεί να διορθώσει κινητικές νόσους, όπως η Πάρκινσον», πρόσθεσε.

Διέγερση του εγκεφάλου

Η όλη έρευνα αποτελεί συνεργασία του Ελβετικού Ομοσπονδιακού Ινστιτούτου Τεχνολογίας (EPFL) με τα πανεπιστήμια της Λωζάνης και του Μπορντώ. Επόμενο βήμα είναι να δοκιμαστεί ο διεγέρτης και σε άλλους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον.

«Προς το παρόν τον έχουμε τοποθετήσει μόνο σε αυτόν τον ασθενή. Επομένως δεν γνωρίζουμε εάν θα υπάρχει ανάλογη ανταπόκριση σε όλους τους πάσχοντες», είπε ο Dr. Grégoire Courtine, καθηγητής Ιατρικής στο EPFL, ειδικός στην επιδιόρθωση του νωτιαίου μυελού.

Οι επιστήμονες ετοιμάζονται να δοκιμάσουν τη συσκευή σε ακόμα έξι πάσχοντες από νόσο Πάρκινσον. Την έρευνά τους χρηματοδοτεί το Ίδρυμα Michael J Fox.

Στους ασθενείς με νόσο Πάρκινσον συχνά τοποθετείται διεγέρτης στον εγκέφαλο, για να βελτιώσει τα συμπτώματά τους. Ωστόσο ο κ. Gauthier δεν ήταν κατάλληλος υποψήφιος γι’ αυτή τη θεραπεία.

Ωστόσο κανένας διεγέρτης δεν οδηγεί στην ίαση. Η νόσος Πάρκινσον είναι μία προοδευτικά εξελισσόμενη ασθένεια, που επιδεινώνεται με την πάροδο του χρόνου, λένε οι ειδικοί.

Φωτογραφία: iStock