Πάρα πολλά εμφράγματα “ξεκινούν” εβδομάδες πριν το συμβάν: Προσοχή αν αντιληφθείτε αυτό στο περπάτημα

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Δεν έχουν όλοι οι άνθρωποι που παθαίνουν καρδιακή προσβολή τα ίδια συμπτώματα, ή την ίδια σοβαρότητα συμπτωμάτων. Μερικοί έχουν ήπιο πόνο, άλλοι έχουν πιο έντονο πόνο. Μερικοί δεν έχουν καν συμπτώματα.

Ορισμένα καρδιακά επεισόδια χτυπούν ξαφνικά, αλλά πολλοί έχουν προειδοποιητικά σημάδια και συμπτώματα ώρες, ημέρες, ή και εβδομάδες νωρίτερα. Η πρώτη προειδοποίηση μπορεί να είναι ο επαναλαμβανόμενος πόνος στο στήθος, ή η πίεση (στηθάγχη) που προκαλείται από σωματικη δραστηριότητα και ανακουφίζεται από την ανάπαυση. Η στηθάγχη προκαλείται από μια προσωρινή μείωση της ροής του αίματος στην καρδιά.

Τα καρδιακά επεισόδια συνήθως θεωρούνται πολύ δραματικά σενάρια. Το μυαλό όλων μας πάει σε ένα ένα άτομο να πέφτει ξαφνικά στο έδαφος με πίεση στο αριστερό του χέρι, ή το στήθος εν μέσω ξαφνικής εμφάνισης πόνου στο στήθος. Στην πραγματικότητα, ωστόσο, περισσότερες από τις μισές καρδιακές προσβολές αρχίζουν να εμφανίζουν σημάδια ήδη εβδομάδες πριν. Αυτά τα συμπτώματα “προειδοποιούν διακριτικά” τα άτομα ότι ο κίνδυνος είναι μπροστά, αλλά αγνοούνται εύκολα. Ένα προειδοποιητικό σημάδι καρδιακής προσβολής μπορεί να εμφανιστεί, ενώ κάνετε μια δραστηριότητα τόσο απλή, όσο το περπάτημα.

Εάν δυσκολεύεστε να αναπνεύσετε ενώ περπατάτε, θα μπορούσε να είναι ένα προειδοποιητικό σημάδι για καρδιακή προσβολή

Ο δρ. Peter Bailey, ειδικός συνεργάτης στο Test Prep Insight, λέει ότι η δυσκολία στην αναπνοή ενώ περπατάτε μπορεί να είναι ένας σαφής δείκτης ότι μπορεί να εμφανίσετε καρδιακή προσβολή σύντομα: Εάν αισθάνεστε δύσπνοια, ή το σώμα σας αρχίζει να αναπνέει φυσικά με μικρές ρηχές αναπνοές, σχεδόν σαν να πασχίζετε να εισπνεύσετε αέρα μετά από μακροβούτι στην θάλασσα, σίγουρα θα μπορούσε να είναι ένα από τα πρώτα σημάδια καρδιακής προσβολής”.

Η δύσπνοια που προκύπτει με μια δραστηριότητα όπως το περπάτημα μπορεί να είναι ένα σημάδι ότι η καρδιά σας δεν αντλεί καλά το αίμα, λέει ο δρ. Chris Hanifin, καρδιοχειρουργός και καθηγητής στο Πανεπιστήμιο Seton Hall. Εάν ο καρδιακός μυς δεν μπορεί να αντλήσει αποτελεσματικά το αίμα, ένα μέρος του μπορεί να χάσει οξυγόνο και να οδηγήσει σε καρδιακή προσβολή.

Πρέπει επίσης να είστε σε επιφυλακή για άλλα σημάδια καρδιακής προσβολής

Εάν ο καρδιακός μυς δεν λαμβάνει αρκετό αίμα, πιθανότατα θα εμφανίσετε περισσότερα συμπτώματα από ό,τι απλά να έχετε κάποια δυσκολία στην αναπνοή. Ο δρ. Hanifin λέει ότι είναι σημαντικό να έχετε τον νου σας για πόνο στο στήθος: «Ο πόνος στο στήθος που σχετίζεται με δύσπνοια, ναυτία και/ή έντονη εφίδρωση είναι όλα προειδοποιητικά σημάδια καρδιακών προβλημάτων και πρέπει να διερευνηθούν. Είναι σημαντικό να αξιολογηθεί ο πόνος στο στήθος το συντομότερο δυνατό«.

Η δύσπνοια και η δυσφορία στο στήθος συμβαδίζουν συχνά, αλλά στην καρδιακή προσβολή, μπορεί να εμφανιστεί δυσκολία στην αναπνοή πριν καν εμφανιστεί ο τυπικός πόνος στο στήθος. Ο δρ. Bailey λέει επίσης ότι πολλοί ασθενείς παραπονιούνται για μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στα χέρια και τις παλάμες τους αμέσως πριν από καρδιακή προσβολή.

“Εάν περπατάτε και αρχίσετε να αισθάνεστε μυρμήγκιασμα στα χέρια σας ακολουθούμενο από σφίξιμο στο στήθος, ή στην περιοχή της μασχάλης, να είστε σε εγρήγορση”, λέει.

Όσον αφορά την πρόληψη βλαβών από καρδιακή προσβολή, «η έγκαιρη θεραπεία θα διατηρήσει όσο το δυνατόν περισσότερο τον καρδιακό ιστό και θα βοηθήσει στην αποφυγή της αναπηρίας», λέει ο δρ. Hanifin.

«Εάν παρατηρήσετε όλα αυτά τα συμπτώματα μιας καρδιακής προσβολής στον εαυτό σας, ή σε κάποιον άλλο, καλέστε αμέσως τις Πρώτες Βοήθειες. Στο νοσοκομείο, οι επαγγελματίες υγείας μπορούν να κάνουν εξετάσεις για να διαπιστώσουν εάν έχετε καρδιακό επεισόδιο και να αποφασίσουν την καλύτερη θεραπεία. Οι πιθανότητες επιβίωσης από καρδιακή προσβολή είναι καλύτερες όσο νωρίτερα ξεκινήσει η επείγουσα θεραπεία».

Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί επίσης να είναι σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας γενικά

Η δυσκολία στην αναπνοή μπορεί να μην είναι απλώς ένα σημάδι ενός εφάπαξ καρδιαγγειακού συμβάντος. Η δύσπνοια είναι ένα βασικό σημάδι καρδιακής ανεπάρκειας, η οποία συμβαίνει όταν η καρδιά είναι αδύναμη, ή έχει σοβαρή βλάβη και δεν μπορεί να παρέχει επαρκώς αίμα στο υπόλοιπο σώμα. Ένα καρδιακό επεισόδιο μπορεί να θέσει την καρδιά σας σε αυτήν την κατάσταση και ίσως να μην συνειδητοποιήσετε καν ότι είχατε πρόβλημα προτού διαγνωστείτε με καρδιακή ανεπάρκεια. Περίπου 1 στις 5 καρδιακές προσβολές είναι “σιωπηλές”.

Με την πάροδο του χρόνου, η καρδιακή ανεπάρκεια μπορεί να κάνει τις καθημερινές δραστηριότητες, όπως το περπάτημα, ένα πολύ δύσκολο έργο. Στα αρχικά στάδια της καρδιακής ανεπάρκειας, μπορεί να έχετε πρόβλημα αναπνοής μετά από άσκηση, μετά από ντύσιμο, ή ακόμα και περπατώντας μέσα στο σπίτι. Αλλά καθώς η καρδιά γίνεται πιο αδύναμη, μπορεί να αισθάνεστε χωρίς ανάσα ακόμη και όταν ξαπλώνετε. Επισκεφτείτε τον γιατρό σας άμεσα σε αυτές τις περιπτώσεις.

Πηγές: https://www.mayoclinic.org, https://www.cdc.gov, https://www.heart.org, https://www.webmd.com, https://bestlifeonline.com

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Θα μπορούσατε να αναγνωρίσετε μια “σιωπηλή” καρδιακή προσβολή αν σας συμβεί;

Νέες οδηγίες για την καρδιακή ανεπάρκεια. Η αντιμετώπιση της επιδεινούμενης μορφής

Κατά 50% μειωμένες πιθανότητες για καρδιακά αν τρώμε περισσότερο από αυτό το είδος τροφής!

Τα μάτια ίσως δείχνουν αν έχετε καρδιακή νόσο ή όχι: Τι θα παρατηρήσετε

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν