Νέες οδηγίες για την καρδιακή ανεπάρκεια. Η αντιμετώπιση της  επιδεινούμενης μορφής

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Η προσθήκη της επιδεινούμενης καρδιακής ανεπάρκειας ως ξεχωριστής κλινικής εκδήλωσης στην ταξινόμηση της νόσου. Η σημασία της για την πορεία της καρδιακής ανεπάρκειας και την έκβαση των ασθενών. Η συμπληρωματική αγωγή για τους ασθενείς.

Αναθεωρημένες κατευθυντήριες οδηγίες για την οξεία και την χρόνια καρδιακή ανεπάρκεια παρουσίασε η Ευρωπαϊκή Καρδιολογική Εταιρεία (ESC), στο πλαίσιο του πρόσφατου συνεδρίου ESC Congress 2021. Σε αυτές, αναγνωρίζεται για πρώτη φορά ως κλινική εκδήλωση η επιδεινούμενη καρδιακή ανεπάρκεια. Επιπλέον, συνιστάται η βερισιγουάτη (vericiguat) ως συμπληρωματική αγωγή, σε ασθενείς οι οποίοι διατρέχουν κίνδυνο επιδείνωσης και επανανοσηλείας.

Οι κατευθυντήριες οδηγίες αναφέρουν ότι η αγωγή με βερισιγουάτη μπορεί να ακολουθείται στην περίπτωση ασθενών με μειωμένο κλάσμα εξώθησης και στάδιο νόσου ΙΙ έως IV κατά NYHA.

Οι ασθενείς αυτοί πρέπει να εμφανίζουν επιδείνωση της καρδιακής ανεπάρκειας, παρά την αγωγή με έναν αναστολέα μετατρεπτικού ενζύμου αγγειοτενσίνης ή αναστολέα υποδοχέων αγγειοτενσίνης-νεπριλυσίνης, έναν β-αναστολέα και έναν ανταγωνιστή των μεταλλοκορτικοειδών υποδοχέων, για να μειωθεί ο κίνδυνος καρδιαγγειακού θανάτου ή νοσηλείας για καρδιακή ανεπάρκεια.

«Η επίσημη αναγνώριση της επιδεινούμενης καρδιακής ανεπάρκειας και η ένταξή της στις σημαντικές αυτές κατευθυντήριες οδηγίες σηματοδοτούν μεγάλη αλλαγή στην αντιμετώπιση ασθενών με επείγουσα ανάγκη για καλύτερα θεραπευτικά αποτελέσματα», δήλωσε ο καθηγητής Piotr Ponikowski, διευθυντής στο Ινστιτούτο Καρδιολογικών Παθήσεων της Ιατρικής Σχολής του Βρότσουαφ στην Πολωνία.

Όπως εξήγησε, στην περίπτωση της καρδιακής ανεπάρκειας, ο χαρακτηρισμός χρόνια νόσος δεν σημαίνει σταθερή νόσος. Τα συμπτώματα μπορεί να κλιμακωθούν και ο ασθενής να εμφανίσει επιδείνωση. Σε τέτοια περίπτωση θα απαιτηθεί είτε νοσηλεία είτε εξωνοσοκομειακή αγωγή με ενδοφλέβια χορήγηση διουρητικών.

«Το περίπου 56% των ασθενών αυτών θα νοσηλευτούν εκ νέου σε διάστημα 30 ημερών από την εμφάνιση ενός τέτοιου επεισοδίου, αντιμετωπίζοντας αυξημένο κίνδυνο καρδιαγγειακού θανάτου», πρόσθεσε. «Γι’ αυτό τον λόγο, ο τρόπος με τον οποίο διαχειριζόμαστε την καρδιακή ανεπάρκεια έπρεπε να αλλάξει, καθώς προσπαθούμε να ανακόψουμε την καθοδική πορεία στην εξέλιξη της νόσου σε μεγάλο αριθμό ασθενών».

Η επιδεινούμενη καρδιακή ανεπάρκεια

Η επιδεινούμενη καρδιακή ανεπάρκεια (decompensated HF) αναγνωρίστηκε ως κλινική εκδήλωση στην διακήρυξη συναίνεσης (consensus statement) Universal Definition and Classification of Heart Failure. Πρόκειται για έκθεση/έγγραφο που συνυπογράφουν:

  • Η Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας της Αμερικής (HFSA)
  • Η Ένωση Καρδιακής Ανεπάρκειας της Ευρωπαϊκής Καρδιολογικής Εταιρείας (HFA/ESC)
  • Η Ιαπωνική Εταιρεία Καρδιακής Ανεπάρκειας (JHFS)
  • Η Συντακτική Επιτροπή του Universal Definition of Heart Failure

Στη δήλωση αυτή σημειώνεται ότι έχει ζωτική σημασία η αναγνώριση του σταδίου της  καρδιακής ανεπάρκειας ενός ασθενούς, αλλά και της κλινικής του πορείας. Αυτή μπορεί να είναι βελτιούμενη, στάσιμη, επίμονη ή επιδεινούμενη. Και τα δύο είναι απαραίτητα, ώστε να επιλέγεται η βέλτιστη θεραπευτική αγωγή και στρατηγική μείωσης του κινδύνου που διατρέχει.

Νωρίτερα εφέτος (τον Απρίλιο) την βερισιγουάτη είχε εντάξει στις κατευθυντήριες οδηγίες της και η Καναδική Εταιρεία Καρδιάς & Αγγείων. Σε αυτές εντάχθηκε ως  συνιστώμενη θεραπεία για ασθενείς που εμφανίζουν συμπτώματα επιδείνωσης της καρδιακής ανεπάρκειας έως και έξι μήνες μετά από τη νοσηλεία τους.

Φωτογραφία: iStock