Τα μάτια ίσως δείχνουν αν έχετε καρδιακή νόσο ή όχι: Τι θα παρατηρήσετε

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
μάτια
Τα καρδιαγγειακά νοσήματα μπορεί να παράγουν έναν βιοδείκτη, που οι γιατροί μπορούν να βρουν σε μια οφθαλμολογική εξέταση, διαπιστώνει μια πρόσφατη μελέτη.

Ερευνητές στο Shiley Eye Institute στο UC San Diego Health λένε ότι μια τομογραφία οπτικής συνοχής (optical coherence tomography, ή OCT) μπορεί να είναι σε θέση να ανιχνεύσει καρδιαγγειακή νόσο μέσω μικροσκοπικών βλαβών στον αμφιβληστροειδή του ατόμου.

Πώς συνδέεται η καρδιακή νόσος με τα μάτια

“Τα μάτια είναι ένα παράθυρο για την υγεία μας και πολλές ασθένειες μπορεί να εκδηλωθούν στα μάτια. Οι καρδιαγγειακές παθήσεις δεν αποτελούν εξαίρεση, λέει ο επικεφαλής συγγραφέας της έρευνας, δρ. Mathieu Bakhoum, χειρουργός αμφιβληστροειδούς στο UC San Diego Health.

Η ισχαιμία, η οποία είναι η μειωμένη ροή αίματος που προκαλείται από καρδιακές παθήσεις, μπορεί να οδηγήσει σε ανεπαρκή ροή αίματος στο μάτι. Αυτό με την σειρά του μπορεί να προκαλέσει τον θάνατο των κυττάρων του αμφιβληστροειδούς, αφήνοντας πίσω ένα μόνιμο σημάδι. Ονομάσαμε αυτό το σημάδι ‘ισχαιμικές υπερ -αγγειακές βλάβες του αμφιβληστροειδούς‘ (retinal ischemic perivascular lesions, ή RIPL). Εν συνεχεία αναζητήσαμε να προσδιορίσουμε εάν αυτό το εύρημα θα μπορούσε να χρησιμεύσει ως βιοδείκτης για καρδιαγγειακές παθήσεις”, διευκρίνισε ο ίδιος.

Περισσότερες αλλοιώσεις στα μάτια αυξάνουν τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων

Για τις ανάγκες της έρευνας, οι επιστήμονες ανέλυσαν αρχεία ασθενών που έλαβαν σαρώσεις OCT μεταξύ Ιουλίου 2014 και 2019. Η μία ομάδα περιείχε 84 ασθενείς που διαγνώστηκαν με καρδιακές παθήσεις και η άλλη ομάδα 76 υγιή άτομα (ομάδα ελέγχου). Μεταξύ των μελών της ομάδας με καρδιακές παθήσεις, οι ερευνητές εντόπισαν περισσότερα RIPL στον αμφιβληστροειδή, γεγονός που οδήγησε την ομάδα να πιστέψει ότι η καρδιαγγειακή νόσος συνδέεται με τον αυξανόμενο αριθμό RIPL.

“Ο μοναδικός τρόπος με τον οποίο μπορούμε να απεικονίσουμε τα μικρότερα αιμοφόρα αγγεία του σώματος είναι στο μάτι. Ο αμφιβληστροειδής συγκεκριμένα παρέχει σημαντικά στοιχεία για τις δυσμενείς επιπτώσεις των καρδιαγγειακών προβλημάτων, όπως η υψηλή αρτηριακή πίεση”, αναφέρει ο δρ. Anthony DeMaria.

“Ελπίζω ότι η παρουσία RIPL στο μάτι θα χρησιμεύσει ως δείκτης για καρδιαγγειακές παθήσεις, όταν εξετάζουμε τους παράγοντες κινδύνου ενός ασθενή για καρδιακές παθήσεις, ή όταν οι ασθενείς υποβάλλονται σε αξιολόγηση για την ύποπτη παρουσία καρδιακών παθήσεων”, πρόσθεσε ο ίδιος.

Συνήθως, ο κίνδυνος καρδιακής νόσου ενός ατόμου μπορεί να ανιχνευθεί μέσω μιας μεθόδου, που ονομάζεται Υπολογισμός Κινδύνου ASCVD (Atherosclerotic Cardiovascular Disease Risk score calculator) και βασίζεται σε κατευθυντήριες γραμμές που καθορίζονται σε εθνικό επίπεδο από το Αμερικανικό Κολέγιο Καρδιολογίας. Η μέθοδος αυτή μπορεί να αξιολογήσει τον κίνδυνο ενός ατόμου για καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο μέσα στα επόμενα 10 χρόνια. Σύμφωνα με την μελέτη, ο αυξημένος βαθμός κινδύνου από την ASCVD συνδέεται με την ύπαρξη μεγαλύτερου αριθμού RIPL.

«Τα άτομα με χαμηλές και οριακές βαθμολογίες ASCVD είχαν χαμηλό αριθμό RIPL στα μάτια τους, αλλά καθώς αυξήθηκε ο κίνδυνος ASCVD, αυξήθηκε και ο αριθμός των RIPL», λέει ο δρ. Bakhoum.

Οι οφθαλμικές εξετάσεις μπορεί να οδηγήσουν σε πιο έγκαιρη θεραπεία για καρδιακή νόσο

Ο δρ. DeMaria λέει ότι ο εντοπισμός RIPL θα μπορούσε να οδηγήσει σε πιο έγκαιρες διαγνώσεις καρδιαγγειακών παθήσεων, επιτρέποντας στους ασθενείς να λάβουν καλύτερη θεραπεία και προληπτικά μέτρα. Αυτό μπορεί ακόμη και να μειώσει τον αριθμό των καρδιακών προσβολών, ή εγκεφαλικών επεισοδίων.

Οι γιατροί συνιστούν στους ασθενείς με αυξημένο αριθμό RIPL να επισκεφθούν καρδιολόγο. Οι ερευνητές προσθέτουν ότι ο στόχος τους είναι να καταστούν οι RIPL επίσημοι βιολογικοί δείκτες για καρδιαγγειακές παθήσεις και ότι ο αριθμός των RIPL θα πρέπει να αποτελεί μέρος της βαθμολογίας κινδύνου ASCVD.

“Σε παγκόσμιο επίπεδο, οι καρδιαγγειακές παθήσεις είναι η νούμερο ένα αιτία θανάτου και δυστυχώς πολλοί άνθρωποι δεν γνωρίζουν ότι μπορεί να έχουν καρδιακά προβλήματα. Το κλειδί για την πρόληψη είναι η έγκαιρη διάγνωση και θεραπεία. Ελπίζουμε ότι με τον προσδιορισμό των RIPL ως δείκτη καρδιαγγειακών παθήσεων, οι γιατροί θα είναι σε θέση να εντοπίσουν καρδιακά προβλήματα προτού συμβεί ένα καταστροφικό γεγονός, όπως καρδιακή προσβολή, ή εγκεφαλικό επεισόδιο”, αναφέρει ο δρ. Bakhoum.

Η έρευνα δημοσιεύθηκε στο επιστημονικό περιοδικό The Lancet’s EClinical Medicine.

Πηγές: https://www.thelancet.com, https://www.studyfinds.org

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ελληνική έρευνα: Αυξημένος κίνδυνος για καρδιακά από αυτά τα τρόφιμα που όλοι καταναλώνουμε καθημερινά

Καρδιακή ανακοπή: Το πιο κοινό σύμπτωμα λίγα λεπτά πριν ΔΕΝ είναι ο πόνος στο στήθος – Τι νιώθει το 60% των ασθενών

“Καμπανάκι” για πρόβλημα στην καρδιά αν αισθανθείτε έτσι τα πόδια σας

Σημάδι ύπουλης και θανατηφόρας καρδιακής νόσου αν τα νύχια σας αρχίσουν να είναι έτσι