Παχυσαρκία: Υπέρβαρος ο ένας στους τρεις ανθρώπους – Βρείτε ΕΔΩ αν ο δικός σας ΔΜΣ είναι πάνω από το όριο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχυσαρκία
Σε μια ένδειξη ότι η επιδημία της παχυσαρκίας έχει εξαπλωθεί επικίνδυνα σε όλο τον κόσμο, μια νέα μελέτη δείχνει ότι δύο δισεκατομμύρια άτομα του παγκόσμιου πληθυσμού είναι παχύσαρκοι, ή υπέρβαροι.

Τα διάφορα προβλήματα υγείας που συνδέονται με την παχυσαρκία έχουν φέρει κατακόρυφη αύξηση στους θανάτους από αυτά, ακόμη και σε άτομα τα οποία δεν θεωρούνται παχύσαρκα με βάση τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) που τους χαρακτηρίζει.

Ως υπέρβαρο ορίζεται ένα άτομο με ΔΜΣ>25 και παχύσαρκο ένα άτομο με ΔΜΣ>30. Υπολογίστε τον δικό σας ΔΜΣ με το μοναδικό online εργαλείο του Iatropedia, με ένα κλικ ΕΔΩ.

“Το υπερβολικό σωματικό βάρος είναι ένα από τα πιο επείγοντα προβλήματα δημόσιας υγείας της εποχής μας, επηρεάζοντας σχεδόν έναν στους τρεις ανθρώπους”, δήλωσε ο επικεφαλής συγγραφέας της μελέτης, δρ Ashkan Afshin. Είναι επίκουρος καθηγητής παγκόσμιας υγείας στο Ινστιτούτο Μέτρησης και Αξιολόγησης Υγείας στο Πανεπιστήμιο της Ουάσιγκτον στο Σιάτλ των ΗΠΑ.

Το πολύ ανησυχητικό είναι ότι από τους 4 εκατομμύρια θανάτους που αποδόθηκαν στο υπερβολικό σωματικό βάρος μέσα το 2015, το 40% αφορούσε άτομα των οποίων ο Δείκτης Μάζας Σώματος ήταν χαμηλότερος από το όριο που ορίζει την παχυσαρκία (ΔΜΣ 30 και πάνω). Αυτό σημαίνει ότι ακόμα και τα άτομα που, σύμφωνα με τον προσωπικό τους ΔΜΣ, θεωρούνται απλά υπέρβαρα (δηλαδή 25<ΔΜΣ<30) κινδυνεύουν να πεθάνουν από προβλήματα υγείας που συνδέονται με το σωματικό τους βάρος.

Η μελέτη, που βασίστηκε σε δεδομένα από 195 χώρες, υποδηλώνει ότι υπάρχει “αυξανόμενη και ενοχλητική παγκόσμια κρίση δημόσιας υγείας” εξαιτίας του υπέρβαρου και της παχυσαρκίας, όπως χαρακτηριστικά ανέφεραν οι συντάκτες της.

“Οι άνθρωποι που δεν τους απασχολεί η αύξηση του σωματικού τους βάρους το κάνουν με δική τους ευθύνη, διατρέχοντας κίνδυνο καρδιαγγειακών παθήσεων, διαβήτη, καρκίνου και άλλων απειλητικών για τη ζωή παθήσεων”, δήλωσε ο επίσης συγγραφέας της μελέτης, δρ Christopher Murray, διευθυντής του Ινστιτούτου.

Οι αριθμοί σοκάρουν

Τα 2,2 δισεκατομμύρια υπέρβαρα και παχύσαρκα άτομα το 2015 περιλάμβαναν σχεδόν 108 εκατομμύρια παιδιά και σχεδόν 700 εκατομμύρια ενήλικες που ήταν παχύσαρκοι. Τα ποσοστά παχυσαρκίας έχουν διπλασιαστεί σε περισσότερες από 70 χώρες από το 1980 και αυξάνονται συνεχώς στα περισσότερα άλλα έθνη, σύμφωνα με τους συγγραφείς της μελέτης.

Το ποσοστό παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών είναι χαμηλότερο από αυτό των ενηλίκων, αλλά ο ρυθμός αύξησης της παιδικής παχυσαρκίας σε πολλές χώρες είναι μεγαλύτερος από εκείνον των ενηλίκων, ανέφεραν οι ερευνητές.

Μεταξύ των 20 πιο πυκνοκατοικημένων χωρών στον κόσμο, το υψηλότερο επίπεδο παχυσαρκίας μεταξύ των παιδιών και των νέων ενηλίκων ήταν στις Ηνωμένες Πολιτείες, σχεδόν 13%. Η Αίγυπτος είχε το υψηλότερο ποσοστό παχυσαρκίας ενηλίκων, περίπου στο 35%. Τα χαμηλότερα ποσοστά παχυσαρκίας ενηλίκων ήταν στο Μπαγκλαντές και στο Βιετνάμ, με 1%.

Η Κίνα, με 15,3 εκατομμύρια, και η Ινδία, με 14,4 εκατομμύρια, είχε τον μεγαλύτερο αριθμό παχύσαρκων παιδιών. Οι ΗΠΑ, με 79,4 εκατομμύρια και η Κίνα, με 57,3 εκατομμύρια, είχαν τον μεγαλύτερο αριθμό παχύσαρκων ενηλίκων το 2015.

Τα ευρήματα δημοσιεύθηκαν στις 12 Ιουνίου στο επιστημονικό περιοδικό New England Journal of Medicine.

http://www.upi.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Τάση προς παχυσαρκία: Τι ρόλο παίζει η ώρα που κοιμάστε

Κληρονομική κατά 40% η παιδική παχυσαρκία λένε οι επιστήμονες – Τι εννοούν

Καρδιά: Η κατάθλιψη την πλήττει το ίδιο με την χοληστερίνη και την παχυσαρκία [vid]

Το πιο παχύσαρκο παιδί στον κόσμο: Δραματική προσπάθεια να χάσει κιλά και να σωθεί η ζωή του! [vid, pics]

Παιδί 1,5 χρόνων ζυγίζει 32 κιλά και παίρνει 2 κιλά/μήνα – Έκκληση βοήθειας στον Ερντογάν κάνουν οι γονείς! [vid]