Κληρονομική κατά 40% η παιδική παχυσαρκία λένε οι επιστήμονες – Τι εννοούν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παιδική παχυσαρκία
Κατά μέσο όρο το 40% του σωματικού βάρους ενός παιδιού (δηλαδή η πιθανότητα να είναι παχύ, ή όχι) κληρονομείται από τους γονείς του, σύμφωνα με μια νέα βρετανική επιστημονική μελέτη.

Εν ολίγοις, όσον αφορά την παιδική παχυσαρκία, όσο πιο παχύ είναι ένα παιδί, τόσο περισσότερο ευθύνεται η κληρονομική προδιάθεση που πήρε από τους γονείς του.

Για τα πιο λεπτά παιδιά το βάρος τους οφείλεται μόνο κατά 10% σε κάθε έναν από τους δύο γονείς (συνολικά 20%). Το ποσοστό ανεβαίνει σχεδόν στο 30% για τα πιο παχιά παιδιά, συνεπώς για τα πιο παχύσαρκα παιδιά ο κληρονομικός παράγων και από τους δύο γονείς μπορεί να φθάσει συνολικά στο 60%.

Οι ερευνητές του Πανεπιστημίου του Σάσεξ, με επικεφαλής τον καθηγητή Πίτερ Ντόλτον, που έκαναν τη σχετική δημοσίευση στο περιοδικό «Economics and Human Biology», ανέλυσαν στοιχεία για περίπου 100.000 παιδιά και τους γονείς τους σε έξι χώρες διαφόρων ηπείρων (ΗΠΑ, Βρετανία, Κίνα, Ινδονησία, Ισπανία, Μεξικό).

Οι επιστήμονες υπολόγισαν ότι κατά μέσο όρο ο Δείκτης Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) (η αναλογία βάρους προς ύψος) ενός παιδιού κατά μέσο όρο οφείλεται κατά περίπου 20% στην μητέρα και κατά 20% στον πατέρα του, άρα συνολικά 40% και από τους δύο. Διαπιστώθηκε ότι τα ευρήματα είναι παρεμφερή σε όλο τον κόσμο, ανεξάρτητα από το επίπεδο οικονομικής και βιομηχανικής ανάπτυξης μιας χώρας.

>>>Ιδανικό βάρος: Πόσα κιλά πρέπει να είστε ανάλογα με το ύψος σας<<<

«Τα ευρήματά μας δείχνουν ότι η παχυσαρκία μεταδίδεται από γενιά σε γενιά τόσο στις ανεπτυγμένες όσο και στις αναπτυσσόμενες χώρες» δήλωσε ο Ντόλτον. «Θα πρέπει να ξανασκεφθούμε το βαθμό στον οποίο η παχυσαρκία είναι το αποτέλεσμα οικογενειακών παραγόντων και της γενετικής κληρονομιάς μας, παρά των αποφάσεων που παίρνουν τα ίδια τα άτομα στη ζωή τους», πρόσθεσε.

Από το ΑΠΕ-ΜΠΕ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παιδική παχυσαρκία: Οι δύο βασικοί παράγοντες που μπορείτε να προλάβετε

Παιδική παχυσαρκία: Τρεις ένοχοι παράγοντες που δεν φαντάζονται οι γονείς

Παιδική παχυσαρκία: Ποια απλή καθημερινή συνήθεια προστατεύει το παιδί

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν