Ω3 μύθος ή πραγματικότητα για καλή υγεία;

  • Iatropedia
Μέχρι πρόσφατα όλοι γνώριζαν ότι τα Ω3 λιπαρά οξέα, καταπολεμούσαν εκτός από τους κινδύνους της καρδιάς, και την άνοια στους ηλικιωμένους. Πολλοί έλεγαν μάλιστα ότι καλό θα είναι να καταναλώνουμε ψάρια που είναι πλούσια σε Ω3, όπως ο σολομός και οι σαρδέλες, για να διατηρούμε τον εγκέφαλο μας, σε “εγρήγορση”. Τώρα μια νέα επιστημονική έρευνα θεωρεί πως τα Ω3 είναι μάλλον χάσιμο χρόνου για την καταπολέμηση της άνοιας στους ηλικιωμένους.

Η μελέτη των επιστημόνων που δημοσιεύτηκε στο περιοδικό της Εθνικής Ακαδημίας Επιστημών των ΗΠΑ (PNAS), έγινε σε 3.500 ανθρώπους και διήρκεσε σχεδόν 4 χρόνια. Οι ερευνητές διαπίστωσαν ότι ακόμη και τα Ω3 που λαμβάνονται μέσω συμπληρωμάτων διατροφής (χαπάκια) δεν προσφέρουν μεγαλύτερη προστασία από ό,τι τα εικονικά χάπια (πλασέμπο).

Οι ίδιοι οι επιστήμονες πάντως τονίζουν, ότι θα χρειαστούν κι άλλες μακρόχρονες έρευνες για να υπάρξουν οριστικά συμπεράσματα. Κυρίως πρέπει να διευκρινισθεί κατά πόσον είναι δυνατό να υπάρξει όφελος για τον εγκέφαλο, αν τα Ω3 λαμβάνονται για ακόμα μεγαλύτερο χρονικό διάστημα, άνω των τριάμισι ετών.

Τα λιπαρά οξέα έχουν συνδεθεί με τη μείωση του καρδιαγγειακού κινδύνου και οι ειδικοί συμβουλεύουν ότι μία υγιής δίαιτα πρέπει να περιλαμβάνει τουλάχιστον δύο μερίδες ψαριού την εβδομάδα, εκ των οποίων η μία να αφορά λιπαρό ψάρι. Όμως τα επιστημονικά στοιχεία αναφορικά με την ωφέλεια των Ω3 για τον εγκέφαλο και την καταπολέμηση της γεροντικής άνοιας είναι μέχρι τώρα πιο αμφισβητούμενα και η νέα έρευνα δείχνει ότι τελικά μάλλον δεν υπάρχει κάποιο όφελος.

Σύμφωνα με τους ερευνητές, οι συμμετέχοντες που έπαιρναν Ω3, δεν είχαν καλύτερες επιδόσεις στα μνημονικά και άλλα νοητικά τεστ σε σχέση με όσους είχαν πάρει απλώς ένα εικονικό χάπι (πλασέμπο). “Δεν φαίνεται να υπάρχει κάποιο όφελος για τη νοητική υγεία των ηλικιωμένων από τη λήψη διατροφικών συμπληρωμάτων με ωμέγα3. Έτσι, οι ενδείξεις είναι απογοητευτικές, προς το παρόν, όμως παραμένει ανοιχτό το ερώτημα κατά πόσον μία πιο μακρόχρονη έρευνα θα έδειχνε άλλο αποτέλεσμα”, δήλωσε ο ερευνητής Άλαν Ντάνγκουρ της Σχολής Υγιεινής και Τροπικής Ιατρικής του Λονδίνου. Συμπλήρωσε όμως ότι “το ψάρι αποτελεί σημαντικό μέρος μιας υγιεινής διατροφής”.

Μία άλλη επιστημονική έρευνα, που έγινε σε 12.500 ανθρώπους με μέση ηλικία 64 ετών και δημοσιεύθηκε στο ιατρικό περιοδικό «New England Journal of Medicine», κατέληξε στο συμπέρασμα ότι στους ανθρώπους που έχουν διαβήτη τύπου 2 ή προ-διαβήτη, δηλαδή είναι αυξημένο το επίπεδο του σακχάρου στο αίμα τους, η λήψη Ω3 λιπαρών οξέων δεν βοηθά στην πρόληψη των εμφραγμάτων και των εγκεφαλικών.

Όπως έδειξε η μελέτη, όσοι έπαιρναν 900 μιλιγκράμ Ω3 καθημερινά, δεν είχαν λιγότερες πιθανότητες μέσα σε χρονικό διάστημα έξι ετών να πάθουν έμφραγμα ή εγκεφαλικό ή να πεθάνουν από αυτό, σε σχέση με όσους είχαν πάρει μόνο εικονικό χάπι (πλασέμπο).

Προηγούμενες επιδημιολογικές έρευνες έχουν δείξει ότι η τακτική λήψη Ω3 από το ψάρι ή με χάπι μειώνει τον καρδιαγγειακό κίνδυνο, αλλά φαίνεται πως αυτό δεν συμβαίνει στους διαβητικούς.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ:

μάθετε τα πάντα για το έμφραγμα στην κατηγορία του iatropedia

μάθετε τα πάντα για το ζάκχαρο και τον διαβήτη στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

μάθετε τα πάντα για τη νόσο Αλτσχάιμερ στην εγκυκλοπαίδεια του iatropedia

άνοια: συμπτώματα και αιτίες

η θεραπεία της άνοιας

η πολλή φρουκτόζη μας …χαζεύει

βάζετε στόχους στη ζωή σας, προστατεύει από την άνοια