Με πόσο περπάτημα την ημέρα μειώνεται 30% ο κίνδυνος καρδιακής νόσου

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
περπάτημα
Η απλή δραστηριότητα του περπατήματος έχει πολλά ισχυρά οφέλη για την υγεία. Όταν γίνεται σωστά, αποτελεί κλειδί για την απώλεια βάρους, την μείωση της αρτηριακής πίεσης και της χοληστερόλης και την ενίσχυση της μνήμης, καθώς και την μείωση του κινδύνου για καρδιακές παθήσεις, διαβήτη, καρκίνο και άλλα.

Την επόμενη φορά που θα κάνετε ιατρικό έλεγχο, μην εκπλαγείτε αν ο γιατρός σας σας συνταγογραφήσει… περπάτημα.

Ναι, αυτή η απλή δραστηριότητα που κάνετε από τότε που ήσασταν περίπου ενός έτους χαρακτηρίζεται ως “το πιο κοντινό πράγμα που έχουμε σε ένα θαυματουργό φάρμακο”, σύμφωνα με τα λόγια του δρ. Thomas Frieden, διευθυντή του αμερικανικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CDC).

Το περπάτημα μπορεί να έχει μεγαλύτερο αντίκτυπο στον κίνδυνο ασθένειας και σε διάφορες καταστάσεις υγείας από οποιαδήποτε άλλη θεραπεία που είναι άμεσα διαθέσιμη σε εσάς. Επιπλέον, είναι δωρεάν και πρακτικά δεν έχει αρνητικές παρενέργειες.

Με πόσο περπάτημα μειώνεται κατακόρυφα ο κίνδυνος για την καρδιά

Με μόλις 2,5 ώρες περπάτημα την εβδομάδα (δηλαδή μόλις 21 λεπτά την ημέρα!) μπορείτε να μειώσετε τον κίνδυνο καρδιακών παθήσεων κατά 30%!

Επιπλέον, το περπάτημα έχει αποδειχθεί ότι μειώνει και τον κίνδυνο διαβήτη, καρκίνου, την αρτηριακή πίεση και τη χοληστερόλη και σας κρατά πιο υγιείς διανοητικά.

Ακόμη και μια γρήγορη εκδρομή ενός λεπτού αποδίδει. Μια μελέτη του πανεπιστημίου της Γιούτα το 2014 έδειξε, ότι για κάθε λεπτό γρήγορου περπατήματος που έκαναν γυναίκες κατά τη διάρκεια της ημέρας, μείωσαν τον κίνδυνο παχυσαρκίας κατά 5%.

“Μπόνους” η καλύτερη κοινωνικοποίηση και ασφάλεια της γειτονιάς!

Κοινωνικοί επιστήμονες ανακάλυψαν ότι όσο περισσότεροι άνθρωποι βγαίνουν στους δρόμους, τα ποσοστά εγκληματικότητας στη γειτονιά μειώνονται και η τοπική οικονομία βελτιώνεται. Είναι επίσης ένας υπέροχος τρόπος για να γνωρίσετε νέους ανθρώπους και να συνδεθείτε με γείτονες. Κάντε μια βόλτα μετά το δείπνο. Μπορεί να προωθήσει την καλύτερη επικοινωνία, να μειώσει τα προβλήματα συμπεριφοράς και να βελτιώσει διάθεσή σας.

Άλλωστε, μια σειρά από μελέτες έχει δείξει ότι το περπάτημα είναι εξίσου αποτελεσματικό με τα φάρμακα για την μείωση της κατάθλιψης. Μπορεί επίσης να βοηθήσει στην ανακούφιση από το καθημερινό άγχος, διότι αυξάνει τα επίπεδα ενδορφινών.

Μην περιμένετε λοιπόν το επόμενο ραντεβού με τον γιατρό σας για να… κινηθείτε. Φορέστε άνετα παπούτσια, βγείτε έξω και ανακαλύψτε ξανά τις χαρές του περπατήματος.

Πηγή: https://www.health.harvard.edu

φωτό: iStock

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Πάρα πολλά εμφράγματα “ξεκινούν” εβδομάδες πριν το συμβάν: Προσοχή αν αντιληφθείτε αυτό στο περπάτημα

Αδυνάτισμα μόνο με περπάτημα: Αναλυτικό πρόγραμμα, απόσταση και θερμίδες [πίνακες]

Απρόσμενα σημάδια που δεν πάει ο νους σας ότι είναι “καμπανάκι” για καρδιά

Παλμοί καρδιάς: Τι συμβαίνει αν η καρδιά ξαφνικά χτυπάει γρήγορα ή δυνατά

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν