Απρόσμενα σημάδια που δεν πάει ο νους σας ότι είναι “καμπανάκι” για καρδιά

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
καρδιά
Τα κλασικά σημάδια καρδιακών προβλημάτων (σφίξιμο, πίεση και πόνος στο στήθος) δεν είναι σε καμία περίπτωση τα μοναδικά.

Πολλοί συχνά αποτυγχάνουν να συνδέσουν άλλα συμπτώματα που βιώνουν με την πραγματική τους αιτία: την καρδιά.

Αυτό μπορεί να έχει ως αποτέλεσμα την αποτυχία να λάβουν τη βοήθεια που χρειάζονται για ένα επείγον καρδιακό πρόβλημα, όπως έμφραγμα, εγκεφαλικό, ή μια κρίσιμη καθυστέρηση στη διάγνωση και θεραπεία πιθανής καρδιακής νόσου.

“Οι περισσότεροι άνθρωποι γνωρίζουν το σώμα τους καλύτερα από οποιονδήποτε γιατρό. Γενικά, εάν αισθάνεστε συνεχώς ότι κάτι δεν πάει καλά, ή δεν είναι αυτό που έχετε συνηθίσει, αυτό απαιτεί ιατρική φροντίδα”, λέει ο δρ. Parag Joshi, καρδιολόγος στο Johns Hopkins Ciccarone Center for the Prevention of Heart Disease.

Ολόκληρο το σώμα σας μπορεί να συμμετέχει στην αποστολή του μηνύματος ότι κάτι δεν πάει καλά με την καρδιά.

Άμεσα (αλλά απρόσμενα) σημάδια προβλημάτων στην καρδιά

Πολλά σωματικά σημάδια που σχετίζονται με την καρδιά συνδέονται στενά με την ανεπαρκή ροή αίματος μέσω των αρτηριών. Αλλά σημάδια, όπως τα παρακάτω, δεν μας ανησυχούν όσο θα έπρεπε.

  • Πόνος στο σαγόνι και στον αυχένα: Ο πόνος στο στήθος δεν επικεντρώνεται πάντα στην καρδιά. Είναι ανησυχητικό όταν από το στήθος αντανακλάται στο σαγόνι και τον λαιμό.
  • Ναυτία και φούσκωμα: Ειδικά οι γυναίκες συχνά περιγράφουν αυτού του είδους την ενόχληση, η οποία μπορεί να περιλαμβάνει εμετό, πριν αισθανθούν πόνο στο στήθος.
  • Συνολική κόπωση: Όταν η καρδιά σας δεν λειτουργεί αποτελεσματικά, λιγότερο αίμα ρέει στους πνεύμονες και στους μύες σας. Η δύσπνοια και η κούραση, όταν κάνετε καθημερινές δραστηριότητες, όπως το ανέβασμα σκαλοπατιών είναι “καμπανάκι” προβλήματος.

Ποια σημάδια καρδιακής νόσου μπορεί να ανιχνεύσει ένα τεστ;

Ο έλεγχος μπορεί να αποκαλύψει δείκτες για καρδιακές παθήσεις που δεν έχουν ορατά συμπτώματα, όπως υψηλή αρτηριακή πίεση και υψηλή χοληστερόλη. Μια σάρωση για πιθανές εναποθέσεις ασβεστίου στις αρτηρίες μπορεί να είναι σωτήρια. Όλες αυτές οι εξετάσεις μπορούν να βοηθήσουν στον εντοπισμό ατόμων υψηλού κινδύνου που μπορούν να αντιμετωπιστούν κατάλληλα πριν από ένα σοβαρό συμβάν, λέει ο δρ. Parag Joshi.

Λιγότερο άμεσα σημάδια καρδιακών προβλημάτων

Ορισμένα προβλήματα μπορεί να έχουν ή να μην έχουν σαφείς συνδέσμους με καρδιακές παθήσεις, αλλά αξίζουν έναν έλεγχο καρδιάς, ειδικά εάν έχετε άλλους παράγοντες κινδύνου για καρδιακή νόσο.

  • Άπνοια ύπνου: Η στιγμιαία κατάρρευση του αεραγωγού διακόπτει την αναπνοή κατά τη διάρκεια του ύπνου και έχει συνδεθεί με υψηλή αρτηριακή πίεση και αυξημένο κίνδυνο καρδιακής προσβολής.
  • Δυσκολία επίτευξης, ή διατήρησης στύσης: Αν και οι άνδρες συχνά δεν συνδέουν τα προβλήματα στο κρεβάτι με την καρδιά, η στυτική δυσλειτουργία μπορεί να είναι ένα πολύ πρώιμο σημάδι της αρτηριακής βλάβης της καρδιακής νόσου. “Ένα πρόβλημα με τα αιμοφόρα αγγεία σας σε μια περιοχή του σώματος σχετίζεται με προβλήματα αιμοφόρων αγγείων σε μια άλλη περιοχή”, λέει ο δρ. Joshi.
  • Κράμπες, πόνος, ή μούδιασμα στις γάμπες όταν περπατάτε: Αυτός ο πόνος στα πόδια, ο οποίος γίνεται αισθητός όταν ασκείστε αλλά σταματά όταν αναπαύεστε, μπορεί να είναι σημάδι περιφερικής αγγειακής νόσου. Τα άτομα με αυτήν τη νόσο έχουν συχνά αθηροσκλήρωση (συσσώρευση καταστροφικής πλάκας στις αρτηρίες).

Πηγή: https://www.hopkinsmedicine.org

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Διατροφολόγοι υποστηρίζουν ότι αυτά είναι τα 4 καλύτερα φρούτα για την καρδιά

6 σημάδια ότι ο βήχας σας είναι σύμπτωμα καρδιακής νόσου

Παλμοί καρδιάς: Τι συμβαίνει αν η καρδιά ξαφνικά χτυπάει γρήγορα ή δυνατά

Τι είναι η καρδιακή δίαιτα: Τι ακριβώς προσφέρει – Ποιες τροφές επιτρέπονται και ποιες όχι

φωτό: iStock