Λύση στην παχυσαρκία με γαστρικό μπαλόνι που το καταπίνεις! Απώλεια 19% του αρχικού βάρους

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
γαστρικό μπαλόνι
Καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι για 4-5 μήνες και έτσι βοηθάει τους ασθενείς να τρώνε λιγότερο.

Μια νέα έρευνα έδειξε ότι ο συνδυασμός φαρμάκων κατά της παχυσαρκίας με ένα νέου τύπου γαστρικό μπαλόνι μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους για τα παχύσαρκα άτομα.

Τα ευρήματα, τα οποία παρουσιάστηκαν στο φετινό Ευρωπαϊκό Συνέδριο για την Παχυσαρκία (ECO) στο Δουβλίνο της Ιρλανδίας, υποδηλώνουν ότι η νέα μέθοδος είναι ένας ασφαλής, αποτελεσματικός και σχετικά απλός τρόπος απώλειας βάρους.

Το γαστρικό μπαλόνι ονόματι Allurion Balloon, που προς το παρόν δοκιμάζεται σε κλινικές δοκιμές, καταλαμβάνει χώρο στο στομάχι για να κάνει τους ασθενείς να αισθάνονται λιγότερη πείνα.

Η λιραγλουτίδη, ένας αγωνιστής των υποδοχέων του GLP-1, κάνει τους ανθρώπους να αισθάνονται λιγότερο πεινασμένοι και επιβραδύνει την κένωση του στομάχου, ώστε οι άνθρωποι να αισθάνονται κορεσμένοι (χορτάτοι) για μεγαλύτερο χρονικό διάστημα.

Αν και μπορεί να εμφανιστούν κάποιες παρενέργειες, όπως ναυτία, ειδικοί στον τομέα της βαριατρικής υποστηρίζουν, ότι αυτή η μέθοδος είναι ένας αποτελεσματικός τρόπος για να βοηθηθούν ορισμένα άτομα που πασχίζουν να χάσουν βάρος να επιτύχουν τους στόχους τους.

“Ο συνδυασμός των δύο τρόπων φαίνεται να αυξάνει την απώλεια βάρους σε αυτήν την μελέτη και μπορεί να είναι αποτελεσματικός για μια επιλεγμένη ομάδα ασθενών”, είπε ο δρ. Mir Ali, βαριατρικός χειρουργός και ιατρικός διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center στην Καλιφόρνια των ΗΠΑ.

Η φαρμακευτική αγωγή ενίσχυσε την ισχυρή απώλεια βάρους

Στο πλαίσιο της μελέτης, οι ερευνητές εξέτασαν την αποτελεσματικότητα και την ασφάλεια του συνδυασμού του Allurion Balloon και της λιραγλουτίδης σε 181 άτομα.

Ο δρ. Wajahat Mehal, καθηγητής ιατρικής ειδικός σε πεπτικές ασθένειες και διευθυντής του προγράμματος Yale Fatty Liver Disease Program και του Yale Metabolic Health and Weight Loss Program στο Yale Medicine, λέει ότι:

  1. Το γαστρικό μπαλόνι Allurion, το οποίο είναι περίπου στο μέγεθος ενός χαπιού, καταπίνεται.
  2. Στη συνέχεια γεμίζει με νερό μόλις φτάσει στο στομάχι και επεκτείνεται στο μέγεθος ενός γκρέιπφρουτ.
  3. Συνήθως παραμένει στο στομάχι του ασθενούς για 15 έως 17 εβδομάδες, χρονικό διάστημα μετά από το οποίο αποβάλλεται φυσιολογικά.

Όλοι οι ασθενείς άρχισαν να λαμβάνουν λιραγλουτίδη σε κάποιο σημείο μεταξύ ενός και 4 μηνών μετά την τοποθέτηση του μπαλονιού στο στομάχι τους.

Οι ασθενείς άρχισαν να παίρνουν λιραγλουτίδη, επειδή δεν ήταν ικανοποιημένοι με την απώλεια βάρους ή ένιωθαν ότι ο κορεσμός τους που προκλήθηκε από το μπαλόνι είχε μειωθεί.

Όλοι οι ασθενείς παρακολουθήθηκαν για τουλάχιστον 6 μήνες.

Η ερευνητική ομάδα διαπίστωσε ότι:

  • το γαστρικό μπαλόνι Allurion είναι μια πολύ αποτελεσματική θεραπεία απώλειας βάρους και
  • όταν συνδυάζεται με λιραγλουτίδη, μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους

Μετά από 4 μήνες που είχαν το γαστρικό μπαλόνι στο στομάχι τους, οι συμμετέχοντες έχασαν, κατά μέσο όρο:

  • 13 κιλά και το 14% του αρχικού σωματικού τους βάρους
  • το 74% του υπερβολικού τους βάρους και μείωσαν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) τους κατά 4,5 kg/m2

Διαβάστε επίσης: Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Τι σημαίνει το αποτέλεσμά σου

Μετά την απέκκριση του μπαλονιού, οι ασθενείς συμβουλεύτηκαν να ακολουθήσουν την μεσογειακή διατροφή για τουλάχιστον έξι μήνες.

Όταν ολοκλήρωσαν τη θεραπεία λιραγλουτίδης (η μέση διάρκεια θεραπείας ήταν 4 μήνες) οι συμμετέχοντες είχαν χάσει, κατά μέσο όρο:

  • 18 κιλά και το 19% του αρχικού σωματικού τους βάρους
  • το 99% του υπερβολικού τους βάρους και είχαν μειώσει τον ΔΜΣ τους κατά 5,9 kg/m2

Οι ανεπιθύμητες ενέργειες ήταν γενικά ήπιες

Ο δρ. Ali είπε ότι υπάρχουν ορισμένες πιθανές παρενέργειες που πρέπει να γνωρίζουμε.

Στο πλαίσιο της δοκιμής, δεν καταγράφηκαν σοβαρές ανεπιθύμητες ενέργειες, ωστόσο, και οι δύο μέθοδοι προκάλεσαν ορισμένες ήπιες παρενέργειες.

Το γαστρικό μπαλόνι προκάλεσε ναυτία, έμετο και κοιλιακές κράμπες και η λιραγλουτίδη συνδέθηκε με ναυτία, διάρροια, δυσκοιλιότητα και πονοκέφαλο.

Τέσσερα άτομα χρειάστηκε να αφαιρέσουν το μπαλόνι λόγω δυσανεξίας, γαστρικής διαστολής ή ξεφουσκώματος του μπαλονιού.

“Η πιο κοινή παρενέργεια είναι η ναυτία, αλλά αυτή βελτιώνεται με τον καιρό και σπάνια απαιτεί διακοπή της θεραπείας”, είπε ο δρ. Mehal.

Η δρ. Aurora Pryor, διευθύντρια Βαριατρικής Χειρουργικής στο Northwell Health, είπε ότι θα περίμενε ότι ο συνδυασμός των δύο να αύξανε την πιθανότητα αυτών των επιπτώσεων:

“Οι περισσότεροι ασθενείς, ωστόσο, βρίσκουν τα συμπτώματα ανεκτά και συνεχίζουν τα φάρμακα και το μπαλόνι στο στομάχι τους”.

Τι λένε ειδικοί για τη νέα συνδυαστική μέθοδο απώλειας βάρους

Η δρ. Pryor δηλώνει ενθουσιασμένη που βλέπει να διερευνώνται νέες θεραπευτικές επιλογές για την παχυσαρκία.

Η παχυσαρκία προκαλείται από διάφορους παράγοντες, όπως γενετικούς (κληρονομικότητα), συμπεριφορικούς, μεταβολικούς και ορμονικούς.

“Η παχυσαρκία είναι μια χρόνια ασθένεια και δεν έχουμε ακόμα τέλεια λύση”, είπε η δρ. Pryor.

Η διαχείριση της παχυσαρκίας υφίσταται μια μεταμόρφωση, λέει ο δρ. Mehal, καθώς γίνονται διαθέσιμες νέες αποτελεσματικές θεραπείες.

Λόγω νέων συνδυαστικών προσεγγίσεων, όπως το γαστρικό μπαλόνι που το καταπίνεις μαζί με ένα φάρμακο-αναστολέα του GLP-1, μπορεί να ενισχύσει την απώλεια βάρους σε ορισμένα άτομα.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παχυσαρκία: Πειραματική θεραπεία προκαλεί απώλεια βάρους χωρίς χειρουργική επέμβαση ή ναυτία

8 αποδεδειγμένοι τρόποι για απώλεια βάρους χωρίς δίαιτα

Το Ozempic μπορεί να θεραπεύσει την παχυσαρκία στους εφήβους, δείχνει νέα έρευνα

Το κοινωνικό στίγμα για το σωματικό βάρος είναι όσο επιβλαβές και η ίδια την παχυσαρκία

φωτό: Allurion