Παχυσαρκία: Πειραματική θεραπεία προκαλεί απώλεια βάρους χωρίς χειρουργική επέμβαση ή ναυτία

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
παχυσαρκία
Σε μελέτη σε ζώα, ερευνητές εξέτασαν ένα νέο φάρμακο στη θεραπεία της παχυσαρκίας.

Ένα νέο φάρμακο θα μπορούσε ενδεχομένως να αντιμετωπίσει την παχυσαρκία χωρίς χειρουργική επέμβαση και χωρίς τις παρενέργειες των τρεχόντων φαρμάκων, σύμφωνα με νέα έρευνα που παρουσιάστηκε στην εαρινή συνάντηση της Αμερικανικής Χημικής Εταιρείας.

Σε αρουραίους, τα πεπτίδια που δοκιμάστηκαν μείωσαν δραματικά το βάρος τους και μείωσαν το σάκχαρο στο αίμα τους.

Οι ερευνητές χρησιμοποίησαν αρουραίους για να δοκιμάσουν ένα νέο πεπτίδιο για απώλεια βάρους.

Τι βρήκαν οι ερευνητές

Στην μελέτη, οι αρουραίοι που λάμβαναν το πειραματικό φάρμακο λιραγλουτίδη (liraglutide) έτρωγαν έως και 80% λιγότερο από ό,τι θα έτρωγαν συνήθως και, μέχρι την 16η ημέρα του πειράματος, είχαν χάσει κατά μέσο όρο το 12% του βάρους τους.

Δεν υπήρχε ένδειξη ναυτίας ή εμέτου. Άλλωστε, οι ενέσιμες θεραπείες τυπικά μειώνουν τις παρενέργειες της ναυτίας και του εμέτου, κοινές σε άλλα φάρμακα απώλειας βάρους.

Η απώλεια βάρους ήταν αποτέλεσμα της μειωμένης κατανάλωσης φαγητού και της υψηλότερης ενεργειακής δαπάνης (καύση θερμίδων). Οι ερευνητές παρατήρησαν ότι οι αρουραίοι εμφάνισαν αυξημένη κίνηση, καρδιακό ρυθμό ή θερμοκρασία σώματος.

Μια ερευνητική ομάδα με επικεφαλής τον δρ. Robert Doyle, καθηγητή χημείας στο Πανεπιστήμιο των Συρακουσών και τον δρ. Christian Roth, γιατρό με ειδικότητα στην Ενδοκρινολογία και τον Διαβήτη στο Παιδιατρικό Νοσοκομείο του Σιάτλ, δημιούργησε το νέο πεπτίδιο.

Οι αρουραίοι έλαβαν το φάρμακο με ένεση μερικές φορές την εβδομάδα.

Διαπιστώθηκε ότι αυτό το πρόγραμμα κράτησε το βάρος και μείωσε τα επίπεδα σακχάρου στο αίμα “τραβώντας” τη γλυκόζη στον μυϊκό ιστό, όπου θα μπορούσε ενδεχομένως να μετατραπεί σε καύσιμη ύλη. Επίσης, μετατρέπει ορισμένα κύτταρα στο πάγκρεας σε κύτταρα που παράγουν ινσουλίνη, βοηθώντας στην αντικατάσταση εκείνων που έχουν υποστεί βλάβη από διαβήτη.

Αν και η έρευνα βρίσκεται ακόμη στα αρχικά στάδια, οι ερευνητές πιστεύουν ότι το πειραματικό φάρμακο έχει δυνατότητες.

Οι ερευνητές σημειώνουν ότι το 80-90% των ανθρώπων που λαμβάνουν τα επί του παρόντος διαθέσιμα φάρμακα για απώλεια βάρους, διακόπτουν τη χρήση τους εντός ενός έτους.

“Η νέα μελέτη δείχνει μια ενδιαφέρουσα δυνατότητα για ένα φάρμακο που μπορεί να είναι καλύτερα ανεκτό από τα διαθέσιμα”, λέει ο δρ. Mir Ali, βαριατρικός χειρουργός και διευθυντής του MemorialCare Surgical Weight Loss Center στο Orange Coast Medical Center στην Καλιφόρνια.

Ο δρ. Ali επεσήμανε ότι υπάρχουν και κάποιες ανησυχίες σχετικά με αυτήν την πρώιμη έρευνα:

  1. “Αυτά είναι μόνο πρώιμα αποτελέσματα σε ένα μοντέλο τρωκτικών. Θα χρειαστούν μερικά χρόνια μέχρι να φτάσει στο σημείο των ανθρώπινων δοκιμών
  2. Οι παρενέργειες δεν είναι απαραίτητα ο μόνος λόγος που οι ασθενείς σταματούν τη φαρμακευτική αγωγή: το κόστος είναι ένας σημαντικός παράγοντας σε πολλά από αυτά τα φάρμακα

Και τέλος, οι περισσότερες μελέτες έχουν δείξει ότι όταν ένας ασθενής σταματά ένα φάρμακο απώλειας βάρους, τότε ανακτά σημαντικό μέρος του βάρους που προσωρινά έχασε. Η χειρουργική επέμβαση έχει -με διαφορά- τα πιο αποτελεσματικά μακροπρόθεσμα αποτελέσματα”.

Ένα άλλο απροσδόκητο αποτέλεσμα της μελέτης είναι η μειωμένη επιθυμία για οπιοειδή, όπως η φαιντανύλη.

Εάν λειτουργήσει με τον ίδιο τρόπο και στους ανθρώπους, πιθανώς θα μπορεί να βοηθήσει τους εθισμένους στα οπιοειδή να σταματήσουν ή να αποτρέψει τυχόν υποτροπές.

Οι επιστήμονες έχουν υποβάλει αίτηση για δίπλωμα ευρεσιτεχνίας και σχεδιάζουν να δοκιμάσουν το πεπτίδιο σε πρωτεύοντα θηλαστικά.

“Συνολικά, αυτή είναι μια πολλά υποσχόμενη νέα εξέλιξη στη θεραπεία της παχυσαρκίας”, λέει ο δρ. Minisha Sood, ενδοκρινολόγος στο Lenox Hill Hospital. “Η ενεργοποίηση περιοχών του εγκεφάλου που μπορεί να έχουν μια βαθιά κατασταλτική επίδραση της όρεξης, θα ήταν μια ακόμη διαθέσιμη επιλογή σε άτομα με παχυσαρκία και αυξημένα ρυθμισμένα κέντρα όρεξης στον εγκέφαλο, ειδικά εκείνα που δεν ανταποκρίνονται μόνο στα φάρμακα για τον διαβήτη, όπως το Ozempic”.

Τι πρέπει να ξέρετε για την παχυσαρκία

Το υπερβολικό βάρος και η παχυσαρκία είναι χρόνιες, κοινές παθήσεις. Συνδέονται με καρδιακές παθήσεις, διαβήτη και καρκίνο και μπορούν να επιδεινώσουν πολλές άλλες καταστάσεις υγείας.

Οι αιτίες της παχυσαρκίας περιλαμβάνουν:

  • Διατροφικά μοτίβα, όπως η κατανάλωση τροφών και ποτών με πολλές θερμίδες και χαμηλή περιεκτικότητα σε θρεπτικά συστατικά
  • Έλλειψη ύπνου
  • Έλλειψη φυσικής δραστηριότητας
  • Ορισμένα φάρμακα, όπως αυτά για τον διαβήτη, την κατάθλιψη ή την υπέρταση
  • Κληρονομικότητα στην οικογένεια

Περίπου το 75% των ενηλίκων στις ΗΠΑ άνω των 20 ετών είτε είναι υπέρβαροι, είτε παχύσαρκοι! Περίπου το 20% των παιδιών ηλικίας 2-19 ετών έχουν παχυσαρκία.

Οι επαγγελματίες του ιατρικού κλάδου χρησιμοποιούν τον Δείκτη Μάζας Σώματος (ΔΜΣ) ως έναν “μπούσουλα” για τον έλεγχο του υπερβολικού βάρους και της παχυσαρκίας.

Διαβάστε επίσης: Τι ΔΕΝ σας λέει ο Δείκτης Μάζας Σώματος: Υπολογισμός ΕΔΩ – Ποιες άλλες μετρήσεις συνιστούν οι ειδικοί

“Για οποιεσδήποτε περαιτέρω μελέτες σχετικά με την μείωση του βάρους, θα ήθελα περαιτέρω μελέτη για την αξιολόγηση όχι μόνο της απώλειας βάρους αλλά και της σύστασης του σώματος των συμμετεχόντων”, είπε ο δρ. Sood. “Δεν έχουμε αρκετή εικόνα για το εάν οι ασθενείς που λαμβάνουν αγωνιστές ορμονών του εντέρου για απώλεια βάρους χάνουν κυρίως λίπος ή συνδυασμό μυών και λίπους (το τελευταίο είναι πιο πιθανό). Η απώλεια μυών θα ήταν αντίθετη με τον στόχο της καλής γήρανσης και της διατήρησης ενός ισχυρού μεταβολισμού στη διαδικασία της γήρανσης”, κατέληξε.

Πηγή: https://www.healthline.com

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Παχυσαρκία: Αυξημένος κίνδυνος για τις κόρες των παχύσαρκων γυναικών

Η παχυσαρκία προκαλεί νευροεκφυλισμό παρόμοιο με τη νόσο Αλτσχάιμερ!

Γιατί η παχυσαρκία είναι πιο επικίνδυνη για τους άνδρες

Ένα πρωτεϊνικό πρωινό προλαμβάνει την υπερφαγία και την παχυσαρκία

φωτό: iStock