Λέμφωμα: Τι είναι, τι συμπτώματα έχει και πόσοι υποτύποι υπάρχουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
λέμφωμα
Η 15η Σεπτεμβρίου έχει καθιερωθεί ως η Παγκόσμια Ημέρα για το Λέμφωμα με σκοπό την ενημέρωση και ευαισθητοποίηση του κοινού για έναν από τους πιο “ύπουλους” τύπους καρκίνου που υπάρχουν.

Το μεγάλο πρόβλημα είναι ότι στην πλειοψηφία τους, οι πάσχοντες με λέμφωμα αγνοούν, ή υποβαθμίζουν τα πρώιμα συμπτώματα της ασθένειας με αποτέλεσμα να καθυστερούν πολύ να επισκεφτούν τον γιατρό τους για τις κατάλληλες εξετάσεις. Στο απλό infographic που ακολουθεί βλέπετε τις αντίστοιχες στατιστικές από την παγκόσμια έρευνα του οργανισμού Lymphoma Coalition το 2014.

λέμφωμα

Σε αυτή την εικόνα βλέπετε πόσο χρόνο πήρε στους ασθενείς με λέμφωμα να επισκεφτούν τον γιατρό τους αφότου εκδηλώθηκαν τα πρώτα συμπτώματα της ασθένειας.

Λέμφωμα: Συνήθη συμπτώματα

Τα συμπτώματα στο λέμφωμα μοιάζουν με εκείνα από άλλες, λιγότερο σοβαρές ασθένειες, όπως η γρίπη, ή άλλες ιογενείς λοιμώξεις. Γι’ αυτό και συχνά παραβλέπονται, αλλά η διαφορά είναι ότι διαρκούν πολύ περισσότερο από εκείνα των πιο απλών ασθενειών. Στο λέμφωμα, αυτά τα συμπτώματα επιμένουν παρά την πάροδο του χρόνου και δεν μπορούν να εξηγηθούν από μια λοίμωξη, ή άλλη ασθένεια.

Το πιο κοινό σύμπτωμα είναι μια ανώδυνη διόγκωση ενός λεμφαδένα. Ο λαιμός, ή οι μασχάλες είναι τα πιο συνήθη σημεία που εμφανίζεται διόγκωση λεμφαδένων, αλλά αυτή η διόγκωση μπορεί να συμβεί και σε άλλα μέρη του σώματος, συμπεριλαμβανομένων της βουβωνικής χώρας (που μπορεί να προκαλέσει οίδημα στα πόδια, ή τους αστραγάλους), ή της κοιλιάς (που μπορεί να προκαλέσει κράμπες και φούσκωμα). Μερικοί ασθενείς με λέμφωμα δεν αναπτύσσουν καθόλου οίδημα, ενώ άλλοι μπορεί να παραπονούνται για νυχτερινές εφιδρώσεις, απώλεια βάρους, ρίγη, έλλειψη ενέργειας, ή φαγούρα. Συνήθως δεν υπάρχει κάποιος συγκεκριμένος πόνος, ειδικά όταν το λέμφωμα είναι στο πρώιμο στάδιο ανάπτυξης. Οι περισσότεροι άνθρωποι που έχουν μη ειδικά συμπτώματα, όπως αυτά, δεν θα έχουν λέμφωμα. Ωστόσο, είναι σημαντικό σε κάθε περίπτωση που θα έχετε επίμονα τέτοια συμπτώματα να δείτε ένα γιατρό, για να επιβεβαιώσει με κατάλληλες εξετάσεις, ότι δεν πρόκειται για λέμφωμα.

λέμφωμα

Λέμφωμα: Συμπτώματα προχωρημένου σταδίου

  • Σε ορισμένες περιπτώσεις, οι ασθενείς αισθάνονται πόνο στους λεμφαδένες μετά την κατανάλωση αλκοόλ.
  • Αν το λέμφωμα περιλαμβάνει λεμφικού ιστό στο εσωτερικό της κοιλιάς, του εντέρου, ή του στομάχου, το υγρό μπορεί να συσσωρευτεί, προκαλώντας οίδημα κοντά στα έντερα, κάτι που με την σειρά του οδηγεί δυνητικά σε αίσθημα κοιλιακής πίεσης, πόνο, διάρροια ή/και δυσπεψία.
  • Ένας διογκωμένος λεμφαδένας μερικές φορές προκαλεί άλλα συμπτώματα, πιέζοντας κάποια φλέβα (κάτι που προκαλεί οίδημα του βραχίονα, ή του ποδιού), ή κάποιο νεύρο (κάτι που προκαλεί πόνο, μούδιασμα, ή μυρμήγκιασμα στο ένα χέρι, ή πόδι).
  • Μερικοί ασθενείς βιώνουν πόνο χαμηλά στην πλάτη που μοιάζει ανεξήγητος. Πιστεύεται ότι αυτό μπορεί να προκληθεί από την επέκταση των λεμφαδένων που πιέζουν τα νεύρα.
  • Καθώς το λέμφωμα αναπτύσσεται και τα καρκινικά λεμφοκύτταρα εξαπλώνονται πέραν του λεμφικού συστήματος, το σώμα χάνει την ικανότητά του να καταπολεμά τις λοιμώξεις. Τα γενικά συμπτώματα που αναπτύσσουν τότε οι ασθενείς μπορεί να συγχέονται με εκείνα της γρίπης, της φυματίωσης και άλλων λοιμώξεων, όπως η λοιμώδης μονοπυρήνωση, ή άλλες μορφές καρκίνου.

Λέμφωμα: Πόσοι υποτύποι υπάρχουν

Γνωρίζατε ότι υπάρχουν περισσότεροι από 60 υποτύποι λεμφώματος και ότι οι θεραπείες και τα αποτελέσματα ποικίλουν σε μεγάλο βαθμό;

Ο παγκόσμιος οργανισμός GLOBOCAN, που παρακολουθεί τη συχνότητα, τη θνησιμότητα και τον επιπολασμό των καρκίνων, διακρίνει μόνο μεταξύ δύο βασικών κατηγοριών λεμφώματος: του λεμφώματος Hodgkin (Hodgkin lymphoma – HL) και του λεμφώματος μη-Hodgkin (non-Hodgkin lymphoma – NHL). Ωστόσο, οι υπότυποι του λεμφώματος που κατηγοριοποιούνται ως NHL, εκ των οποίων υπάρχουν περισσότεροι από 60, απαιτούν ξεχωριστές διαγνωστικές εξετάσεις, καθώς και θεραπευτικές προσεγγίσεις.

Οι ασθενείς με λέμφωμα πρέπει να γνωρίζουν τον ακριβή υποτύπο που έχουν. Η συνήθης πρακτική είναι, δυστυχώς, να μαθαίνουν από τον γιατρό τους σε γενικές γραμμές απλά αν έχουν λέμφωμα Hodgkin, ή μη- Hodgkin.

Υπάρχουν, λοιπόν, πάνω από 60 υπότυποι λεμφώματος. Ο οργανισμός Lymphoma Coalition κατηγοριοποιεί αυτούς τους υποτύπους σε Hodgkin, Β-κυττάρων, Τ-κυττάρων, και CLL. Τα λεμφώματα Β-κυττάρων και Τ-κυττάρων παλαιότερα είχαν ταξινομηθεί ως μη-Hodgkin.

Μπορείτε να δείτε όλους τους υποτύπους λεμφώματος (στα αγγλικά) με ένα κλικ ΕΔΩ

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν