Κορονοϊός: Ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με υποκείμενα νοσήματα, ηλικία και φύλο

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Είναι γνωστό ότι ο νέος κορονοϊός δεν "χτυπάει" όλους τους ανθρώπους το ίδιο. Σύμφωνα με τα όσα ξέρουμε μέχρι στιγμής, αλλά και όσα καινούργια βγαίνουν κάθε μέρα στην επιφάνεια, η ηλικία, το φύλο και τα πιθανά υποκείμενα νοσήματα φαίνεται πως παίζουν σημαντικό ρόλο στις πιθανότητες επιβίωσης ενός ασθενούς με COVID-19.

Ο νέος κορονοϊός έχει γίνει αντικείμενο έρευνας και μελέτης σε παγκόσμιο επίπεδο. Υπάρχουν δύο βασικές πηγές που παρέχουν στατιστικά στοιχεία αναφορικά με την ηλικία, το φύλο και τα υποκείμενα νοσήματα (συννοσηρότητα) των θυμάτων του κορονοϊού:

  1. Η από κοινού έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου, η οποία βασίζεται σε 55.924 εργαστηριακά επιβεβαιωμένες περιπτώσεις (βλ. παράρτημα Α στο τέλος του κειμένου).
  2. Μία έρευνα του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC) που δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου και το οποίο βασίζεται σε 72.314 επιβεβαιωμένες, ύποπτες και ασυμπτωματικές περιπτώσεις COVID-19 στην Κίνα (βλ. παράρτημα Β στο τέλος του κειμένου).

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο

Κορονοϊός: Τι ΠΡΕΠΕΙ να κάνουμε και τι να ΜΗΝ κάνουμε – Συνοπτικά και με απλά λόγια

Εδώ, παραθέτουμε τα δεδομένα που προκύπτουν και από τις δύο έρευνες. Ο διαχωρισμός γίνεται ανάμεσα σε «επιβεβαιωμένα κρούσματα» και «όλα τα κορύσματα» αντίστοιχα στους πίνακες.

Κορονοϊός: Ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με την ηλικία των ασθενών

Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων / αριθμός κρουσμάτων) = πιθανότητα θανάτου εάν το θύμα έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Αυτή η πιθανότητα διαφέρει ανάλογα με την ηλικιακή ομάδα. Τα ποσοστά που αναφέρονται παρακάτω δεν πρέπει να προστίθενται μέχρι το 100%, καθώς ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν το μερίδιο των θανάτων ανά ηλικιακή ομάδα. Αντίθετα, ο πίνακας αποτυπώνει, για ένα άτομο σε μια δεδομένη ηλικιακή ομάδα, τον κίνδυνο θανάτου εάν έχει μολυνθεί με COVID-19.

ΗΛΙΚΙΑ (χρόνια) % ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

(επιβεβαιωμένα κρούσματα)

% ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

(όλα τα κρούσματα)

80+ 21,9 14,8
70-79 8,0
60-69 3,6
50-59 1,3
40-49 0,4
30-39 0,2
20-29 0,2
10-19 0,2
0-9 0

Κορονοϊός: Ποσοστά θνησιμότητας ανάλογα με το φύλο των ασθενών

Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων / αριθμός κρουσμάτων) = πιθανότητα θανάτου εάν το θύμα έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Αυτή η πιθανότητα διαφέρει ανάλογα με το φύλο. Κατά την ανάγνωση αυτών των αριθμών, πρέπει να ληφθεί υπόψη ότι το κάπνισμα στην Κίνα είναι πολύ πιο διαδεδομένο στους άνδρες. Το κάπνισμα αυξάνει τους κινδύνους αναπνευστικών επιπλοκών.

ΦΥΛΟ % ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

(επιβεβαιωμένα κρούσματα)

% ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

(όλα τα κρούσματα)

Άντρες 4,7 2,8
Γυναίκες 2,8 1,7

Κορονοϊός: Ποσοστό θνησιμότητας ανάλογα με τα υποκείμενα νοσήματα (συννοσηρότητα)

Ποσοστό θνησιμότητας = (αριθμός θανάτων / αριθμός κρουσμάτων) = πιθανότητα θανάτου εάν το θύνμα έχει μολυνθεί από τον ιό (%).

Αυτή η πιθανότητα διαφέρει ανάλογα με το υποκείμενο νόσημα. Τα ποσοστά που φαίνονται παρακάτω ΔΕΝ αντιπροσωπεύουν με κανέναν τρόπο το ποσοστό των θανάτων από υποκείμενα νοσήματα γενικά. Αντιθέτως, αντιπροσωπεύουν, για κάθε έναν ασθενή με ένα δεδομένο υποκείμενο νόσημα, τον κίνδυνο θανάτου εάν έχει μολυνθεί από COVID-19.

ΥΠΟΚΕΙΜΕΝΟ ΝΟΣΗΜΑ % ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

(επιβεβαιωμένα κρούσματα)

% ΘΝΗΣΙΜΟΤΗΤΑ

(όλα τα κρούσματα)

Καρδιαγγειακή νόσος 13,2 10,5
Διαβήτης 9,2 7,3
Χρόνια Αναπνευστική Νόσος 8,0 6,3
Υπέρταση 8,4 6,0
Καρκίνος 7,6 5,6
καμία συννοσηρότητα 0,9

Πηγή: https://www.worldometers.info

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορονοϊός: Τα συμπτώματα ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης

Κορονοϊός: Πώς σταματάει η μετάδοση με αερομεταφερόμενα σταγονίδια – Τι πέτυχαν ερευνητές του παν/μίου Columbia!

ΠΑΡΤΗΜΑΤΑ

Α: Η από κοινού έκθεση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας και της Κίνας που δημοσιεύθηκε στις 28 Φεβρουαρίου

Β: Η έρευνα του κινεζικού Κέντρου Ελέγχου και Πρόληψης Νοσημάτων (CCDC) που δημοσιεύθηκε στις 17 Φεβρουαρίου