Κορωνοϊός: Τα συμπτώματα ανάλογα με τη σοβαρότητα της λοίμωξης

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αναφέρει έκθεση για την επιδημία του νέου κορωνοϊού που έδωσε στη δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) της Κίνας. Η έκθεση βασίζεται στα πιο πρόσφατα στοιχεία για την πορεία της νόσου στην χώρα απ' όπου ξεκίνησε η πανδημία.

Αναλυτικά δεδομένα για τα συμπτώματα που εκδηλώνουμε όταν μας προσβάλλει ο κορονοϊός Covid-19, αναλόγως με τη βαρύτητα της λοίμωξης, έδωσε στην δημοσιότητα η Εθνική Επιτροπή Υγείας (NHC) της Κίνας.

Σύμφωνα με αυτά, ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί τα πρώτα συμπτώματα 1 έως 14 ημέρες έπειτα από την αρχική μόλυνση. Οι περισσότεροι ασθενείς όμως νοσούν μέσα σε 3 έως 7 ημέρες.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Πότε χρειάζονται πλύσιμο και πότε απολύμανση τα χέρια

Κορωνοϊός: Ποια υποκείμενα νοσήματα αυξάνουν τον κίνδυνο

Τα κύρια συμπτώματα είναι πυρετός, κόπωση και ξερός βήχας. Ξερός βήχας είναι ο μη παραγωγικός, δηλαδή χωρίς φλέγματα. Λιγότερο συχνά συμπτώματα είναι:

  • Ρινική συμφόρηση (δηλαδή μπούκωμα)
  • Συνάχι
  • Φαρυγγαλγία (πονόλαιμος)
  • Μυαλγία (πόνοι στους μυς)
  • Διάρροια

Τα συμπτώματα στις σοβαρές περιπτώσεις

Όταν ο κορωνοϊός προκαλεί πιο σοβαρή νόσο, οι ασθενείς μπορεί να εκδηλώσουν δύσπνοια ή/και υποξαιμία. Η υποξαιμία είναι τα μειωμένα επίπεδα οξυγόνου στο αίμα. Ο κορεσμός οξυγόνου κατά την παλμική οξυμετρία (είναι η μέτρηση του οξυγόνου με ειδική συσκευή στο δάκτυλο) μπορεί να είναι 93% ή χαμηλότερος. Το φυσιολογικό είναι τουλάχιστον 97%.

Οι ασθενείς μπορεί επίσης να αναπνέουν γρήγορα (30 ή περισσότερες αναπνοές το λεπτό).

Τα συμπτώματα αυτά συνήθως εκδηλώνονται μία εβδομάδα μετά την έναρξη της νόσου. Εκτός από αυτά, οι απεικονιστικές εξετάσεις αποκαλύπτουν χαρακτηριστικές αλλοιώσεις και στους δύο πνεύμονες των ασθενών.

Σε κρίσιμη κατάσταση

Σε μερικούς (λίγους) ασθενείς τα συμπτώματα αυτά εξελίσσονται ραγδαία σε βαριές καταστάσεις, στις οποίες μεταξύ άλλων συμπεριλαμβάνονται:

  • Το σύνδρομο οξείας αναπνευστικής δυσχέρειας (οι πνεύμονες δεν λειτουργούν σωστά)
  • Το σηπτικό σοκ
  • Αιμορραγία και διαταραχές στην πηκτικότητα του αίματος
  • Η ανεπάρκεια πολλών οργάνων (πολυοργανική ανεπάρκεια)

Οι Κινέζοι επιστήμονες τονίζουν στο άρθρο τους ότι οι ασθενείς σε σοβαρή ή κρίσιμη κατάσταση μπορεί να έχουν μέτριο έως χαμηλό πυρετό. Μπορεί, όμως, και να μην έχουν καθόλου πυρετό.

Τα συμπτώματα στις ήπιες περιπτώσεις

Όταν ο κορωνοϊός Covid-19 προκαλεί ήπια νόσο, τότε οι ασθενείς συνήθως έχουν χαμηλό πυρετό, ήπια κόπωση κ.ο.κ. Συνήθως, όμως, δεν έχουν όμως συμπτώματα και ενδείξεις πνευμονίας στις απεικονιστικές εξετάσεις των πνευμόνων.

Ευνόητο είναι πως όποιος εκδηλώνει συμπτώματα ύποπτα για κορωνοϊό, πρέπει να συμβουλεύεται τηλεφωνικά τον γιατρό του και να μην κάνει αυτοδιάγνωση.

Πόσοι αρρώστησαν στην Κίνα – Τι απέγιναν

Από τους ασθενείς που αντιμετωπίστηκαν στην Κίνα, οι περισσότεροι είχαν ευνοϊκές προγνώσεις. Τα παιδιά κατά κανόνα έχουν ήπια συμπτώματα. Αντιθέτως ηλικιωμένοι και ασθενείς με υποκείμενα νοσήματα συχνά έχουν σοβαρά συμπτώματα και πιο φτωχή πρόγνωση.

Έως σήμερα το πρωί ο κορωνοϊός Covid-19 είχε προσβάλλει 80.860 ανθρώπους στην Κίνα. Από τους ασθενείς αυτούς οι 3.213 έχασαν τη ζωή τους. Άλλοι 67.749 έχουν αναρρώσει. Εξακολουθούν να νοσηλεύονται 9.988 άνθρωποι. Οι 3.032 από αυτούς βρίσκονται σε σοβαρή κατάσταση, σύμφωνα με τον καθιερωμένο ημερήσιο απολογισμό της NHC.