Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε τις νοητικές δυσκολίες. Τι συνιστά ο Π.Ο.Υ.

  • Iatropedia newsroom
νοητικές δυσκολίες
Ο κορωνοϊός μπορεί να προκαλέσει προβλήματα προσοχής, μνήμης και πνευματικής διαύγειας. Πόσο μπορεί να διαρκέσουν. Τι να κάνετε.

Οι νοητικές δυσκολίες είναι πολύ συνηθισμένες μετά τη σοβαρή μορφή της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός Covid-19, αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας.

Ειδικά σε όσους χρησιμοποιούν αναπνευστήρα κατά τη νοσηλεία τους, είναι σύνηθες να παραπονούνται μετά το εξιτήριο ότι δυσκολεύονται να συγκεντρωθούν. Ή ότι ξεχνάνε πολύ ή δυσκολεύονται να σκεφτούν καθαρά.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε την δύσπνοια. Τι συνιστά ο ΠΟΥ

Κορωνοϊός: Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα με τη φωνή σας. Οι συστάσεις του Π.Ο.Υ.

Τα καλά νέα είναι ότι οι νοητικές δυσκολίες αργά ή γρήγορα θα υποχωρήσουν. Τα άσχημα νέα είναι ότι μπορεί να χρειασθούν από λίγες εβδομάδες έως λίγοι μήνες, αν και σε μερικούς ασθενείς μπορεί να διαρκέσουν περισσότερο.

Έως ότου υποχωρήσουν, το σημαντικό είναι να παραδεχθείτε την ύπαρξή τους, τονίζει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας σε οδηγίες που εξέδωσε. Οι οδηγίες προορίζονται για τους ασθενείς που βγαίνουν από το νοσοκομείο. Πρακτικά όμως μπορεί να βοηθήσουν και όσους έμειναν για καιρό άρρωστοι στο σπίτι.

Όπως εξηγεί ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας, είναι σημαντικό για εσάς και για την οικογένειά σας να αναγνωρίσετε τις νοητικές δυσκολίες που αντιμετωπίζετε. Και αυτό, διότι μπορεί να επηρεάσουν τις σχέσεις, τις καθημερινές δραστηριότητες και την επιστροφή στην εργασία ή την εκπαίδευση.

Τι να κάνετε

Εάν παρουσιάζετε νοητικές δυσκολίες, μπορείτε να δοκιμάσετε ορισμένες στρατηγικές για να τις καταπολεμήσετε. Οι στρατηγικές αυτές είναι:

  • Η συστηματική σωματική άσκηση. Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας αναφέρει ότι η άσκηση μπορεί να βοηθήσει τον εγκέφαλο να αναρρώσει μετά τη λοίμωξη που προκάλεσε ο κορωνοϊός. Βέβαια, αυτό μπορεί να σας φαίνεται δύσκολο εάν νιώθετε αδύναμοι, κουρασμένοι ή λαχανιάζετε. Σε τέτοια περίπτωση προσπαθήστε να εντάξετε σταδιακά χαλαρές ασκήσεις στην καθημερινότητά σας. Στην αρχή θα χρειασθείτε ασκήσεις για καλή φυσική κατάσταση και ενδυνάμωση.

Διαβάστε ακόμα: Τι ασκήσεις να κάνετε στο σπίτι μετά την COVID-19: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ.

  • Οι νοητικές ασκήσεις. Δοκιμάστε κάποιο νέο, νοητικά απαιτητικό χόμπι, πάζλ, παιχνίδια με λέξεις και αριθμούς, ασκήσεις μνήμης και διάβασμα. Όλα μπορεί να αμβλύνουν τις νοητικές δυσκολίες. Αρχίστε με νοητικές ασκήσεις που σας δυσκολεύουν μεν, αλλά μπορείτε να επιλύσετε. Να αυξάνετε τον συντελεστή δυσκολίας όσο προχωράτε. Αυτό είναι σημαντικό για να διατηρείτε το κίνητρό σας.
  • Να σημειώνετε ό,τι έχετε να κάνετε. Να παροτρύνετε τον εαυτό σας με λίστες, σημειώματα και υπενθυμίσεις ώστε να θυμάστε τι έχετε να κάνετε.
  • Μην τα κάνετε όλα μαζί. Να διαιρείτε τις δραστηριότητες σε επιμέρους βήματα, για να μην εξαντλείτε τον εαυτό σας.
  • Μην έχετε μεγάλες προσδοκίες. Να είστε ρεαλιστές ως προς το τι μπορείτε να κάνετε. Και να αφήνετε τους άλλους να σας βοηθούν.