Κορωνοϊός: Πώς να διαχειριστείτε τα προβλήματα με τη φωνή σας. Οι συστάσεις του Π.Ο.Υ.

  • Iatropedia newsroom
φωνή
Πρακτικές οδηγίες για την αντιμετώπιση της βραχνάδας ή της αδύναμης φωνής από τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας. Για δεν πρέπει να ψιθυρίζετε αλλά ούτε και να φωνάζετε.

Έναν πρακτικό οδηγό με οδηγίες για την αντιμετώπιση συμπτωμάτων που αφήνει  ο κορωνοϊός Covid-19 στους νοσηλευόμενους ασθενείς, εξέδωσε ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Μεταξύ των υπολειπομένων συμπτωμάτων συμπεριλαμβάνονται διάφορα προβλήματα στη φωνή των ασθενών.

Η βραχνάδα αλλά και η αδύναμη φωνή παρατηρούνται συνήθως σε ασθενείς οι οποίοι χρειάσθηκαν μηχανικό αερισμό (χρήση αναπνευστήρα), αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας. Σε τέτοια περίπτωση, είναι σημαντικό να μιλάτε, αλλά όσο νιώθετε άνετα, τονίζει. Όπως εξηγεί, πρέπει να μιλάτε για να δείτε βελτίωση. Εάν όμως κουράζεστε όταν μιλάτε, να κάνετε διαλείμματα. Να ενημερώνετε όμως τους φίλους και την οικογένειά σας ότι σας είναι απαραίτητες οι παύσεις όταν συζητάτε.

Διαβάστε ακόμα Τι ασκήσεις να κάνετε στο σπίτι μετά την COVID-19: Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ.

Κορωνοϊός: Πώς να αντιμετωπίσετε την δύσπνοια. Τι συνιστά ο ΠΟΥ

Πολύ σημαντικό, σύμφωνα με τον Π.Ο.Υ., είναι να μην κουράζετε τη φωνή σας. Πρακτικά αυτό σημαίνει ότι δεν θα ψιθυρίζετε, διότι έτσι καταπονούνται οι φωνητικές χορδές. Ούτε τον τόνο της φωνής σας πρέπει να υψώνετε, ούτε να φωνάζετε. Εάν πρέπει να προσελκύσετε την προσοχή κάποιου ατόμου, να κάνετε θόρυβο με κάποιο αντικείμενο.

Λαχάνιασμα και τραγούδι

Ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας συνιστά επίσης τα εξής για να βοηθήσετε ακόμα περισσότερο την φωνή σας:

  • Προσέξτε την αναπνοή σας. Εάν λαχανιάσετε την ώρα που μιλάτε, προσέξτε να μην κουραστείτε περισσότερο. Σωπάστε και καθίστε ήρεμα, συγκεντρώνοντας την προσοχή στην αναπνοή σας. Εάν έχετε δύσπνοια, δοκιμάστε τεχνικές για την αντιμετώπισή της. Εφαρμόστε τις έως ότου αισθανθείτε έτοιμοι να  μιλήσετε ξανά.
  • Να σιγοτραγουδάτε ώστε να χρησιμοποιείτε τη φωνή σας. Να είστε όμως προσεκτικοί, για να μην την κουράσετε.
  • Να χρησιμοποιείτε άλλους τρόπους επικοινωνίας. Σημειώματα, γραπτά μηνύματα και  χειρονομίες είναι ό,τι χρειάζεστε, εάν η ομιλία σας δυσκολεύει ή σας κάνει να νιώθετε άβολα.
  • Να πίνετε συχνά νερό στη διάρκεια της ημέρας για να «μαλακώνει» η φωνή σας.

Οι οδηγίες του Π.Ο.Υ. σχετικά με την COVID-19 και τη φωνή των ασθενών