Κορωνοϊός: Οι νέοι γεμίζουν τα νοσοκομεία. Πλέον και τις εντατικές

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι αναφέρουν γιατροί από τις ΗΠΑ. Τι έχει αλλάξει στην πορεία της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Τι είναι αυτό που τους ανησυχεί. Τι παρατηρείται στην χώρα μας.

Εντείνεται η ανησυχία για τη λοίμωξη που προκαλεί ο νέος κορωνοϊός, καθώς οι γιατροί που φροντίζουν τους ασθενείς βλέπουν ότι έχει αλλάξει δραματικά το προφίλ των ασθενών στα νοσοκομεία.

Εδώ και εβδομάδες προειδοποιούσαν πως οι περισσότερες εισαγωγές στα νοσοκομεία αφορούν νέους και ανεμβολίαστους ανθρώπους. Τώρα πια όμως συνειδητοποιούν ότι πολλοί έχουν αρρωστήσει βαριά μέσα σε σχετικά λίγες μέρες νόσου. Επιπλέον, η εξέλιξή τους συχνά είναι ραγδαία.

Όπως αναφέρουν οι New York Times, έως πρότινος οι ασθενείς μεταφέρονταν στο νοσοκομείο μετά από 1-2 εβδομάδες παραμονής στο σπίτι με συμπτώματα. Συχνά αντιμετωπίζονταν σε απλό θάλαμο. Κάποιοι, βέβαια, χρειάζονταν τελικά διασωλήνωση και εντατική, αλλά αυτό συνήθως συνέβαινε μετά από μερικές μέρες.

Σήμερα, η κατάσταση έχει αλλάξει άρδην. Οι γιατροί βλέπουν να εξελίσσονται ραγδαία ακόμα και νέοι δίχως υποκείμενα προβλήματα υγείας. «Για εμάς είναι σαν να αντιμετωπίζουμε πλέον μία εντελώς διαφορετική νόσο», λέει ο καρδιολόγος Dr. Cam Patterson, επίτιμος πρύτανης στο Πανεπιστήμιο Ιατρικών Επιστημών του Άρκανσας.

Ο κύριος ένοχος, λένε, είναι το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο κορωνοϊός. Το στέλεχος αυτό προκαλεί πλέον την πλειονότητα των κρουσμάτων σε πολλές χώρες (συμπεριλαμβανομένης της Ελλάδας). Δεν είναι όμως ο μοναδικός.

Εμβόλια και μετάλλαξη Δέλτα

Σύμφωνα με τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), στις αρχές του χρόνου μόνο το 22% των νοσηλευθέντων ασθενών είχαν ηλικία κάτω των 50 ετών. Σήμερα, οι ασθενείς 18-49 ετών αντιπροσωπεύουν το 41% των νοσηλειών.

Οι ειδικοί εκτιμούν ότι η διαφορά οφείλεται κατ’ αρχάς στα ποσοστά του εμβολιασμού εναντίον της λοίμωξης που προκαλεί ο κορωνοϊός. Στις ΗΠΑ τα ποσοστά αυτά είναι:

  • Πάνω από 80% στις ηλικίες 65 έως 74 ετών
  • Κάτω από 50% στις ηλικίες 18 έως 39 ετών

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός Νέο καμπανάκι – Η μετάλλαξη Δέλτα ίσως προκαλεί πιο σοβαρή νόσο

Καμπανάκι από τους ειδικούς: Η μετάλλαξη Δέλτα έφερε τα πάνω-κάτω στην πανδημία

Όσον αφορά το στέλεχος Δέλτα, ουδείς πλέον αμφισβητεί ότι εξαπλώνεται ραγδαία κυρίως στους ανεμβολίαστους. Όσο αυξάνεται ο αριθμός των νέων κρουσμάτων, μοιραία κάποιοι άνθρωποι θα αρρωσταίνουν βαριά. Πόσο μάλλον που η νέα μετάλλαξη του κορωνοϊού ενδέχεται τελικά να προκαλεί πιο σοβαρή νόσο από τις προηγούμενες.

Μέσα σε 24 ώρες

Είτε ισχύει αυτό είτε όχι, πολλοί ειδικοί πιστεύουν πια ότι οι νέοι είναι πιο ευάλωτοι στο νέο στέλεχος. «Αυτό είναι που με τρομάζει στ’ αλήθεια», λέει ο Dr. Terrence Coulter, διευθυντής Επείγουσας Φροντίδας στο Ιατρικό Κέντρο CoxHealth, στο Μισούρι. «Ο κορωνοϊός προσβάλλει πλέον νεότερους, υγιείς ανθρώπους που δεν θα περίμενες να νοσήσουν τόσο σοβαρά».

«Δεν θυμάμαι να είχα δει ασθενή να καταρρέει οργανικά μέσα σε 24 ώρες», λέει στο Bloomberg η Dr. Rachel C. Keech, παθολόγος στο νοσηλευτικό οργανισμό Merci του Μισούρι. «Οι ασθενείς έρχονται στο νοσοκομείο με λιγότερες μέρες νόσου. Χρειάζονται συντομότερα συμπληρωματικό οξυγόνο. Πολλοί από αυτούς επιδεινώνονται ραγδαία. Σύντομα τους διασωληνώνουμε και τους οδηγούμε στην εντατική».

Και στην Ελλάδα

Στη χώρα μας, εδώ και εβδομάδες προειδοποιούν οι γιατροί ότι τα νοσοκομεία μας γεμίζουν νέους ανθρώπους. Ήδη από τις 12 Ιουλίου ο μέσος όρος ηλικίας των νέων κρουσμάτων είχε μειωθεί στα 27 έτη. Και αυτό ενώ στις αρχές του χρόνου ήταν τα 46 έτη, σύμφωνα με δηλώσεις του προέδρου του ΕΟΔΥ Παναγιώτη Αρκουμανέα.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: 2.800 νέα κρούσματα. Κάτω των 65 ετών οι περισσότεροι διασωληνωμένοι ασθενείς!

Τον τελευταίο καιρό, εξ άλλου, ο αριθμός των διασωληνωμένων ηλικίας κάτω των 65 ετών αυξανόταν διαρκώς. Χθες, για πρώτη φορά οι νεαροί ενήλικες και οι μεσήλικες ξεπέρασαν τους ηλικιωμένους. Σύμφωνα με τα στοιχεία του ΕΟΔΥ, η ηλικιακή κατανομή των 192 διασωληνωμένων ασθενών ήταν:

  • 99 ασθενείς ηλικίας 18 έως 64 ετών (οι 12 είχαν ηλικία 18-39 ετών)
  • 93 ασθενείς ηλικίας 65 ετών και άνω