Καμπανάκι από τους ειδικούς: Η μετάλλαξη Δέλτα έφερε τα πάνω-κάτω στην πανδημία

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι άλλαξε σε όσα γνωρίζαμε έως σήμερα για την Covid-19. Ποια χαρακτηριστικά της μετάλλαξης Δέλτα ανησυχούν τους επιστήμονες. Γιατί επαναφέρουν τα μέτρα προστασίας.

Τα πάνω-κάτω έχει φέρει στην αναχαίτιση της πανδημίας το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός. Όχι μόνο μεταδίδεται πολύ εύκολα, όπως γνωρίζαμε έως σήμερα, αλλά έχει αποκτήσει και άλλες ικανότητες που κάνουν την επιστημονική κοινότητα να κάθεται σε αναμμένα κάρβουνα.

Το στίγμα δίνει εσωτερικό έγγραφο των αμερικανικών Κέντρων Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC). «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο πόλεμος άλλαξε», γράφουν οι αξιωματούχοι των CDC, σύμφωνα με την Washington Post. Γιατί το λένε αυτό;

Σύμφωνα με το έγγραφο, το στέλεχος Δέλτα όχι μόνο μεταδίδεται πιο εύκολα από τον αρχικό κορωνοϊό και τα προηγούμενα στελέχη, αλλά προσβάλλει και εμβολιασμένους. Κάθε εβδομάδα, μεταξύ των 162 εκατομμυρίων πλήρως εμβολιασμένων Αμερικανών, οι 35.000 βγαίνουν θετικοί στο Δέλτα. Ο αριθμός είναι ασφαλώς ένα κλάσμα των κρουσμάτων που θα υπήρχαν δίχως εμβόλια. Δεν παύει όμως να είναι σημαντικός.

Επιπλέον, η ανάλυση δεδομένων από πρόσφατη τοπική έξαρση της Covid-19 στη Μασαχουσέτη, είχε μερικά ανησυχητικά ευρήματα.

Κατ’ αρχάς, οι τρεις στους τέσσερις ανθρώπους που μόλυνε ο κορωνοϊός ήταν εμβολιασμένοι. Ωστόσο το 79% δεν είχαν καθόλου συμπτώματα. Απ’ όσους παρουσίασαν συμπτώματα, τέσσερις χρειάσθηκαν νοσηλεία για λίγο στο νοσοκομείο. Το πιο ανησυχητικό όμως είναι ότι οι εμβολιασμένοι είχαν το ίδιο ιικό φορτίο στη μύτη τους με τους ανεμβολίαστους.

Ευτυχώς, τα εμβόλια προστάτευσαν σχεδόν καθολικά από τη σοβαρή νόσο και τον θάνατο. Ωστόσο περιπτώσεις σαν κι αυτή επιβεβαιώνουν ότι κανένα εμβόλιο δεν παρέχει τέλεια προστασία από τη μόλυνση. Ούτε και από τη μετάδοση του κορωνοϊού σε άλλα άτομα.

Διαφορετικά συμπτώματα

Ανησυχία προκαλεί και το γεγονός ότι το στέλεχος Δέλτα φαίνεται να προκαλεί διαφορετικά συμπτώματα από αυτά που ξέραμε. Όπως είχε αποκαλύψει στις αρχές Ιουλίου ο Dr Tim Spector, καθηγητής Γενετικής Επιδημιολογίας στο King’s College London, αυτά «μοιάζουν περισσότερο με ένα άσχημο κρυολόγημα».

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: Τα απρόσμενα συμπτώματα της Covid-19 από μετάλλαξη Δέλτα

Όταν όμως κάποιος έχει συνάχι και πονοκέφαλο, δύσκολα θα σκεφτεί ότι τον έχει μολύνει ο κορωνοϊός. Έτσι μπορεί να μην εξεταστεί και να εξακολουθήσει να μεταδίδει άθελά του τον ιό, δήλωσε στην Bild ο καθηγητής Dr. Peter Kremsner, κορυφαίος ειδικός στην Τροπική Ιατρική από το Πανεπιστήμιο του  Tübingen, στη Γερμανία.

Δεν αποκλείεται εξ άλλου διόλου να είναι ο χρόνος επώασης του στελέχους Δέλτα μικρότερος από εκείνον που ξέραμε. Όπως είπε ο Dr. Kremsner, πιθανώς θα είναι μέχρι 4 ημέρες, αντί για τις 6 που γνωρίζαμε ως τώρα. Με τόσο μικρό χρόνο επώασης, όμως, η μετάδοση θα αρχίζει νωρίτερα από το αναμενόμενο.

Χρόνος επώασης λέγεται το χρονικό διάστημα από τη στιγμή που μολύνει ο κορωνοϊός ένα άτομο έως την εκδήλωση συμπτωμάτων.

Εξίσου μεταδοτικό με την ανεμοβλογιά

Το γεγονός ότι το στέλεχος Δέλτα είναι εξίσου μεταδοτικό με την ανεμοβλογιά, σύμφωνα με τα CDC, είναι απλώς το… κερασάκι στην τούρτα των δεινών που προκαλεί. Προστίθεται, όμως, στους λόγους για τους οποίους τα CDC επανέφεραν άρον-άρον πολλές από τις συστάσεις για χρήση μάσκας και διαγνωστικά τεστ που είχαν άρει. Ανακοίνωσαν επίσης ότι η χρήση μάσκας πρέπει να είναι καθολική στα σχολεία.

Διαβάστε ακόμα: Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα επαναφέρει μάσκες, τεστ για τους εμβολιασμένους

Με όλα αυτά που συμβαίνουν, λογική είναι η δυσφορία για τα πισωγυρίσματα στην πανδημία που έχει προκαλέσει ο κορωνοϊός. Και ευλόγως κάποιοι αναρωτιούνται αν οι ειδικοί ξέρουν τι τους γίνεται.

Η αλήθεια όμως είναι ότι για πρώτη φορά στην παγκόσμια ιστορία η ανθρωπότητα βλέπει live την εξέλιξη μιας πανδημίας. Όπως όλες οι πανδημίες έτσι και η παρούσα εκδηλώνεται κατά κύματα και με πολλές διακυμάνσεις. Ή πιο απλά: ο κορωνοϊός δίνει το ρυθμό και οι επιστήμονες (κι εμείς) ακολουθούμε.

Συμπέρασμα; Τα εμβόλια είναι η μόνη ελπίδα για να προστατευθούμε όσο το δυνατόν περισσότερο από την βαριά νόσο και τα χειρότερα. Τα οποία χειρότερα μπορεί να έρθουν και μετά την ανάρρωση, με τις μακροχρόνιες επιπλοκές της Covid-19. Στις επιπλοκές αυτές προσετέθη πλέον η έκπτωση των νοητικών λειτουργιών και η άνοια, σύμφωνα με νέα έρευνα στο Διεθνές Συνέδριο Νόσου Αλτσχάιμερ.

Τα εμβόλια είναι επίσης η μοναδική λύση για να απαλλαγούμε κάποια στιγμή από την πανδημία. Γιατί όσο περισσότερες ευκαιρίες έχει ο κορωνοϊός να μεταδίδεται και να πολλαπλασιάζεται, τόσο περισσότερες μεταλλάξεις θα κάνει. Και έχει αποδείξει ότι μπορεί να δημιουργήσει μερικά πολύ προβληματικά στελέχη…

Φωτογραφία: iStock