Κορωνοϊός: Η μετάλλαξη Δέλτα επαναφέρει μάσκες, τεστ για τους εμβολιασμένους

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Νέο πισωγύρισμα στις συστάσεις των ειδικών. Βλέπουν τη μετάλλαξη Δέλτα να «παίρνει κεφάλι» από τους εμβολιασμούς. Τι συνιστούν τα CDC.

Ανάσα δεν μας αφήνει να πάρουμε ο νέος κορωνοϊός και οι μεταλλάξεις που δημιουργεί. Πάνω που πιστεύαμε ότι με τον εμβολιασμό θα απαλλαγούμε από ορισμένα μέτρα ατομικής προστασίας, οι ειδικοί αναγκάζονται να αναθεωρήσουν ξανά τις συστάσεις τους εξαιτίας του στελέχους Δέλτα.

Όπως ανακοίνωσαν τα αμερικανικά ομοσπονδιακά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC), οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι πρέπει να φορούν μάσκες στους κλειστούς δημόσιους χώρους των περιοχών με υψηλή μεταδοτικότητα του στελέχους Δέλτα.

Αυτό είναι απαραίτητο για να προστατευτούν από τη μόλυνση με αυτό το στέλεχος, αλλά και για να μην το μεταδώσουν σε άλλους.

Οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι πρέπει επίσης να ελέγχονται για τον κορωνοϊό εάν έρθουν σε επαφή με μολυσμένα άτομα. Μάλιστα αυτό ισχύει ακόμα κι αν δεν έχουν συμπτώματα οι ίδιοι.

Ειδικότερα, 3-5 ημέρες μετά την έκθεση πρέπει να κάνουν τεστ για κορωνοϊό. Επί 14 ημέρες μετά την έκθεση ή έως ότου βγει αρνητικό το τεστ, πρέπει να φορούν μάσκα στους κλειστούς δημόσιους χώρους. Αν διαπιστωθεί ότι τους μόλυνε ο κορωνοϊός, πρέπει να απομονωθούν στο σπίτι του για 10 ημέρες.

Έως πρότινος, τα CDC συνιστούσαν να ελέγχονται οι πλήρως εμβολιασμένοι άνθρωποι μόνο εάν εκδήλωναν συμπτώματα μετά την επαφή τους με μολυσμένο άτομο. Πριν από δύο μήνες εξ άλλου, είχαν ανακοινώσει πως οι πλήρως εμβολιασμένοι δεν χρειάζονται μάσκες στους περισσότερους κλειστούς δημόσιους χώρους.

Οι ομάδες υψηλού κινδύνου και τα σχολεία

Δυστυχώς τα μέτρα αυτά, που σηματοδοτούσαν την επιστροφή σε κάποια κανονικότητα, αναγκαστικά αποσύρονται. Η απόσυρσή τους «αποτελεί παραδοχή ότι ο μεταλλασσόμενος κορωνοϊός ξεπερνά τις προσπάθειες εμβολιασμού», σχολιάζουν οι New York Times.

Τα CDC συνιστούν επίσης να φορούν μάσκα σε όλους τους κλειστούς χώρους όσοι:

  • Ζουν με ανεμβολίαστα άτομα. Αυτό ισχύει ακόμα κι αν οι ανεμβολίαστοι είναι παιδιά ηλικίας κάτω των 12 ετών.
  • Έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό ή ζουν με άτομο με εξασθενημένο ανοσοποιητικό
  • Διατρέχουν αυξημένο κίνδυνος να τους αρρωστήσει βαριά ο κορωνοϊός (π.χ. λόγω ηλικίας ή υποκείμενων νοσημάτων) ή ζουν με άτομο υψηλού κινδύνου

Σε μία ακόμα αλλαγή, τα CDC συνιστούν επίσης να φορούν όλοι μάσκα στα σχολεία. Με άλλα λόγια, συνιστούν χρήση μάσκας:

  • Ανεξαρτήτως επιπέδου εμβολιασμού
  • Σε όλους τους δασκάλους, τους μαθητές, το προσωπικό και τους επισκέπτες

Τι δείχνουν οι συστάσεις για τα εμβόλια

Τα εμβόλια για την λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός δεν είναι τέλεια, αλλά είναι εξαιρετικά αποτελεσματικά. Έχουν σώσει εκατοντάδες χιλιάδες ζωές, μειώνοντας τη βαριά νόσο, τις νοσηλείες και τους θανάτους.

Οι προγενέστερες συστάσεις είχαν βασιστεί στα στοιχεία που αφορούσαν τις προηγούμενες μεταλλάξεις του κορωνοϊού. Το στέλεχος Δέλτα όμως είναι πολύ επιθετικό και εξαπλώνεται ραγδαία. Καθώς λοιπόν αυξάνονται τα κρούσματά του στους ανεμβολίαστους, οι εμβολιασμένοι θα εκτίθενται ολοένα περισσότερο σε αυτό. Έτσι θα αυξάνονται οι πιθανότητές τους να μολυνθούν τελικά και οι ίδιοι. Θα αυξάνονται επίσης οι πιθανότητες να το μεταδώσουν οι ίδιοι σε άλλα άτομα.

Η αναθεώρηση των συστάσεων επιβεβαιώνει επίσης αυτό που λένε οι επιστήμονες από την πρώτη στιγμή που εμφανίστηκε ο κορωνοϊός. Για πρώτη φορά η ανθρωπότητα βλέπει μια πανδημία να εξελίσσεται live μπροστά στα μάτια της. Επομένως, βλέπει όλες τις προόδους, τις ανακαλύψεις, τα σωστά, τα λάθη και τα πισωγυρίσματα που η εξέλιξή της επιτάσσει.