Κορωνοϊός: Νέο καμπανάκι – Η μετάλλαξη Δέλτα ίσως προκαλεί πιο σοβαρή νόσο

  • Ρούλα Τσουλέα
κορωνοϊός
Τι δείχνουν τρεις νέες διεθνείς μελέτες και τι ο αριθμός των σοβαρών περιστατικών της Covid-19. Γιατί ανησυχούν οι ειδικοί. Ποιοι κινδυνεύουν περισσότερο.

Καθώς το στέλεχος Δέλτα που έχει δημιουργήσει ο νέος κορωνοϊός εξαπλώνεται ραγδαία στον πλανήτη, οι επιστήμονες ανά τον κόσμο προσπαθούν να καταλάβουν αν είναι πιο επιθετικό από τα προηγούμενα, ιδίως για τους ανεμβολίαστους ανθρώπους. Νέα ευρήματα υποδηλώνουν ότι ίσως τελικά δεν είναι και τόσο «αθώο» όσο πίστευαν έως τώρα οι ειδικοί.

Τρεις διαφορετικές μελέτες σε Καναδά, Σιγκαπούρη και Σκωτία δείχνουν πως όσοι μολύνονται από το στέλεχος αυτό έχουν περισσότερες πιθανότητες να εισαχθούν στο νοσοκομείο απ’ ό,τι οι ασθενείς νωρίτερα στην πανδημία.

Διαβάστε ακόμα Καμπανάκι από τους ειδικούς: Η μετάλλαξη Δέλτα έφερε τα πάνω-κάτω στην πανδημία

Ειδικοί που μίλησαν στο Reuters ανέφεραν ότι οι αριθμοί των ασθενών που συμμετείχαν στις μελέτες ήταν περιορισμένοι. Επιπλέον, τα ευρήματά τους δεν έχουν αξιολογηθεί ακόμα από ανεξάρτητες ομάδες εμπειρογνωμόνων.

Αυτό όμως δεν εμπόδισε τα αμερικανικά Κέντρα Ελέγχου & Προλήψεως των Ασθενειών (CDC) να αναφέρουν σε έκθεσή τους ότι το στέλεχος Δέλτα «πιθανώς είναι πιο σοβαρό» απ’ όσο τα προηγούμενα.

Την έκθεση αυτή έφερε στη δημοσιότητα την περασμένη Παρασκευή η εφημερίδα Washington Post. Οι συγγραφείς της παραθέτουν τις τρεις μελέτες. Και τονίζουν ότι το στέλεχος Δέλτα έφερε τα πάνω-κάτω στην πανδημία. «Πρέπει να παραδεχτούμε ότι ο πόλεμος άλλαξε», σημειώνουν οι αξιωματούχοι των CDC.

Ταχύτερη έναρξη συμπτωμάτων

Οι γιατροί που περιθάλπουν ασθενείς με τη λοίμωξη που προκαλεί ο κορωνοϊός, μιλούν και για ταχύτερη έναρξη των συμπτωμάτων. Χαρακτηριστική είναι η δήλωση του καθηγητή Dr. Peter Kremsner, παγκοσμίου φήμης ειδικού στα τροπικά λοιμώδη νοσήματα από το Πανεπιστήμιο του  Tübingen, στη Γερμανία.

Όπως είπε, έως πρότινος ο κορωνοϊός είχε χρόνο επωάσεως έξι ημέρες, ενώ τώρα φαίνεται πως είναι τέσσερις. Γιατί συμβαίνει αυτό; «Πιθανώς σχετίζεται με το πολύ υψηλότερο ιικό φορτίο που παρατηρείται κατά την έναρξη της Covid-19 από το στέλεχος Δέλτα. Μόνο όταν πολλαπλασιαστεί ο κορωνοϊός μπορεί να ξεσπάσει η νόσος. Ως φαίνεται το στέλεχος Δέλτα πολλαπλασιάζεται ραγδαία», εξήγησε.

Ωστόσο οι ειδικοί λένε πως απαιτούνται μεγάλες έρευνες, με σημαντικό αριθμό ασθενών, για να εξαχθούν ασφαλή συμπεράσματα όσον αφορά τη σοβαρότητα μιας νόσου. Επιπλέον, το στέλεχος Δέλτα εξαπλώνεται τόσο γρήγορα, ώστε αναπόφευκτο είναι να αυξηθούν τα σοβαρά περιστατικά.

Σύμφωνα με την έκθεση των CDC, όμως, το στέλεχος Δέλτα που δημιούργησε ο κορωνοϊός είναι εξίσου μεταδοτικό με την ανεμοβλογιά. Είναι επίσης πολύ πιο μεταδοτικό από τη γρίπη και τις εποχικές ιώσεις.

Διπλάσιος κίνδυνος νοσηλείας

O Dr. Shane Crotty, ιολόγος στο Ινστιτούτο Ανοσολογίας La Jolla στο Σαν Ντιέγκο, λέει ότι η μελέτη της Σκωτίας παρέχει τις πιο σαφείς ενδείξεις ότι το στέλεχος Δέλτα προκαλεί πιο σοβαρή νόσο. Όπως έδειξε, το στέλεχος διπλασιάζει τον κίνδυνο νοσηλείας σε σύγκριση με τα προηγούμενα.

Διαβάστε ακόμα Κορωνοϊός: 1.000 φορές μεγαλύτερο το ιικό φορτίο με τη μετάλλαξη Δέλτα!

Μελέτη στην Κίνα, εξ άλλου, έδειξε ότι το στέλεχος Δέλτα προκαλεί 1.000 φορές μεγαλύτερο ιικό φορτίο απ’ ό,τι ο αρχικός κορωνοϊός. Επιπλέον, σε περιοχές με χαμηλά ποσοστά εμβολιασμένων, τα σοβαρά κρούσματα «αυξάνονται σαν τη φωτιά», λέει η λοιμωξιολόγος Dr. Michelle Barron, από το UCHealth του Κολοράντο. Ωστόσο, «δεν γνωρίζουμε ακόμα αν αρρωσταίνουν σοβαρά εξαιτίας του στελέχους ή αν θα αρρώσταιναν ούτως ή άλλως», πρόσθεσε.

Αυτή τη στιγμή πάντως, η συντριπτική πλειονότητα των νοσηλειών και των θανάτων που προκαλεί ο κορωνοϊός, αφορούν ανεμβολίαστους ασθενείς. Κινδυνεύουν όμως και οι εμβολιασμένοι οι οποίοι έχουν εξασθενημένο ανοσοποιητικό, λένε οι ειδικοί.

Αντιθέτως, οι εμβολιασμένοι και κατά τα άλλα υγιείς, έχουν περισσότερες πιθανότητες να περάσουν ήπια ή ασυμπτωματικά την Covid από το στέλεχος Δέλτα. «Αυτό δεν είναι απόλυτο, αλλά το πιθανότερο», τονίζει ο Dr. Gregory Poland, διευθυντής της Ομάδας Έρευνας Εμβολίων της Mayo Clinic, στη Μινεσότα.

Προειδοποιεί, όμως, πως αυτό δεν σημαίνει πως οι υγιείς εμβολιασμένοι δεν είναι μεταδοτικοί. «Μπορεί εύκολα να περάσουν το στέλεχος στην οικογένειά τους και σε ευπαθή άτομα», λέει. «Πρέπει να κάνουμε όλοι το εμβόλιο και να συνεχίσουμε να φοράμε μάσκες. Ειδάλλως θα αντιμετωπίσουμε ένα τέταρτο κύμα το οποίο θα οδηγήσει σε ακόμα χειρότερα στελέχη».

Φωτογραφία: iStock