Κορονοϊός: “Κάνε τα 5” – Το σλόγκαν με τα 5 πράγματα που θα σας σώσουν

  • Μιχάλης Θερμόπουλος
κορονοϊός
Με την καμπάνια “Do The Five – Help Stop Coronavirus”, η Google συμμετέχει με το δικό της (μεγάλο) λιθαράκι στην παγκόσμια μάχη του ανθρώπου απέναντι στον ιό SARS-CoV-2 που προκαλεί την εν δυνάμει θανατηφόρο νόσο COVID-19.

Ο κορονοϊός λοιπόν μπήκε για τα καλά στο «στόχαστρο» και της Google, η οποία έρχεται να συνδράμει την πρωτοβουλία του ΠΟΥ και πολλών υγειονομικών αρχών, ώστε όλοι μας να θυμόμαστε πάντα τα 5 βασικά πράγματα που θα μα σώσουν από τον κορονοϊό.

Διαβάστε επίσης:

Κορονοϊός: Τι να αγοράσετε προτού μείνετε για μέρες στο σπίτι

Κορονοϊός και απολύμανση με χλωρίνη: Τι να κάνετε αν πάει σε μάτια, δέρμα, ή αν εισπνεύσετε αναθυμιάσεις

Κορονοϊός: Το παράδειγμα με την μαύρη μπογιά για το σωστό πλύσιμο χεριών – Αξίζει να το δουν ΟΛΟΙ στην οικογένεια!

Κορονοϊός: Πού βασίζεται η καμπάνια Do The Five

Δεν είναι τίποτα άλλο από την απαρίθμηση των 5 βασικών ενεργειών που οφείλουμε να κάνουμε ΟΛΟΙ ΜΑΣ για να προστατευτούμε και για να εμποδίσουμε τον κορονοϊό να εξαπλωθεί περισσότερο. Βασίζεται στα πιο βασικά στοιχεία που αναφέρει ο Παγκόσμιος Οργανισμός Υγείας (ΠΟΥ).

κορονοϊός

Κορονοϊός: Τι μας λέει ο ΠΟΥ και ενέπνευσε την καμπάνια Do The Five

1. Πλένετε συχνά τα χέρια σας

Πλένετε σχολαστικά τα χέρια σας με αλκοολούχο διάλυμα, ή με σαπούνι και νερό.

Γιατί; Το πλύσιμο των χεριών σας με σαπούνι και νερό ή με κάποιο αλκοολούχο διάλυμα (περιεκτικότητα 60% αλκοόλ κατ’ ελάχιστο) σκοτώνει τους ιούς που μπορεί να βρίσκονται στα χέρια σας.

2. Διατηρήστε κοινωνική απόσταση και απομόνωση στο σπίτι

Διατηρήστε απόσταση τουλάχιστον 1 μέτρου (ιδεατά 2 μέτρα) ανάμεσα σε εσάς και σε οποιονδήποτε βήχει ή φτερνίζεται.

Γιατί; Όταν κάποιος βήχει ή φτερνίζεται ψεκάζει μικρά σταγονίδια υγρού από τη μύτη ή το στόμα του, που μπορεί να περιέχουν ιό. Εάν είστε πολύ κοντά, μπορεί να εισπνεύσετε αυτά στα σταγονίδια, συμπεριλαμβανομένου του ιού SARS-CoV-2, εάν το άτομο αυτό νοσεί με COVID-19.

3. Μην αγγίζετε μάτια, μύτη και στόμα

Γιατί; Τα χέρια αγγίζουν πολλές επιφάνειες και μπορούν να “κολλήσουν” πάνω τους ιούς. Μόλις μολυνθούν, τα χέρια μπορούν να μεταφέρουν αυτούς τους ιούς στα μάτια, την μύτη ή το στόμα σας. Από εκεί, ο ιός μπορεί να εισέλθει στο σώμα σας και να αρρωστήσετε.

4. Καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος

Βεβαιωθείτε ότι εσείς και οι άνθρωποι γύρω σας ακολουθείτε καλή υγιεινή του αναπνευστικού συστήματος. Αυτό σημαίνει ότι καλύπτετε το στόμα και την μύτη σας με το εσωτερικό του λυγισμένου αγκώνα σας, ή με ένα μαντήλι, όταν βήχετε ή φτερνίζεστε. Στη συνέχεια, πετάξτε αμέσως το χρησιμοποιημένο μαντηλάκι.

Γιατί; Τα σταγονίδια διαδίδουν τον ιό. Ακολουθώντας καλή υγιεινή του αναπνευστικού, προστατεύετε τους ανθρώπους γύρω σας από ιούς όπως η γρίπη και ο νέος κορονοϊός.

5. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, αναζητήστε ιατρική φροντίδα νωρίς και ΜΕΙΝΕΤΕ ΣΠΙΤΙ

Μείνετε στο σπίτι εάν αισθανθείτε αδιαθεσία. Εάν έχετε πυρετό, βήχα και δυσκολία στην αναπνοή, ζητήστε ιατρική βοήθεια και καλέστε εκ των προτέρων. Ακολουθήστε τις οδηγίες της τοπικής υγειονομικής αρχής.

Γιατί; Οι εθνικές και τοπικές αρχές σας παρέχουν τις πιο έμπιστες και έγκυρες πληροφορίες σχετικά με την κατάσταση στην περιοχή σας. Η κλήση εκ των προτέρων θα επιτρέψει στον πάροχο υγειονομικής περίθαλψης να σας κατευθύνει γρήγορα στη σωστή μονάδα υγείας. Αυτό θα σας προστατεύσει και θα σας βοηθήσει να αποφύγετε την εξάπλωση του ιού και άλλων λοιμώξεων.

κορονοϊός

Πηγές: https://www.google.com, https://www.who.int

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Κορωνοϊός: Ποια εμβόλια πρέπει να κάνουν αμέσως τα μικρά παιδιά – Τι είπε ο Σ. Τσιόδρας

Κορονοϊός: Τι νέο μάθαμε για την μετάδοση μέσω αέρος – Η τοποθέτηση του Παγκόσμιου Οργανισμού Υγείας

Κορονοϊός: Πότε θα έχουμε το εμβόλιο – Τι ισχύει για το “παράθυρο” των 12-18 μηνών

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΑΚΟΜΗ

ΕΦΗΜΕΡΕΥΟΝΤΑ ΝΟΣΟΚΟΜΕΙΑ

image description

Δείτε ποιά νοσοκομεία εφημερεύουν